ПЕТЕРОВА ЯЛИНКА. Буковина 'планово' втратила один з привабливих туристичних об'єктів (+фоторепортаж)

ПЕТЕРОВА ЯЛИНКА. Буковина "планово" втратила один з привабливих туристичних об'єктів (+фоторепортаж)

12.01.2012, 13:59

Під самий Новий рік Буковина втратила один з потенційно найпривабливіших туристичних об'єктів гіпотетичного пішохідного маршруту-екскурсії "Чернівці між двома світовими війнами". Гіпотетичного, бо попри перманентні заяви-заклинання чиновників всіх рангів і рівнів про неабиякий туристичний потенціал області та найперспективнішу для розвитку її економіки галузь насправді маршрут цей  існує лише для кількох аматорів-ентузіастів. Це у Львові екскурсоводи водять туристів пам'ятними місцями навіть вигаданих літературних персонажів, у Чернівцях же державні й приватні структури воліють про це лише говорити. Тим часом особисто знаю кількох наших краян, які після прочитання не так давно віднайдених мемуарів "Моє перше життя" колишнього чернівчанина Петера Деманта про довоєнні Чернівці мало не з книжкою у руках ходили потім містом, відстежуючи згадані у ній пам'ятки, цікаві місця та об'єкти.

Окрасою кількагодинної подорожі поза сумнівом була стара велетенська ялина перед вікнами помешкання, в якому деякий час проживала його родина. Нині це дім, розташований під 13-м номером на вулиці Йозефа Главки у Чернівцях.  Відчуття причетності до таємниці чужого життя посилювалося через те, що ялинку цю семирічний Петер Демант посадив особисто. "Сестра Ерні схитрувала й посадила ялинку в готову яму. Я ж викопав для своєї нову і посадив деревце. Три роки по тому, коли ми залишали квартиру, наші ялинки гарно підросли. Минуло більше півстоліття, перш ніж я знову зміг повернутися у місто мого дитинства і відвідати наше старе помешкання... Вулицю розширили, майданчик перед домом заасфальтували, але посеред асфальту височіла струнка могутня ялина, що набагато переросла двоповерховий будинок – моя ялинка", - засвідчить згодом у мемуарах письменник. Окрім естетичної, остання обставина додавала дереву культурно-історичної цінності. Адже це саме воно  дозволило точно ідентифікувати місце проживання родини Демантів у Чернівцях. У особняка була особлива прикмета: старезна ялинка, яку малий Петер посадив перед цим нині єдиним достеменно встановленим місцем проживання сім'ї у далекому 1925 році. Остаточно розвіяти будь-які сумніви допоміг сам... Петер Демант. Завітавши у червні 1980 року до Чернівців, через 40 років після депортації звідси, й ледве вмовивши директора готелю "Інтурист" (нині – "Буковина") здати йому хоч на декілька днів номер, він не лише описав свою хвилюючу зустріч з будинком свого дитинства, але й сфотографував його. Влітку 2009 року вдова письменника Ірина Вєчная передала цю вже історичну фотографію авторові цих рядків. Тож якби колись раптом постало питання про можливе пошанування пам'яті письменника  Вернона Кресса (цим псевдонімом Петер Демант підписував свої твори), то кращого місця для встановлення йому меморіальної дошки, ніж на будівлі, розташованій за адресою Йозефа Главки, 13, годі й шукати. На що, власне, «Доба» вже вказувала, коли ще взимку 2010 року пропонувала Чернівецькому обласному центру з питань культурної спадщини взяти під опіку 85-річну меморіальну красуню-ялину, посаджену руками літописця міжвоєнних Чернівців.

Проте не судилося. Дерево зрубали. "Незадовго до Нового року дерева ще стояли, а за кілька днів, коли знову завітав до парку імені Федьковича, їх вже не було. Трапилося це у проміжку між 25 і 29 грудня", - першим повідомив "Добі" прикру новину історик Чернівців Ігор Піддубний. Надія, що трапилася помилка й дерево все-таки вціліло, остаточно розвіялася після відвідин відомої адреси журналістом. Місце, де ще зовсім недавно височіла красуня ялина, зяяло  потворним пеньком.  Судячи по пеньку, який не мав жодної червоточини, дерево було цілковито здоровим.  І з огляду на особливості свого виду могло простояти ще не один рік. У тресті зеленого господарства підтвердили, що 28 грудня 2011 року працювали за цією адресою. Дерева зносили планово, не лише в цьому районі міста, освоюючи виділені Чернівецькою міською радою з Екологічного фонду додаткові кошти. Замовником цих конкретних робіт виступала Шевченківська районна рада у м. Чернівці. Акт обстеження дерев з подальшою видачею ордера на рубку проводили фахівці департаменту житлово-комунального господарства міської ради. На ордері стоїть підпис директора департаменту Дмитра Сірмана.

Формальних порушень у цій скандальній ситуації виявити швидше за все не вдасться. Тому окрім моральної, жодної іншої відповідальності причетні до неї не понесуть. У Чернівецькому обласному центрі з питань культурної спадщин кореспондента "Доби" запевнили, що меморіальні дерева на облік тут не беруть. У відділі біоресурсів, заповідної справи та формування екомережі регіонального Держуправління охорони навколишнього природного середовища  "Петерова ялинка" на обліку теж не перебувала. Тож згідно з паперами накоєне виглядає ніби нормально. Але чому ж тоді вся ця історія залишає по собі такий гіркий осад? Можливо, через брутально знищену добру справу чийогось життя: "Посадити деревця ми вирішили після популярної бабусиної лекції про рослини... Як будь-яка хороша людина, за її словами,  я просто зобов'язаний був посадити дерево. Так само, як бодай одній людині врятувати життя і написати хоча б одну книгу... Виходить, усі три завдання бабусі Густі я виконав", - тішився свого часу Петер Демант.

Можна лише здогадуватися, які ще неймовірні життєві історії бережуть дерева, насаджені попід вікнами старих чернівецьких кам'яниць. І скільки у нашому буковому краї родинних переказів, пов'язаних із цими німими свідками минулого та відомих лише найближчим членам давно розсіяних по всьому світові чернівецьких сімей. Деякі з них взагалі випадково стають відомими ширшому загалу. Не розказав би колишній чернівчанин Петер Демант у своєму романі "Моє перше життя" про посаджену ним перед домом ще у дитинстві ялинку, хто знав би дивовижну історію, яку ще зовсім донедавна приховувало це струнке дерево, що на вулиці Йозефа Главки, 13?

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

 

 

 



КОМЕНТАРІ (23)

Пане Юрію, а чому пан Федорук, який офірував Вам поїздку до Москви до вдови П. Деманта (значить, не був байдужим до нього), не пристав на пропозицію своєї ж газети "Доба" з занесення ялинки до охоронних обєктів. Адже, як самі кажете, пропозицію датовано 2010 роком, а тоді вся влада у місті була лише у руках Федорука

avatar

До автора

12 січня 2012 12:16

Цікаво, хто в тому будинку живе?  Щось підозріло легко вони отримали дозвіл не знесення здорових дерев. Може хтось з нинішніх чиновничків мерії. А що, район хороший, екологічно чистий, поруч парк. Треба поцікавитися у знайомих.

avatar

Чернівчанин

12 січня 2012 12:29

Це просто жах.

avatar

Ярослав

12 січня 2012 15:54

"О жах!!! Що ж це накоєно?! І чиєї рики ця крамольна справа? О люди!! Горе вам..!!!" - Шекспір плаче :)

 

Ви би, пане Юрію, так би мовити, "на досуге" провели невеличке соціологічне дослідження, опитавши з сотню перехожих чернівчан про те, чи знають вони, хто такий П.Демант, де він мешкав та чи небайдужа їм доля ялинки, яку той, будучи хлопчаком, посадив. Давайте, Ви ж любите різноманітні соцдослідження, то проведіть своє, культурологічне, так би мовити. І оприлюдніть результати. Вони саміза себе скажуть, потрібна чернівчанам "Петерова ялинка", чи ні, цікавить їх, де колись мешкав один з підданих Австро-Угорщини, чи ні та й взагалі, чи потребує дана проблематика подольшого прискіпливого аналізу.

 

За одно з"ясуєте для себе, як чернівчани ставляться до використання бюджетних коштів міста для організацій поїздок представників крайових ЗМІ закордон з метою воскресіння подій "давно мінувших дней". Озвучте їм сумму коштів, обсяги виконаних робіт, міру супільної користі та попросіть зіставити та оцінити ефективність. Ну й звісно, оприлюдніть результати опитування на Букньюзі.

 

Вийде доволі цікаво, гарантую.

avatar

залізний лісоруб

12 січня 2012 16:01

avatar

Yurij Chornej

12 січня 2012 16:40

Пане Юрію, звісно, длбра половина того, що написав "лісоруб" є іронічним безглуздям, однак ви так і не відповіли по-суті. Давайте облишимо історичну постать П.Деманта як таку, не будемо давати жодних оцінок та повернемося до Вас. Питання два (до речі, суто західного, демократичного, публічного характеру): 1) чому екс-міським головою Чернівців М.Федоруком, як годиться у всіх цивілізованих країнах, не було оголошено конкурс для всіх пердставників крайових ЗМІ на той "демантівський грант", за рахунок коштів якого Ви їздили до вдови письменника (чи не вважаєте Ви це платою за угодовницьку позицію газети "Доба") та 2) чому М.Федорук, витративши кошти громади на Ваше відрядження, попередньо не порадився з громадою щодо доцільності таких витрат, а згодом не дослухався до Вашої ж пропозиції внести дерево до охоронного реєстру? Виходить, кошти було витрачено на марно?

avatar

до автора

13 січня 2012 11:21

avatar

Misha Shmorgun

13 січня 2012 12:05

А от тут вже перепрошую: питання ефективності витрачення коштів громади до категорії "особисті" не належать. Ця категорія питань називається "публічні".

avatar

до Misha Shmorgun

13 січня 2012 12:11

avatar

Misha Shmorgun

13 січня 2012 12:36

avatar

Yurij Chornej

13 січня 2012 12:42

avatar

Alina Kruglecka

13 січня 2012 16:00

Ваш коментар - яскраве свідчення загального рівня Вашої культури та вихованості. Зважаючи на використану Вами лексику та копрофільні висловлювання, можна зробити висновок про те, що цивілізована дискусія з Вами вести неможливо, у звязку з відсутністю у Вас такого базового цивілізаційного надбання, як здатність стримано вислухати опонента та надати йому аргументовану виважену відповідь замість того, щоби намагатися образити, вдаючись до недоречних каламбурів. Більше того, він (Ваш коментар) ставить під величезний сумнів Вашу приналежність до категорії "розумних людей", тобто виду homo sapiens. Задумайтесь над цим...

avatar

до Misha Shmorgun

13 січня 2012 17:33

Ви так і не відповіли, з яких причин "політик європейського рівня" М.Федорук не взяв до уваги пропозицію щодо внесення зазначеного Вами у статті обєкту до охоронного реєстру відправленого своїм же власним рішенням у відрядження, скажемо, фахівця-демантолога? Чому М.Федорук знехтував цим "експертним висновком" та яка ж тоді була мета закордонної поїздки? Чому одразу же не було вжито заходів зі створення такого перспективного та принадливого туристичного маршруту в місті? На що витрачені кошти громади?

 

Це питання вже виходить за рамки якихось особистих домовленостей чи стосунків, адже відноситься до тієї самої категорії, що й питання проведення громадських слухань з питання використання коштів міського бюджету. Я не помилюся, якщо припущу, що М.Федорук фінансував Ваше відрядження не з власної кишені, а за рахунок усіх чернівчан без їхнього відому?

 

і тільки не треба ховатися за іменами й прізвищами, а то виходить, що питати куди і яким чином витратив гроші місьшеп чи водоканал в інтересах громади, а питати куди і як самовільно витрачав гроші мер - ні...

avatar

До автора

13 січня 2012 17:45

avatar

Sergei Vorontsov

13 січня 2012 20:36

avatar

Sergei Vorontsov

13 січня 2012 20:42

Обидно до боли. Как мы радовались этих елок, когда узнали что они сохранились! И вот что сделала  безразличная рука манкурта . Ведь, на самом деле, это были деревья нашей памяти, нашей совести перед предками. Жаль, конечно, что Федорук не внес их до охраняемых объектов, но он же не срубил их как сегодняшние чиновники (ведь как не крути, это их работа). Он способствовал, как мог, к приобретению культурного наследия Петера Деманта, библиотеки в первую очередь и его архиву. Результат поездки Юрия Чорнея в Москву это несколько тисяч бесценных документов, рукописей, фотографий, рисунков, аудиозаписей, ценность которых "железный лесоруб"  и К никогда не поймет.

Здесь, возле дома Демантов, нужно посадить новые елки. Это нужно нам и только нам. Как можно это сделать?

avatar

Драгош Олар

13 січня 2012 23:05

Це просто ганьба. У якихось прохвостів ще вистачає совісті спекулювати, коли кожен чесний чернівчанин мав би тільки засудити ідіотизм цієї влади. В шию їх гнати.

avatar

Читач

14 січня 2012 00:50

радник нинішнього в.о. мера заздрить журналістам, які спромоглися власним розумом і талантом отримати можливість закордонних відряджень?

avatar

Ігор

17 січня 2012 09:53

Демант мешкав у будинку, де зараз ДНЗ №6. І там є його ялинка, під якою ще вого часу любила проводити час Ольга Кобилянська. Про яку іншу ялинку ви пишете????

avatar

городянин

17 січня 2012 11:39

avatar

Yurij Chornej

17 січня 2012 12:02

avatar

Marina Libanova

18 січня 2012 22:53

Петер  Демант  жил  вовсе  не  в доме № 13. а в № 16.  Ёлка  жива. Во время  перебывания  в  Черновцах  он заходил  и  говорил  с бабушкой .Рассказывал  что  здесь  жил. 

avatar

Angela

29 березня 2012 23:28

avatar

Юрій Чорней

29 березня 2012 23:46