Перспективний план Буковини вже проголосований і буде реалізований - Немчінов (+коментар Тараса Прокопа)

Перспективний план Буковини вже проголосований і буде реалізований - Немчінов (+коментар Тараса Прокопа)

21.05.2020, 20:38
Громади Буковини, які досі не об'єдналися, а тепер звертаються до представників уряду з побажаннями відкоригувати затверджений перспективний план, втратили шанс самостійно визначати свою структуру.

Про це міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов сказав на брифінгу в Чернівцях, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Дуже багато громад свого часу втратили можливість добровільного об'єднання, і останній рік ми вже формуємо систему місцево-територіального устрою під завершення, і рішення приймаються вже без громад, з урахуванням тої соціально-економічної ситуації, яку бачать на місці обласні керівники і подають на затвердження уряду. Ми уважно розглянемо всі пропозиції. Якщо є можливість точкового корегування, ми це відпрацюємо, але Перспективний план Чернівецької області, як і інших 21 областей, вже проголосований і буде реалізовуватися", - зазначив міністр.

За його словами, наразі непроголосованими залишилися Перспективні плани створення ОТГ лише у трьох областях: Запорізькій, Львівській і Одеській.

Сьогодні міністр спілкувався з представниками кількох місцевих громад, які незадоволені планом: розташуванням центру ОТГ, "відлученням" населених пунктів тощо.

Як повідомляв Укрінформ, станом на січень 2020 року в Україні створено 1029 об’єднаних територіальних громад з населенням 11,7 млн людей. Перспективними планами формування територій громад покрито 90,3% території країни.

Джерело: https://www.ukrinform.ua/

Водночас, як вважає експерт з питань децентралізації Тарас Прокоп, не варто сприймати все буквально, що нібито вже неможливо нічого змінити:

В ЗМІ з'явилась інформація, що перспективний план Чернівецької області не будуть змінювати. Цю новину взяли зі слів міністра КМУ Олега Немчінова. Проте не варто сприймати все буквально, що нібито вже неможливо нічого змінити, оскільки сам міністр зауважив, що "є можливість точкого коригування".

Але й навіть, якщо наш перспективний план не зазнає зміни, то варто звернути увагу на зміни в ЗУ "Про місцеве самоврядування", які вступили в силу позаминулого тижня (законопроект 2653). Тепер в Законі зазначено наступне:
"До прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій України визначення адміністративних центрів територіальних громад та територій територіальних громад (громад), а також подання до Верховної Ради України проектів законодавчих актів щодо утворення і ліквідації районів здійснює Кабінет Міністрів України".

Закон про адміністративно-територіальний устрій України поки не прийнято, тому зараз вже все руках КМУ і маю надію, що міністри звернуть увагу на ті проблеми з якими стикнулась Чернівецька область під час формування перспективного плану.

1