Перший віце-прем’єр України Степан Кубів пообіцяв державну підтримку чернівецьким винахідникам

Перший віце-прем’єр України Степан Кубів пообіцяв державну підтримку чернівецьким винахідникам

15.12.2016, 12:43

Перший віце-прем’єр України Степан Кубів побував у Чернівецькому Інституті термоелектрики, який очолює знаний в Україні та далеко за її межами науковець та винахідник Лук’ян Анатичук, який ознайомив гостей з потужною науково-виробничою базою закладу.

Деякі подробиці відвідин повідомив голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян. Про це він написав на своїй сторінці у ФБ

- Так, фахівцями конструкторського бюро, що діє при інституті, під керівництвом Лук’яна Івановича було створено понад 300 термоелектричних приладів та систем, винайдено низку нових типів термоелементів, запатентованих у США, Англії Франції та Японії. Японці, напевно, цікавляться винаходами буковинських науковців найбільше. До прикладу, за допомогою винаходів чернівецьких вчених, електроенергію можна отримати навіть із теплої води, яку кожен із нас використовує, приймаючи душ або ж за рахунок добових змін температури повітря. Окремий напрямок – створення спільно із фахівцями кафедри онкології та радіології Буковинського державного медуніверситету унікального приладу для діагностики онкологічних захворювань на ранніх стадіях.

- До речі, були приємно здивовані, дізнавшись, що тут були створені прилади нічного бачення, різноманітні тепломіри, спеціальні прилади для потреб космічної галузі, автономні джерела тепла та електроенергії.

- Обговорили можливості використання енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії в контексті зміцнення енергетичної безпеки нашої держави. Зійшлися на думці, що держава повинна надати необхідну підтримку для втілення у життя таких перспективних розробок. Особливо тепер, коли Україна заявляє про своє бажання стати енергонезалежною. Відтак, Степан Кубів пообіцяв приїхати у Чернівці ще раз, щоби предметно обговорити можливості застосування енергозберігаючих та енергогенеруючих технологій, розроблених колективом інституту, - розповів Іван Мунтян. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Він вже обіцяв$ по 10,коли був замість цієї алкоголічки Гонтарєвої.Знаємо ціну слова цего чувака.

avatar

Муля Черновицы

15 грудня 2016 12:38