Першою зареєстрованою ініціативою екс-мера Чернівців Миколи Федорука буде проведення позачергових виборів міського голови та Чернівецької міської ради

Першою зареєстрованою ініціативою екс-мера Чернівців Миколи Федорука буде проведення позачергових виборів міського голови та Чернівецької міської ради

20.01.2013, 23:04

Слухач: вы уже успели разработать и подать законопроекты, или лично, или с кем-то? И второй – как вы оцениваете то, что число женщин-депутатов увеличилось, и как вы можете прокомментировать тот демарш возле трибуны, когда госпожа Кужель заявила, что если их требования не будут выполнены, то результаты будут очень плачевными.

Максим Бурбак: спершу я відповів на запитання стосовно жінок – я всіляко підтримую цю акцію, це було спонтанно. Ви знаєте, що на початку січня Юлія Володимирівна оголосила акцію громадської непокори і я дуже радий, що жінки з фракції «Батьківщина», яких підтримала і жіноча половина з фракції «Свобода» та УДАРУ. Ви знаєте, що зараз три депутати з фракції «Батьківщина» знаходяться з Юлією Володимирівною, вони приєднались о акції громадянської непокори. Бачите, те що пані Кужель сказала – основною вимогою було допустити до Юлії Володимирівни, вони виконали. Тому я бачу, що жінки – то є сила і тому і всіляко підтримую гендерну рівність у ВР. Ви знаєте, що ми взяли курс на те, щоб представництво жінок у парламенті має досягти 30%-го рівня, поки що потрібно працювати над цим, але це, певно, питання іншої програми.

 Стосовно законопроектів – ОО «Батьківщина» на передвиборних перегонах одразу оприлюднила список першочергових законопроектів, які вже розроблені і будуть подані у ВР 7-го скликання. Можу сказати, що вже понад 80 законопроектів подано і станом на 10 січня у ВР зареєстровано 483 законодавчі ініціативи, з них майже половина, 208 – це законопроекти, проекти постанов подані народними депутатами України, членами фракції «Батьківщина».

 Стосовно Чернівецької області я, як член комітету з питань податкової та митної політики, буду всіляко відстоювати фінансування для розбудови пунктів пропуску Дяківці, Красноїльськ, Руська – те, що були в нас у програмі, буду всіляко допомагати і вимагати виконання обіцянки Прем’єр-міністра Азарова стосовно добудови мосту в Маршинцях. Пам’ятаєте. Повінь 2010 року – він приїхав і сказав, що через рік буде стояти міст. Нічого не зроблено, лиш Прем’єр-міністр став попєрєдніком, тобто він зараз є Прем’єр-міністром і може кивати лише на себе, як попередника. Тому є що робити, всі законопроекти, які ми обіцяли зробити і подавати – ми їх подали і розробляємо низку нових.

Ведуча: які все ж таки є найважливішими законопроектами? Можливо, назвете їх 5 чи 3.

Максим Бурбак: перший – це про підтримку євроінтеграції, другий – це проект, яким передбачено зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів, це декриміналізація статей, за якими йдуть в Україні політичні репресії. Третій – це законопроект про амністію на 2013 рік, четвертий – це законопроект про проведення виборів мера міста Києва, внесення змін до закону про статус міста Києва, яким передбачається, що автоматично обраний міський голова є головою Київської міської адміністрації, тому що це досить дивно, що є обраний від громади міський голова і є голова Київської міської держадміністрації, які мають цілком різні функції. Щодо Чернівецької області – в останній день 11 січня було проголосовано про проведення перевиборів сільських, селищних голів і в порядку денному стояли вибори і м. Новодністровськ. Прикро, але питання по містам не прийшли, ми будемо відстоювати нашу передвиборчу обіцянку щодо проведення позачергових виборів мера у м. Новодністровськ та Чернівцях, які були незаконно усунуті від виконання їх обов’язків.

 Ви знаєте, що відбувалось протягом 2011-2012 років. Але проведення позачергових виборів Чернівецької міської ради і Новодністровської міської рад.

Ведуча: у контексті цього ми маємо запитання від нашого слухача з мережі Фейсбук: коли будуть вибори мера Чернівців, що для цього робиться і що для цього взагалі потрібно?

 Максим Бурбак: робиться для цього таке: Микола Трохимович Федорук, обраний народним депутатом ВР 7-го скликання від м. Чернівці по 201 округу є членом комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування і його першою ж зареєстрованою ініціативою буде проведення позачергових виборів мера та Чернівецької міської ради.

Ведуча: чи відомо вам, що Микола Трохимович вже подав цю ініціативу? Чи лише планує?

Максим Бурбак: це планується, тому що перші засідання комітетів були установчі, де обирались керівні органи, де члени комітетів знайомились між собою і ви бачите, ми працювали 4 дні у грудні і два дні у січні, тому з 5 лютого почнеться плідна робота і, впевнений, що це питання буде стояти.

Ведуча: чи є у вас прогнози по виборам мера м. Чернівці?

Максим Бурбак: всі ми розуміємо, що вибори в обласних центрах прив’язані до виборів в м. Києві і всі ми бачимо, що провладна партія, Партія регіонів ці вибори з тріском програє. Заміри по м. Києву показали, що представник Партії регіонів Попов має лише 13% підтримки і напередодні президентських виборів 2015 року, знаємо, що склалась така традиція, що хто виграє вибори у м. Києві, то це буде найбільш ймовірний кандидат у передвиборчих президентських перегонах. Тому Партія регіонів всіляко не хоче, любими засобами, проводити ці вибори. І ми знаємо, що заявляє голова Чернівецької ОДА пан Папієв, що заявляє народний депутат Семенюк – що вибори проводити не треба, все добре. А натомість давайте згадаємо передвиборчу риторику, де пан Папієв казав, що він буде всіляко підтримувати та поглиблювати місцеве самоврядування, що треба відновити місцеве самоврядування у м. Чернівці, то пан Михайлішин підтримає обрання мера, але жодних рухів ми не бачимо. Зі своєї сторони ми це будемо всіляко ініціювати.

 Друкопис програми „Суть речей” на Станція 103.2 ФМ від 17 січня 2013 року. Ведуча: Оксана Денисюк. Запрошений гість: народний депутат України Максим Бурбак.

Інформаційна агенція А.С.С.

1