Папієв завів у глухий кут переговори щодо проведення позачергової сесії обласної ради

Папієв завів у глухий кут переговори щодо проведення позачергової сесії обласної ради

03.02.2014, 18:59

Переговори по проведенню позачергової сесії обласної ради зайшли в глухий кут. Представники Партії регіонів вимагають опозицію звільнити захоплену будівлю обласної ради та забезпечити безпеку депутатам. В свою чергу, опозиціонери заявляють, що будівлю ніхто не захоплював і люди там перебувають законно. Чи знайдуть сторони компромісне рішення та коли відбудеться сесія?

Ще в п’ятницю на засіданні колегії обласної ради представники провладної фракції лідери опозиційних сил домовилися про поглиблення переговорного процесу. Вдалося досягти компромісу по ряду питань порядку денного позачергової сесії. Це і надважливе питання бюджету краю, і оцінка суспільно-політичної ситуації в країні та інші. Регіонали навіть запропонували опозиціонерам посаду заступника голови облради. Втім, домовитися про дату пленарного засідання та розгляду найгостріших питань, серед яких недовіра голові ОДА Папієву та визнання легітимності Народної ради, так і не вдалося. Сторони, однак, домовилися, що доопрацюють проблемні моменти та назвали орієнтовну дату проведення сесії - 6-7 лютого. Втім, з початком нового тижня, риторика змінилася.

Михайло Папієв, голова ОДА: "Я спілкувався з депутатами обласної ради, в більшості з них, вони схиляються до принципу Ізраїля - тобто, Ізраїль переговорів з терористами не веде. Є припис прокуратури про те, що будівля ЧОДА захоплена незаконно. Тому поставлена вимога - сесія ОР відбудеться після того, як повністю буде звільнено приміщення від тих людей, які знаходяться там незаконно".

Подібну позицію влади опозиціонери не сприймають. На переконання місцевих лідерів новоствореної Народної ради, - регіонали свідомо затягують час та ігнорують скликання позачергової сесії.

Іван Мунтян, депутат обласної ради: "Я чітко їм заявляю, що ми не захопили приміщення, що всі працівники ОР, ОДА можуть працювати спокійно, без ніякого тиску. Єдине, що сьогодні в приміщенні знаходяться люди, буковинці, які хочуть бачити та контролювати, яким чином сьогодні влада планує діяти дальше, розподіляти кошти, наприклад, і багато іншого".

Деякі зрушення в переговорному процесі все ж відбулися. На офіційному сайті Чернівецької обласної ради з'явилися проекти рішень, запропонованих опозиційними депутатами обласної Народної Ради для голосування на позачерговому засіданні облради. Серед таких, звернення депутатів до Міністерства юстиції України щодо заборони діяльності на території області Комуністичної партії України.

Олександр Коркоіл. Телеканал "Чернівці".

Джерело: mtrk.com.ua

А ось таке звернення, як стверджують небайдужі буковинці, сьогодні розсилалося по бюджетним установам на підпис для загального адабрямсу

ЗВЕРНЕННЯ
представників трудових колективів, установ та організацій до депутатів всіх рівнів Чернівецької області

Ми, представники трудових колективів, бюджетних установ та організацій Чернівецької області хочемо бути почутими та звертаємося до політичних сил краю й депутатів всіх рівнів із наполегливою пропозицією замість непродуктивного протистояння і запеклої боротьби стати нарешті на шлях здорового глузду та поміркованості.

Європейські принципи та традиції надають достатньо важелів для вирішення гострих проблем, що накопичилися в державі. Ситуація, не зважаючи на її очевидну складність, не потребує створення неправових інститутів влади на кшалт “народних рад” для того, щоб елементарно здолати наслідки стихії чи прийняти обласний бюджет. Все це можна і потрібно вирішувати конституційним шляхом, засобами діючої влади, яку ми з вами обрали.

Так само, як лише використовуючи конституційну процедуру виборів, а не “штурмові” методи, можна змінити владу.

Наразі рівень взаємної політичної ненависті та непримиренності в краї, на жаль, досяг критичної межі. З 24 січня незаконно захоплено приміщення обласної ради та обласної державної адміністрації, понищено будинок, що належить до пам’яток архітектури і становить окрасу та гордість Чернівців.

Нам всім потім, після стабілізації ситуації, буде дуже прикро й соромно дивитися в очі один одному. Особливо якщо вчителі, лікарі, пенсіонери та інші представники бюджетної сфери не зможуть отримувати зарплати та інші виплати. Це ще більше збурить громаду і тоді зупинити протистояння буде значно важче. Організатори утримання в своїх руках будинку обласної влади мають звільнити і відновити приміщення, поки діє закон «про амністію» до учасників масових акцій протесту, і дати можливість працювати владі. Вважаємо, що приміщення обласної ради повинно бути звільнено до дня проведення сесії обласної ради, що дозволить депутатам приймати рішення вільно, без зовнішнього тиску та шантажу.

Закликаємо представників всіх політичних сил, громадських активістів, депутатів, діючи в межах наданих чинним законодавством України, негайно знайти механізми примирення в ім’я майбутнього, в інтересах мешканців області, а не на потребу політичним амбіціям.

1