Передвиборча програма Федорука реалістичніша, ніж Михайлішина, - 'Чесно'

Передвиборча програма Федорука реалістичніша, ніж Михайлішина, - "Чесно"

03.10.2012, 04:00

Рухом «Чесно» у Чернівцях було здійснено аналіз всіх передвиборчих програм кандидатів у народні депутати, які обиратимуться за мажоритарною системою в Чернівецькій області. Акцент було зроблено на програмах кандидатів у депутатів тому, що саме програма має бути основою суспільного договору, який вкладається між громадою та делегованою особою – депутатом. Свідома громада має мати уявлення про різні пропозиції, які надходять від кандидатів та обрати найкращу.

Вадим Міський, керівник проекту "Буковинський Громадянин ХХІ ст.":

«В ході дослідження виявилось, що найбільш декларативною є програма кандидата по 204 округу В. Черненка (індекс = 0,5, кількість обіцянок в програмі = 7). Найбільший показник індексу реалістичності отримала програма кандидата по 204 округу В. Гоначара (індекс = 1,3, кількість обіцянок в програмі = 13). Лідер по кількості обіцянок – кандидат по 203 округу Ю. Левчик – 38 обіцянок в програмі. Для програм фаворитів виборчої гонки у Чернівцях М. Федорука, В. Михайлішина, Г. Марараш показники індексу реалістичності склали 1,14; 0,88 та 0,85 відповідно з максимально можливим показником 2».

Ігор Мосін, координатор дослідження програм:

«Індекс реалістичності програм має мінімальний показник 0,5 – коли всі положення програми є лише декларативними. Якщо в якихось положеннях вказано засоби досягнення результату, джерела фінансування та термін реалізації, такий пункт програми має можливість отримати до 2 балів (максимальний показник індексу). Кожна програма кандидата-мажоритарника отримує індекс реалістичності – як середнє арифметичне відповідних індексів для кожного програмного положення».

Академія Громадянина – багатосесійні навчання для громадсько-активної молоді, оргіназовані Чернівецькою коордрадою руху "Чесно" в рамках проекту "Буковинський Громадянин ХХІ ст.", що тривали від 5 серпня до 9 вересня 2012 року. Загалом відбулось 5 сесій Академії, слухачами стало більш ніж 50 осіб. Серед тренерів та лекторів – Ігор БУКРКУТ, Анатолій та Наталі КРУГЛАШОВІ, Михайло ШМОРГУН, Вадим МІСЬКИЙ, Оксана ВАЩУК, Ігор БАБЮК.

Вадим Міський, керівник проекту "Буковинський Громадянин ХХІ ст.":

«Частіше за все заняття проходили у формі тренінгів, на яких учасники спілкувались про громадську активність, виборче законодавство, нові медіа, доступ до публічної інформації, роботу зі ЗМІ, протидію політичному маніпулюванню та інші теми. Одразу після теоретичної частики, учасники виконували практичні завдання у невеликих групах. Найактивніші слухачі мали змогу приєднатись до досліджень Коордради в рамках проекту "Буковинський Громадянин ХХІ ст." – аналізу програм мажоритарників, моніторингу періодичних видань тощо. Результати їх досліджень з'являтимуться на сторінках сайту Citizen Journal та в Блоговій мережі Вкурсі.ком».

Ольга Гришин-Грищук, випускниця Академії:

«Після закінчення Академії Громадянина, ми отримали новий інструмент в боротьбі за чесні вибори, які є першим кроком до чесної влади, а саме знання про те, наскільки важливим є аналітичне мислення. В рамках проекту я здійснювала огляд преси за 2002-2006 роки, зокрема газети "Молодий Буковинець". Варто відзначити, що нинішні кандидати, що раніше представляли органи влади частіше за все формували собі позитивний імідж у пресі. Деякі статті видаються навіть занадто ідеалістичними, що вказує на їх замовний характер».

Рух "Чесно" в Чернівцях також працює над системним залученням молоді до участі у виборах: наразі триває конкурс фото та графіки "Я голосую чесно!", на який можна до 5 жовтня подати роботи в кількох номінаціях. Переможці зможуть тиражувати свої роботи та позаконкурсно потрапити на Всеукраїнський форум "Форум майбутнього!", який відбуватиметься у кількох великих містах України.

Нагадуємо, що Рух «Чесно» продовжує працювати над дослідженням кандидатів у народні депутати, шукаючи факти порушень 6-ти критеріїв доброчесності, підтриманих більш ніж чотирма сотнями громадських організацій України. В Чернівцях проміжні результати аналізу кандидатів будуть представлені вже за декілька днів.

Також, зазначаємо що Рух «Чесно» у Чернівцях, спільно із ЧОГО «Захист», здійснюватиме спостереження на виборах, тому просимо всіх небайдужих долучатись до кампанії.

Георгій Боднараш, координатор Руху «Чесно» в Чернівецькій області:

«Результати аналізу ЗМІ на предмет висвітлення діяльності кандидатів в народні депутати України в мажоритарних округах Чернівецької області, моніторингу порушень під час виборчого процесу, кампанії громадського спостереження у день виборів будуть регулярно оприлюднюватись на новоствореному двомовному українсько-румунського інформаційному майданчику – громадському порталі Буковини – citizenjournal.info. Редколегія порталу врахувала потребу румуномовної громади Чернівецької області у якісному та незаангажованому висвітленні виборчого процесу рідною мовою. Портал поширювати ідеї громадської журналістики та агрегуватиме найбільш важливі події громадського життя Буковини».

Джерело фото: vidido.ua

Чернівецька координаційна рада
Громадянського руху «ЧЕСНО»
Контактні особи:
Георгій БОДНАРАШ, 066 368 4345
Вадим МІСЬКИЙ, 066 569 2098
[email protected]

1