Перед смертю не надихаєшся, або децентралізація по-буковинськи

Перед смертю не надихаєшся, або децентралізація по-буковинськи

29.04.2016, 17:54

На сесії обласної ради запекло дискутували щодо створення нових підрозділів

Як би керівники Чернівецької ОДА Олександр Фищук та Володимир Куліш не намагалися переконати краян у своїй готовності виконати столітній заповіт Ілліча та віддати всю владу радам, а практика свідчить, що реалізувати свої благородні наміри вони не поспішають. Яскравим свідченням цього стало обговорення питань про створення відділу з питань децентралізації у структурі виконавчого апарату обласної ради та агенції з регіонального розвитку на вчорашній позачерговій сесії облради.

Про це пише сайт VIDIDO.UA

Здавалося би, що в контексті реалізації реформи з децентралізації влади, про яку на кожному кроці розповідає президент та прем’єр, депутати мали би голосувати за та рішення одноголосно. Втім, як показали події у сесійній залі, народні обранці, що за сумісництвом є ще й посадовцями обласної та районних державних адміністрацій, передавати естафету влади органам місцевого самоврядування не поспішають.

І не дивно, адже враховуючи той факт, що київські розклади зазнали певних змін і президент починає переформатовувати власну ж команду, шанси нинішнього голови ОДА Олександра Фищука втриматися на посаді, а його першого зама Володимира Куліша очолити цю ж структуру у разі відставки першого тануть з кожним днем. Президенту потрібні якісні якщо не системні, то бодай структурні зміни в країні для відновлення рівня довіри громадян. І з огляду на змарнілу електоральну прихильність до його політичної сили, гарант подумає тричі перед тим як робити ті чи інші кадрові призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фищук залишиться головою ОДА і депутатом

Ніби передчуваючи можливий стрімкий розвиток подій, депутати-сумісники вирішили, що голова обласної ради Іван Мунтян передчасно ініціював процес передачі бодай частинки владних повноважень. Тому обидва питання довелося буквально «продавлювати». Не зважаючи на те, що де факто в облдержадміністрації ніхто жодних повноважень забирати наміру не мав, депутати фракції «Солідарність» на чолі з губернатором продемонстрували з одного боку стійке прагнення долучити облдержадміністрацію до створення обласної агенції з регіонального розвитку, а з іншого – дивовижне небажання дозволити облраді створити у її ж власному апараті новий відділ, який би займався питаннями децентралізації. Мовляв, ми краще знаємо, як вам ту владу передавати та як інвестиції залучати.

Прикметним є й те, що у Львівській, Закарпатській, Дніпропетровській та Вінницькій областях подібні агенції уже створені при обласних радах та успішно діють. Більше того, за наявною інформацією, європейські партнери хочуть мати справу саме з радами всіх рівнів, а не з держадміністраціями, адже вбачають в останніх рудименти радянської командно-адміністративної системи.

В результаті напруженого обговорення подолати небажання окремої частини депутатського корпусу, обтяженої посадовими обов’язками в органах виконавчої вертикалі влади, та зробити крок назустріч реформам все ж таки вдалося: більшістю голосів депутати створили згадану агенцію та відділ. Втім легкий осад залишився. Адже якщо такий супротив викликало питання законного розширення повноважень обласної ради, залишається лише здогадуватися, яку оборону займуть посадовці обласної державної адміністрації, коли дійде до скорочення повноважень останньої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каспрук поставив Фищука перед важким вибором: замість голови Чернівецької ОДА в облраду може зайти інший депутат

Основне фото з архіву сайту БукІнфо 

Думка експерта

Олексій Колесников, кандидат політичних наук

Зміст та характер дискусій під час розгляду питань про створення Агенції регіонального розвитку Чернівецької області та про утворення в складі виконавчого апарату обласної ради відділу, відповідального за реформу місцевого самоврядування в Україні, є типовим проявом пручання виконавчої гілки процесам децентралізації. Це зовсім не дивно, адже в рамках реформи виконавчі органи мають втратити левову частку своїх повноважень, а чимало їх посадовців – ще й свої робочі місця. То ж по всій Україні ми нині маємо безліч прикладів того, як представники державних органів болісно реагують на втрату впливу на ті чи інші процеси. Саме про це свідчать і виступи керівництва Чернівецької обласної державної адміністрації на останній сесії облради, пов’язані з прагненням ввести ОДА до складу засновників Агенції регіонального розвитку, так само як і обгрунтуванням недоцільності створення спеціального відділу з питань децентралізації в апарті облради.

Слід відзначити, що всі ці пропозиції були цілком справедливо відхилені депутатським корпусом. Створення Агенції регіонального розвитку Чернівецької області саме під егідою обласної ради є логічним з огляду на цілі й задвання реформи з децентралізації влади. Адже якщо в найближчому майбутньому саме до рад та їх виконкомів мають перейти основні владні повноваження, в той час як нинішні функції ОДА повинні бути урізані до контролюючих, то і питаннями регіонального розвитку має опікуватися насамперед обласна рада. Тим більш, що основна мета Агенції регіонального розвитку полягає у залученні інвестицій та зовнішніх грантів, а міжнародні донори в цьому контексті сьогодні орієнтовані на співпрацю не стільки з державою, скільки з органами місцевого самоврядування. До того ж, у структурі ОДА є Управління міжнародного співробітництва та інвестицій, яке має відповідні повноваження і може працювати в цьому напрямку і без Агенції регіонального розвитку.

Те саме стосується і профільного відділу в апараті облради. Намагання ОДА будь-що контролювати всі події, пов’язані з процесами децентралізації влади, може тільки зашкодити реформі; натомість, участь обласної ради у цих процесах як прямо зацікавленої сторони є закономірною і може виявитися більш продуктивною.

ДЖЕРЕЛО: VIDIDO.UA

1