Паул Пшенічка закликав парламентарів підняти освіту в Україні на найвищий рівень (ОНОВЛЕНО)

Паул Пшенічка закликав парламентарів підняти освіту в Україні на найвищий рівень (ОНОВЛЕНО)

03.10.2018, 13:05

Викладач Чернівецького ліцею №1 Паул Пшенічка виступив на сесії Верховної Ради України. На ранковому пленарному засіданні 3 жовтня 71-річний вчитель фізики та астрономії з Чернівців наголосив на важливості освіти для безпеки країни. Чи не вперше простий шкільний учитель звернувся до загалу з найважливішої трибуни країни.

 Під час виступу у Верховній Раді України кращого вчителя України, переможця національної премії Global Teacher Prize Ukraine(2017), почесного громадянина м. Чернівці Пауля Пшенічки в залі засідань панувала повна тиша.

Про це повідомив народний депутат України Іван Рибак. 

Народні депутати уважно слухали талановитого та мудрого вчителя, який виховав не тільки багато хороших фахівців, але і патріотів своєї держави. Це ще раз підтверджує, що український парламент вміє дослухатися до думки українського народу.

- Особисто погоджуюся з думкою заслуженого вчителя нашої держави, що спільними зусиллями ми повинні зробити все, щоб освіта в Україні була на найвищому рівні! - сказав Іван Рибак. 

ДОВІДКОВО:

Найкращий вчитель України 2017 року прийшов до парламенту аби озвучити проблеми освіти України та закликати народних депутатів звертати більш прискіпливо увагу на навчання наших дітей, адже саме це вбереже нашу державу від багатьох загроз національній безпеці, впевнений педагог, - повідомляє портал Освіторія.

— Ніколи не думав, що таке станеться в моєму житті, — сказав Паул Пшенічка про нагоду мати слово у Верховній Раді. — 25 років я подорожую з нашими дітьми по різних форумах, знайомий з колегами з 30 країн світу. Проблеми освіти скрізь приблизно однакові.

У 2012 році ми були запрошені обговорити проблеми освіти США у величезний технопарк, розташований недалечко від Чикаго. Того року група, яку очолювала держсекретар Кондоліза Райс, прийняла дуже цікавий документ "Проблеми освіти і загрози національній безпеці Сполучених Штатів Америки". Ви собі уявляєте, країна, яка має 11 атомних авіаносців і ще 11 будує, вважає освіту своїм пріоритетом, причому, саме в проблемах оборони.

Ще президент Рейган, виступаючи у Пентагоні, сказав, що на той момент бюджет на освіту перевищив бюджет Сполучених Штатів на оборону. Генерали запитали його, як так може бути? Рейган відповів дуже просто: "Якщо ви думаєте, що питання оборони вирішуються у Пентагоні, ви помиляєтеся. Питання оборони вирішуються за шкільною партою".

Ця історія з виступу Паула Францовича викликала перші бурхливі оплески українських депутатів.

"В США вважають, що питання оборони вирішується саме за шкільною партою,а не у владних кабінетах. І я, як фізик, можу відповідати лише за цю галузь, стверджую, що нам треба не просто хвилюватися за нашу освіту, а ми маємо за неї тривожитися. От кількість абітурієнтів, які вступили на фізику в Чернігові складає троє людей, у Херсоні і Чернівцях - по двоє. А цей предмет у купі з математикою, інформатикою, біологією, хімією, всі ці галузі валяться" - зауважив у виступі Паул Пшенічка. 

А це ніяк не може пасувати країні, яка будує ракети і виховує найкращих студентів для всіх вишів світу. 

"Нам, тут у Верховній Раді, у самому впливовому органу в Україні, необхідно розробити програму розвитку освіти на 30 років, яка має виконуватися послідовно, не зважаючи на те, який Президент чи прем'єр. Інакше  - загроза нашій країні, нашій обороні, розвитку, інформаційній політиці" - каже Паул Пшенічка. 

Паул Францович навів успішні приклади з іноземного досвіду:

— Франція. Освіта безоплатна з 2 рочків і до закінчення університету. Ми нещодавно повернулися з міжнародного конкурсу з Румунії. Для нашої команди це все було безоплатно — проживання, проїзд, харчування, екскурсії. Наш водій все допитувався, скільки ж коштує цей прекрасний гуртожиток для студентів. Я врешті-решт наважився і запитав. Відповідь була: "Освіта в університетах безоплатна для громадян Румунії, гуртожиток для студентів — безоплатний".

Те саме спостерігаємо в Швейцарії, Фінляндії. Два останні президенти Естонії поставили безоплатну освіту першим пріоритетом держави. Японія, Сінгапур, Шанхай, Індонезія, Туніс — приблизно 16-20 відсотків державного бюджету йде на освіту, і це вважається нормою. В результаті цього високі технології йдуть уверх, зростає конкурентноздатність у високих технологіях. Ці країни дбають про своє майбутнє.

 

Виступ чернівецького вчителя народні депутати час від часу переривали аплодисментами, а наприкінці - всі піднялися. 

"Затрати на освіту - це не затрати, це інвестиції у наше майбутнє і ми повинні це підтримувати" - додав вчитель, - пише http://acc.cv.ua/  та molbuk.ua.

1