Патрульна поліція Чернівців спільно з Інспекцією Обшанського відновили  рейди проти стихійної торгівлі у Чернівцях

Патрульна поліція Чернівців спільно з Інспекцією Обшанського відновили рейди проти стихійної торгівлі у Чернівцях

25.07.2017, 11:38

Патрульна поліція Чернівців спільно з Інспекцією із благоустрою при виконавчому комітеті Чернівецької міської ради розпочали спільні профілактичні заходи стосовно стихійної торгівлі.

Про це повідомляє прес-служба патрульної поліції міста.

Зокрема, з 24 липня розпочалися відпрацювання місць стихійної торгівлі, профілактичні бесіди з громадянами, спрямовані на недопущення продажу товарів на стихійних ринках. 

Особливу увагу патрульні поліцейські та працівники Інспекції приділяють роз’яснювальній роботі щодо відповідальності за торгівлю в неустановлених місцях.

Поліція нагадує, що згідно ст.160 КУпАП ( торгівля з рук у невстановлених місцях) передбачена відповідальність за торгівлю в містах з рук на вулицях,площах, у дворах, під’їздах , скверах та інших невстановлених місцях – штраф від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без неї.

Нагадаємо розгорнулося жваве обговорення проблеми стихійної торгівлі, яке започаткував чернівчанин:

Denys Kyselov до Чернівчани:

  Недільня дорога крізь ад. Це лише восьма ранку. Ввечері буде більше. Я розумію що люди хочуть заробити копійку, але чому ці люди не йдуть на ринок який 200 метрів поруч? Чому не можна поставити пару-трійку камер спостереження, написати про це у вигляді об'яв і шпилити в хвіст і гривні штрафами? Бо пройти через цю кодлу в годину пік реально тяжко. Вінниця цю проблему вже як два роки подолала, чому в нас досі ось так? Що перешкоджає вирішенню проблеми стихійної торгівлі?

Дописувачі активно коментують пост. Думки розділилися: 

- Питання не в тому, чому вони стоять, питання в тому, чому влада не робить нічого, щоб це питання вирішити. На свій хлопський розум можу висловити три припущення (яке з них є вірним, судити не мені, а тому, хто має достовірну інформацію):

1) наявність чисельних стихійних мікроринків може дозволяти міській владі нічого не робити за-для облаштування ринків організованих, прикриваючись хибним гуманізмом та поблажливістю частини населення до "бабусь-продавчинь";

2) байдужість до стихійних ринків може означати, що хтось з кіл, наближених до ???? кришує перекупників;

3) байдужість до стихійних ринків може означати, що наближені кола до ???? не бачать у їхній ліквідації персональної фінансової зацікавленості.

 Не во всех местах, где сейчас самоорганизовалась стихийная торговля, получится поставить прилавки. Например, в треугольнике "Театралка--Кинотеатр "Черновцы"--28 Июня" их ставить просто негде, там для торговли явочным порядком оккупированы и без того узенькие тротуарчики.

Коротше, учасники дискусії у більшості традиційно розбились на два ворогуючих табори -- умовно кажучи, "бабкофілів" та "бабкофобів" (уточнюю, що в даному контексті термін "бабки" означає вуличних торговчинь, а не грошові одиниці). Примирити табори спробувала Ганна Михайлівна, але гострота питання останніми роками набула рівня класової боротьби, отож, компроміси вже неможливі там, де суперечності перейшли у розряд антагоністичних :) 

Насправді ж я не розумію, чому ми поблажливі до тих, хто торгує на тротуарах, бо ніяк не може дійти до ринку, однак гніваємось на тих, хто справляє нужду на вулиці, не дотягнувши до туалету? Як на мене, це явища приблизно однакового гатунку; принаймні такі якості, як хамство та повну неповагу до всіх довкола, я бачу рівною мірою в обох випадках. 

Для себе ж я давно зробив висновок: якби тих торгівців не лише формально ганяли з одного тротуару на інший, а, натомість, мовчки конфісковували товар, то рано чи пізно вони б таки знайшли дорогу на офіційні ринки.

Anna Skoreyko Спеціальні точки так. Безплатні прилавки так. Але до цього ж треба вимагати тримати торгові місця у чистоті!!!!!! А для м"яса і молочки мати спеціальні закриті охолоджувальні контейнери! Без цього нещадно штрафувати! Так, і бабульки теж мають шанувати тих, кому вони хочуть продати свою працю! Привчати усіх і себе до поваги і самоповаги!!!!!!!

Ihor Melnychuk саме цікаве, що валютниківта їм подібних чомусь не ганяють!!! Невже ніхто не знає де вони стоять і що роблять??? А от з бабусями все значно простіше. До речі, щойно купив у однієї бабусі три кілограми яблук, що у два рази дешевше, ніж сьогодні подібні бачив на базарі. Та і купив два пучки кропу і петрушки по дві гривні, а на базарі вони скільки??? От і вся арифметика. ЗІ. Щодо молочного чи мяса, то у бабусь ці товари принципово не купляю. А от фрукти і овочі часто значно дешевші і більш якісні купляв, купляю і буду купляти. ЗІІ. Часто можу за пучок, який коштує дві гривні дати і пять без здачі, у залежності від продавця. Але то, вже, як говориться, інша історія... Проблема у тому, що піраміду збору коштів треба формувати зверху вниз, а не знизу уверх. Можна і треба буде наводити порядок і зі стихійною торгівлею, але не вона зараз головна для наповнення бюджету. Просто тут легше показати свою силу та вплив перед бабусями. а от на митниці чи на бурштинових копанках такий номер не пройде... У нас мільйонери та просто багаті люди не платять за комунальні послуги. а пенсіонери, малозабезпечені та середній, як правило, справно за них платять. Так і тут. Мова не про чергу, мова про справедливість.

- Думаю, що це більше політичне питання, ніж економічне. Пригадуєте, коли інспекція Сергій Обшанський (Serhiy Obshanskiy) розганяла такі ринки депутати міськради, частина громадськості влаштували йому вирвані роки за це? Бабульки - це електорат конкретного кандидата і конкретної політичної сили... Ще з часів Федорука мерія сотні разів надавала роз'яснення про загальну площу торгових місць на усіх ринках міста. Про жодні додаткові торгові розкладки на тротуарах чи тролейбусних зупинках навіть мови не може бути!!! На ринках повно вільних торгових місць. Інша річ, що туди ніхто не бажає йти. Ці уявні "бідні" бабусі насправді мережевні агенти, які реалізовують у роздріб великі партії товару оптових власників. Якщо там є кілька справжніх бабусь, то їх змушують грати за правилами і цінами перекупників. Попутно перетворюючи місто на хлів.

Сергій Обшанський #інспекціязблагоустрою м.Чернівці

Це - компетенція патрульної поліції Олег Йосипів - 102.

Працівники Інспекції забезпечують недопущення стихійної торгівлі щодня до 17:00 крім вихідних.
#компетенція #поліції
Стаття 160. Торгівля з рук у невстановлених місцях
[Кодекс України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Науково-практичний коментар.] [Стаття 160]
Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.
Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.
1