Патріотам, які постраждали від комуністичних репресій, додатково доплачують мізерних 54 та 43 гривні

Патріотам, які постраждали від комуністичних репресій, додатково доплачують мізерних 54 та 43 гривні

12.06.2018, 20:16

Голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян зустрівся з представниками обласного Товариства політв’язнів і репресованих. 

- Сьогодні мав дуже непросту зустріч. З людьми, на долю яких випало вижити під страшними жорнами репресій. Не просто вижити, а гідно вистояти, діждатися тієї України, про яку мріяли вони, їхні батьки і діди. Діждатися, і попри все – не розчаруватися. Незважаючи на те, що жодній владі вони не були зручними і що жодна влада не віддячила їм належно за втрачену молодість, здоров’я, за поламане життя… - поділився враженнями від спілкування з репресованими Іван Мунтян. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Буковині влада десять років ігнорувала політв’язнів та репресованих

- Звертаючись до них, я зауважив, що усвідомлюю: і для них, і особливо для нас важливе не лише матеріальне забезпечення тих, хто пройшов через страшне горнило політичних репресій, але і сприяння у тих справах, які вони роблять, аби передати правдиві знання про ті часи молодому поколінню. Бо ми мусимо зробити правильні висновки, аби таке ніколи не повторилося.

- Відтак обговорили питання медико-соціального та грошового забезпечення буковинських політв’язнів і репресованих та членів їхніх родин. Власне зараз у Верховній Раді України перше читання пройшов законопроект №1170, який серед іншого передбачає щомісячні доплати реабілітованим особам та членам їх сімей у розмірі 50% та 25% від мінімальної пенсії відповідно. Нині ж патріоти, що постраждали від комуністичних репресій додатково отримують мізерних 54 та 43 гривні. Тому як голова обласної ради буду ініціювати внесення змін до обласної програми «Турбота», аби підтримати цих людей вже зараз. Сума потрібна невелика, орієнтовно 50 тисяч гривень. Гадаю, необхідні кошти ми знайдемо, а також звернемося до Верховної Ради щодо пришвидшення прийняття відповідного закону.

- Також розглянемо на засіданні сесії питання про збільшення обсягу фінансування, передбаченого для оздоровлення членів обласної організації політв’язнів та репресованих на базі нашого санаторію «Брусниця». Адже зараз для лікування та оздоровлення ветеранів ОУН-УПА з Буковини у санаторії «Говерла» на Львівщині передбачено лише 50 тисяч гривень, а це всього 7-8 путівок.

- Впевнений, що Галина Бойко, яка зараз очолює обласне Товариство політв’язнів і репресованих і добре знає про їхні нинішні проблеми і потреби, за допомоги і всебічного сприяння влади доможеться для них гідного життя на схилі їхніх років. Принаймні я докладу до цього всіх можливих зусиль. Бо ці люди зберегли нам Україну.

- А вже завтра на засіданні майнової комісії облради ми обов’язково розглянемо питання встановлення меморіальної дошки (макет запропонований Товариством) на приміщенні Чернівецького обласного краєзнавчого музею, у підвалах якого розміщувалась катівня НКВС, через яку, на жаль, пройшло чимало буковинських патріотів… Про це слід добре пам’ятати та передавати цю пам’ять прийдешнім поколінням буковинці, - сказав Іван Мунтян. 

1


КОМЕНТАРІ (1)

І що цей тупий румун може говорити. І десятої частини він не сказав того, що тут написанно. На зустрічі блеяв і ніс хирню.

avatar

Репресовані

13 червня 2018 09:12