Патріарха Філарета на Буковині відтепер представлятиме владика Онуфрій (оновлено)

Патріарха Філарета на Буковині відтепер представлятиме владика Онуфрій (оновлено)

18.03.2013, 23:12

Рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату від 08 березня 2013 року (журнал № 18) на Буковину призначено нового єпископа Чернівецького і Кіцманського, керуючого Кіцманською єпархією. Новим владикою відтепер є архиєпископ Чернівецький і Кіцманський ОНУФРІЙ (в миру Ярослав Ярославович Хаврук). Отець Онуфрій тривалий час очолював православну громаду Київського патріархату у Вінницькій області. 

Нагадаємо, що до нього цю церковну посаду на Буковині обіймав єпископ Марк. На єпископа Чернівецького і Кіцманського (журнал № 26) єпископ Марк  був обраний Священним Синодом УПЦ Київського Патріархату 13 грудня 2009 р.  Проте рішенням Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату від 08 березня 2013 року (журнал № 17) його призначено єпископом Одеським і Балтським.

До заслуг єпископа Марка можна віднести налагодження діалогу з митрополитом Чернівецьким і Буковинським УПЦ КП  Данилом. Попередник Марка владика Варлаам ігнорував заходи за участю митрополита Данила, а останній не брав участі у заходах, ініційованих архієпископом. Натомість єпископ Марк (Гринчевський) одразу після призначення встиг не лише особисто привітати митрополита Данила з Днем ангела, але й запросив його до участі у храмовому святі та спільному богослужінні у недобудованому храмі Різдва Христового у Чернівцях. Хоча очевидним також є й те, що  зміна у ставленні до митрополита не могла відбутися без санкції партіарха Філарета. Яку політику приїхав здійснювати на Буковині владика Онуфрій побачимо по ділах його. Про політичні уподобання нового владики наразі достеменно відомо тільки те, що на виборах 2010 року до Вінницької обласної ради він був другим у списку ВО "Свобода". Другим номером тоді делегати затвердили Ярослава Ховрука, якого вінничани знали як єпископа Вінницького і Брацлавського Української православної церкви Київського патріархату владику Онуфрія. Проте до обласної ради "Свобода" там не пройшла.

 Цікаво, що новий архієпископ УПЦ КП Чернівецький і Кіцманський ОНУФРІЙ (в миру Ярослав Ярославович Хаврук) має те саме церковне ім'я, що митрополит Чернівецький і Буковинський УПЦ Московського патріархату Онуфрій (Орест Володимирович Березовський). Чернечий постриг з ім’ям Онуфрій владика прийняв у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких могилах.

Новий архієпископ народився 25 червня 1966 р. в с. Дермань Здолбунівського району, Рівненської області. У 1981 р. отримав свідоцтво про неповну середню освіту. У 1984 р. закінчив Дубнівське культосвітнє училище. З 1984 по 1988 рр. навчався у Луцькому державному педінституті ім. Лесі Українки на факультеті історії та суспільних дисциплін. У 1993 р. закінчив Київську духовну семінарію, заочний відділ.

З 1988 по 1991 рр. працював на різних посадах педагогічної роботи.

10 березня 1991 року Високопреосвященнійшим Іринеєм (Середнім), Архиєпископом Рівненським і Острозьким, був рукоположений в сан диякона. Служіння ніс у Дерманській Свято-Троїцькій парафіяльній церкві і в Дерманському Свято-Троїцькому жіночому монастирі. 3 червня 1992 року був рукоположений Високопреосвященнійшим Іринеєм на священика і направлений настоятелем Свято-Михайлівської церкви с. Миротин Здолбунівського району. Там прослужив 10 років.

У 2002 р. Високопреосвященнійшим Варфоломієм був призначений настоятелем Свято-Воскресенської церкви м. Острога.

З 2003 р. навчається в Аспірантурі при Національному Університеті "Острозька Академія" за спеціальністю "релігієзнавство", працюючи над дисертацією на здобуття наукового звання "кандидат філософських наук" на тему "Ідея утворення Православного патріархату в Українських землях в контексті міжконфесійних реалій в кінці 16 – першій половині 17 ст.ст."

З 2005 р. працює викладачем Національного університету "Острозька Академія" на кафедрі релігієзнавства.

25 жовтня 2005 р. прийняв чернечий постриг у Свято-Георгіївському монастирі на Козацьких могилах з ім’ям Онуфрій.

30 жовтня 2005 р. хіротонісований на єпископа Дерманського та призначений вікарієм Рівненської єпархії з перебуванням у м. Остріг.

4 березня 2006 р. призначений єпископом Вінницьким і Брацлавським, керуючим Вінницькою єпархією.

23 січня 2012 р. Указом Святійшого Патріарха Філарета возведений в сан архиєпископа.

1


КОМЕНТАРІ (3)

А чи не з Дубна Н.Горук? Це мабуть його друг-заочник...

avatar

О-па!

18 березня 2013 16:19

А може Горук таким чином розумно готується до мерських виборів ?

avatar

Йой

18 березня 2013 21:32

Яка чудова новина! Благослови, Господи, епископу Онуфрію плідну діяльність во славу Господню і на благо Укераїнської церкви та нашої святої України. Чудових священослужителів має Київський патріархат. Нехай і надалі множаться його ряди!

avatar

Михайло

19 березня 2013 10:07