Патріарх Кирил благословив митрополита Чернівецького Онуфрія на Престол Глави УПЦ (МП):

Патріарх Кирил благословив митрополита Чернівецького Онуфрія на Престол Глави УПЦ (МП):

13.08.2014, 20:31

З обранням на Престол митрополитів Київських і всієї України митрополита Онуфрія привітав Патріарх Московський і всієї Русі Кирил.

«Патріарх Кирил затвердив рішення Собору єпископів Української Православної Церкви та преподав митрополиту Онуфрію Патріарше благословення на вступ на посаду Предстоятеля Української Православної Церкви», - повідомляє офіційний сайт РПЦ.

Єпископи УПЦ (МП), які сьогодні зібралися на Собор єпископів у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі, обрали нового Предстоятеля. Ним став митрополит Онуфрій (Березовський). За нього віддали голоси 48 єпископів УПЦ (МП). Про це повідомляє офіційний сайт УПЦ (МП).

Нового Предстоятеля обрали на 40-й день по смерті Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, який керував УПЦ (МП) 22 роки. Процедура обрання передбачала два тури голосувань. У бюлетені були включені імена лише діючих єпископів. На Соборі були присутні 78 єрархи УПЦ (МП), з яких 52 правлячих, 22 вікарних, та 4 (з 9) заштатних. З них право голосу мали лише діючі архиєреї.

Митрополита Онуфрія обрали у другому турі голосувань.

Єпископи Української Православної Церкви (Московського патріархату) обрали для себе долю КПУ та ПР. Так вважає архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

«Кінець епохи. УПЦ завршилася в 1992 р. Харківським розколом. УПЦ (МП) завершилася сьогодні обранням прихильника «русского мира», - пише єрарх у себе на Фейсбуці.

«Підсумки висування:

м. Онуфрій - 36

м. Антоній - 24

м. Симеон - 9

Так що або м. Онуфрій, або м. Антоній. Єпископи обрали для себе долю КПУ та ПР», - зазначив архиєпископ Євстратій.

У Київському Патріархаті не сподіваються на плідний діалог з новим керівництвом Московського Патріархату в Україні, оскільки Митрополит Онуфрій (Березовський), будучи ще місцеблюстителем УПЦ (МП), фактично заблокував його роботу.

Про це йдеться у коментарі прес-служби УПЦ КП.

«Раніше Священний Синод УПЦ Київського Патріархату вже відзначав, що цей єрарх, будучи місцеблюстителем УПЦ (МП), фактично заблокував проведення офіційного діалогу з Київським Патріархатом щодо подолання церковного розділення та утворення єдиної Помісної Православної Церкви. Також митрополит Онуфрій неодноразово в унісон з Москвою заявляв про те, що українці та росіяни по суті один народ, що європейська інтеграція для України непотрібна та несе зло, називав кремлівських найманців і терористів на Донбасі «ополченцями», тощо. На іменинах патріарха Кирила він хвалив його за «турботу» про Україну.

Обрання цього єрарха главою Московського Патріархату в Україні фактично засвідчує залежність більшої частини єпископів цієї Церкви від агресивної доктрини «русского міра», яка стала ідеологічним підґрунтям нинішньої агресії Кремля проти України, окупації Криму, терору на Донбасі.

Попри сподівання на продовження, особливо в нових умовах, справи митрополита Володимира (Сабодана) у проведенні діалогу з Київським Патріархатом для подолання церковного розділення, доводиться констатувати, що обравши своїм очільником послідовного прихильника ідеології «русского мира» та єдності з Москвою, більшість єпископів Московського Патріархату в Україні відкинули цей шлях,.

Розуміємо, що в таких умовах розпочати плідний офіційний діалог з новообраним керівництвом Московського Патріархату в Україні навряд чи вдасться. Тому ми закликаємо до діалогу, співпраці та порозуміння тих єпископів, священиків і вірних УПЦ (МП), які усвідомлюють необхідність відкинення неканонічно нав’язаної церковної влади Московського Патріархату, справді бажають подолання розділення українського православ’я та утворення єдиної Помісної Православної Церкви», - заявляють в УПЦ КП.

За матеріалами risu.org.ua

1