ПАТ 'Чернівцігаз' передбачає колапс  системи газопостачання в Чернівецькій області

ПАТ "Чернівцігаз" передбачає колапс системи газопостачання в Чернівецькій області

29.04.2016, 22:12

КМУ встановив ринкову ціну на газ та залишив економічно необґрунтованою структуру розподілу коштів

Кабінетом Міністрів України 27 квітня 2016 року прийнято рішення про встановлення нової ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго на рівні 6 879 гривень за тисячу кубічних метрів. Нова ціна вступає в силу з 1-го травня поточного року. В той же час, структура розподілу коштів, отриманих від споживачів газу, залишалась економічно необґрунтованою та такою, що призведе до колапсу системи газопостачання в Чернівецькій області

Під час свого чергового засідання 27 квітня 2016 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення про встановлення ринкової ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго. У відповідності до цього рішення з 1-го травня 2016 року НАК «Нафтогаз України» буде здійснювати продаж природного газу населенню за ціною 6 879 гривень за тисячу куб. м. Встановлення нової ціни також означає, що «соціальна норма» в обсязі 1 200 куб. м на опалювальний сезон за ціною 3 600 гривень за тис. куб. м. втрачає свою чинність.

Введення ринкової ціни газу є безальтернативним шляхом для розвитку вітчизняного газового ринку та економіки в цілому. Крім того, цей крок зробить газовий ринок України більш прозорим та зрозумілим для іноземних інвесторів. В той же час, Кабінет Міністрів не спромігся змінити структуру розподілу коштів від реалізації блакитного палива споживачам та привести її до європейських стандартів.

Так, згідно встановлених на сьогодні тарифів з кожних 6 879 гривень, які споживачі газу Чернівецької області сплачують за 1000 кубометрів природного газу, трохи більше 10,6 %, припадає на долю транспортування газу магістральними газопроводами та розподілу його системами газорозподільних газових мереж. Доля вартості газу як товару, тарифу на постачання та торгівельної націнки НАК «Нафтогаз України»  становить 69,4% від затвердженої ціни газу. Ще 20% складає ПДВ.

«Очевидно, що за такої структури розподілу коштів криза газорозподільної галузі буде продовжуватись і надалі. Високий рівень зношеності мереж та відсутність коштів для їх повноцінного обслуговування в швидкий перспективі може загрожувати колапсом всієї системи газопостачання. Якщо говорити мовою цифр, то інвестиційна програма ПАТ «Чернівцігаз» у 2016 році складає лише 17 мільйонів гривень. За такого рівня фінансування утримати в технічно справному стані тисячі кілометрів газопроводів в Чернівецькій області неможливо», - зазначає Голова правління ПАТ «Чернівцігаз» Віктор Горда.

Так, до прикладу, в країнах Євросоюзу, де стан мереж є набагато кращим ніж в Україні, доля транспортування та розподілу в ціні природного газу становить в середньому 26%, що в 2,5 рази більше ніж передбачено тарифом, який отримують газорозподільні підприємства в нашій державі.

Крім того виглядає доволі абсурдним, що газовий трейдер у особі НАК «Нафтогаз України» отримуватиме 93 гривні з кожних реалізованих споживачам 1 000 куб. м. газу, тоді як тариф ТОВ «Чернівцігаз Збут» як компанії постачальника, яка здійснює постійну роботу із обслуговування та розрахунків зі споживачами, становить лише 62 гривні.    

Таким чином, за рівнем цін на природний газ для населення Україна наблизилась до стандартів ЄС, а в питанні економічної обґрунтованості розподілу коштів держава, на жаль, все ще керується штучними нормативами, які несумісні із завданнями щодо зменшення виробничо-технічних втрат газу, забезпечення безаварійного і безперебійного постачання газу споживачам та належного рівня їх обслуговування.

1