Партнерство у форматі 'область-штат' і 'побратимство' міст Америки з Чернівцями запропонував Івану Мунтяну фундатор Українських зустрічей на Молитовних сніданках у США

Партнерство у форматі "область-штат" і "побратимство" міст Америки з Чернівцями запропонував Івану Мунтяну фундатор Українських зустрічей на Молитовних сніданках у США

12.04.2018, 22:14

По завершенню Першого Буковинського Молитовного сніданку голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян поспілкувався з Михайлом Жовніром – фундатором Українських зустрічей, які щороку проходять в рамках традиційного Національного Молитовного сніданку в США.

- Пан Михайло був надзвичайно приємно вражений Першим Буковинським Молитовним сніданком та відзначив, що цей захід може стати додатковою можливістю для розвитку Буковини, - поділився враженнями Іван Мунтян. 

Власне, Михайло Жовнір запропонував встановити нові та активізувати уже наявні зв’язки нашого краю зі Сполученими Штатами Америки. За його словами, це може бути як партнерство у форматі «область-штат», так і у форматі «побратимства» Чернівців з окремими містами Америки. Адже на думку пана Михайла, наш дружній діалог має доволі добрі шанси перейти у площину економічної співпраці та залучення інвестицій.

Відповів, що ми обов’язково скористаємося цією пропозицією, - запевнив Іван Мунтян.  

На фото: Народний депутат України Павло Унгурян (фракція "Народного фронту"), голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян та Михайло Жовнір – фундатор  Українських зустрічей в рамках традиційного Національного Молитовного сніданку в США.

Редакція газети "Версії" взяла коментар в учасника Першого Буковинського Молитовного сніданку, відповідального за українську делегацію на традиційних Національних Молитовних сніданках у Вашингтоні (США), фундатора Українських зустрічей, які відбуваються в рамках цих молитовних сніданків протягом останніх 14 років, Михайла ЖОВНІРА:

- Першочергово хотілось би висловити подяку за той захід, який ми мали можливість сьогодні бачити, - сказав Михайло Жовнір. – Це потенційна можливість об’єднання і розвитку. Україна потребує цього, і з боку Сполучених Штатів ми відкриті для цього і готові допомогти, як тільки можемо – безпосередньо Чернівецькій області і місту Чернівці. Ми пропонуємо, щоби наші зв’язки розширювалися, поглиблювалися і мали не тільки дружній, «візитний» характер, а й конвертувалися в економічні зв’язки, і розвиток для України в цілому та безпосередньо для місті і сіл Чернівецької області. Тому ми пропонуємо такі обміни – між Чернівецькою областю й американськими штатами – штатом Вашингтон, Орегон, щоби покращити відносини, розвивати інвестиційний клімат, поширювати можливості економічного характеру для інтеграції та розвитку України.

- Наприклад, ми були б раді допомогти вам організувати зустрічі на рівні, скажімо, окремо взятого штату і області або на рівні міст – Чернівців і міст США. Організувати, можливо, такі партнерські стосунки – міста-побратими, області-побратими, штати-побратими. І це вже діє в окремих областях України з окремими штатами. Маємо цей досвід. Я, до прикладу живу у штаті Вашингтон. Там у нас розташований «Майкрософт», «Амазон», і «Боїнг», великі порти. Не знаю, наскільки це буде цікаво Чернівецькій області, але поряд з нами є ще штат Айдахо, який також може бути зацікавлений в стосунках. Це може мати досить гарні результати як економічного, так і партнерського характеру, а також на рівні особистих дружніх стосунків.

– Кого запрошують до участі в Українських зустрічах у рамках Національного молитовного сніданку в США?

Ми вже 13 років як започаткували наші українські зустрічі в рамках Національного молитовного сніданку в США, і рік від року збільшуємо кількість учасників. Якщо в перших зустрічах брали участь 1-2 представники від України, то цього року делегація складала 70 учасників. Звичайно, це не тільки депутати чи представники адміністрацій. Це молоді люди, молоді спеціалісти. Навіть волонтерів ми запрошуємо – з університетів, студентів, аби вони могли чогось навчитися на міжнародному рівні. Тому ми зацікавлені, аби люди тут в Україні розширювали свій діапазон.

– Яка головна мета подібних заходів?

- Варто наголосити, що, не дивлячись на те, що це називається «молитовний сніданок», це не релігійний захід. Також це не є державний захід і не є просто якийсь громадський захід. Це захід, направлений на об’єднання і на спілкування. І оскільки він сьогодні в США має міжнародний рівень – адже бувають роки, коли понад 180 країн світу (при тому, що їх всього трохи понад 200) беруть в ньому участь. Цього року було 155 країн-учасниць. Яка задача такого заходу? Сьогодні є багато речей, які роз’єднують нас: культура, світогляд, релігія (хоча здавалось б, релігія покликана об’єднувати). Тому головний меседж такого заходу: об’єднати людей. Почути один одного. Тому в традиції Сполучених Штатів завжди на подіум молитовного сніданку виходять разом демократ і республіканець. Вони, можливо, опозиціонери в політиці – але ж тут, на сніданку, в них є дещо більше. Тому що, знаєте, політика міняється. Кон’юнктура міняється. Все міняється. Але є щось більше, вище. І ми хочемо сказати про це. І хочу вам сказати, що результати – надзвичайні. Ми бачимо, як люди міняються. Як погляди міняються. І надіємось, що завдяки цьому і світ буде мінятися. Ми працюємо над цим.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Це буде виглядати так-у США штат Монтана,у нас-область Мунтяна!

avatar

покаїт

13 квітня 2018 06:36