'Свобода' не хоче світитися, а УДАР сумнівається  у порядності, силі та вольових якостях Панчишина?

"Свобода" не хоче світитися, а УДАР сумнівається у порядності, силі та вольових якостях Панчишина?

27.05.2013, 21:55

8 травня регіональні організації опозиційних політичних партій оголосили про підтримку кандидатури Руслана Панчишина на позачергових виборах мера Новодністровська. Мешканцям міста енергетиків кандидата представили на мітингу. Зважаючи на фото, які було розміщено на сайті "Фронту змін", на захід прибули нардепи Микола Федорук та Максим Бурбак (обидва – фракція «Батьківщина»). На тих таки фотографіях,  з-поміж політиків, можна також ідентифікувати голову обласної організації ВО «Свобода» Віталія Мельничука та заступника голови Чернівецької обласної організації політичної партії УДАР Олександра Шкурідіна.  Позаяк справа стосувалася Новодністровська,  особливого медійного розголосу в обласних ЗМІ це явлення кандидата народу не отримало. Воно й не дивно, адже обирати собі голову 2 червня доведеться мешканцям міста енергетиків, а що до цього решті жителів краю.

Тож про одностайну політичну підтримку згаданого кандидата буковинці довідалися переважно з повідомлення, оприлюдненого на партійному сайті frontzmin.ua (http://frontzmin.ua/ua/party/regional-organization/chernivtsi-region/news/15686-obednana-opozitsija-pidtrimala-edinogo-kandidata-na-viborah-miskogo-golovi-novodnistrovska.html) і кількох скупих заміток в обласних ЗМІ.  Але якщо низький інтерес обласних ЗМІ до цієї загалом незначної  події ще можна пояснити згаданою вище причиною, то зрозуміти чому про важливе для місцевого політикуму рішення нічого не повідомили партійні сайти вже значно складніше.

Як засвідчило невеличке дослідження, сайт обласної «Свободи» (http://www.chernivtsi.svoboda.org.ua/) взагалі не згадав ні про мітинг, ні тим більше про те, що «Свобода» підтримує саме Панчишина, а сайт партії УДАР Віталія Кличка (http://udarbuk.cv.ua/news/285.html) хоча й розмістив повідомлення про мітинг у Новодністровську, про самого кандидата також не згадав жодним словом.

Однопартійці Віталія Кличка обмежилися лише загальною характеристикою, яким би на їхню думку мав бути ідеальний кандидат. «Наступним мером в місті енергетиків повинна стати порядна, сильна, вольова особистість, якій буде під силу зламати діючий режим та відновити справедливість – переконані і мітингувальники, і виступаючі», - йдеться у цьому повідомленні. Чи то Панчишин не відповідає заявленим критеріям, чи то з якоїсь іншої причини, але  про висуванця партії  «Реформи і порядок» у прес-релізі ані пари з вуст.

Мовчазну позицію обласної «Свободи» - хоча й з натяжкою -  ще можна пояснити бажанням не нашкодити кандидату. Адже Бессарабія - специфічний в електоральному сенсі регіон. То  для чого зайвий раз дратувати національно несвідомого виборця? І так ще не вляглися чутки про вступ Панчишина до "Свободи" одразу після програних виборів. На останніх парламентських виборах список «Свободи» в 204 окрузі, до якого входив також Новодністровськ (чотири великих дільниці 730442 – 730445), підтримали тільки 5 відсотків виборців.

А от з мовчанням УДАРу, схоже, все значно складніше. Адже  партії Кличка тоді висловили довіру  майже втричі більше мешканців цього регіону. Після цього логічно було очікувати, що її слово на підтримку кандидата звучатиме значно вагоміше. Проте не звучить. Чому?

Формально в УДАРу був власний кандидат, який працює на Дністровській ГАЕС, але на нього нібито  чинили тиск, тому партія підтримала Панчишина. Це те, що на поверхні. Хоча насправді причина може критися значно глибше. Врешті красномовна  відсутність головного УДАРівця Буковини, народного депутата Романа Ванзуряка на мітингу, де було представлено  Панчишина, попри його усні заяви про  підтримку саме цього кандидата,  теж багато на що вказує.

Підстави для такої поведінки в УДАРу є.  Досить згадати, що саме за заявою кандидата від УДАРу пана Баласиновича, який балотувався до парламенту по 204-му мажоритарному округу, прокуратура не тільки відкрила кримінальну справу, але й довела її до суду. І це була, до речі, єдина кримінальна справа, яку відкрили на Буковині за порушення під час виборів. Можна також згадати, що кандидатуру Баласиновича підтримала об'єднана опозиція, а висуванець "Батьківщини" Василь Мельник навіть зняв свою кандидатуру на користь УДАРівця. Панчишин, попри узгоджене рішення опозиції, з виборів тоді так і не знявся.

Згідно з повідомленням зі штабу тодішнього кандидата у депутати Богдана Баласиновича, йшлося про розповсюдження  «листівки провокаційного характеру з ознаками антисемітизму, спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі і ненависті, перешкоджанню діяльності кандидата у народні депутати у 204 в/о Богдана Баласиновича шляхом введення в оману виборців».

Фігурантами неприємної історії з антисемітським душком  виявилися водій керівника виборчого штабу та довіреної особи кандидата в народні депутати по 204 одномандатному виборчому округу Руслана Панчишина.  На розмову до прокуратури запрошували самого Руслана Панчишина, а його довірена особа тоді ж припускала, що цього кандидата в депутати навіть можуть спробувати затримати.

Журналістам так і не вдалося до кінця з’ясувати, чи справді штаб кандидата розповсюджував ці листівки, чи це була провокація з боку влади, але вироком Хотинського районного суду Чернівецької області від 9 січня ц. р. до різної міри покарання було засуджено  двох буковинців, яким інкримінувалося перешкоджання здійсненню виборчого права на минулорічних виборах до Верховної Ради України.  Сам Панчишин майже не заплямував репутацію. Якщо не вважати неприємний осад, що залишився від листа Єврейської громади Чернівецької області до Надзвичайного і Повноважного посла держави Ізраїль в Україні Реувена Дінеля, в якому  Лев Клейман від імені єврейської громади Буковини звертався до посла з наполяганням заборони в’їзду до держави Ізраїль та оголошення персонами нон-грата колишнього кандидата в народні депутати Руслана Панчишина та його помічників.

 Цілком очевидно, що з такою історією стосунків особливо надриватися за цього кандидата  на виборах мера Новодністровська УДАР не буде.

Микола БОНДАРЕНКО

1


КОМЕНТАРІ (1)

Каждый тянет одеяло на себя.Помню на выборах по 204,Батькивщина тоже не агитировала за Ударовца,от и Ванзуряк решил отыгратся сейчас.С тактической точки зрения эта победа нужна больше всего Яценюку.Как он пойдет на призедента,если проиграет выборы мера в своей области.

avatar

Денис

25 травня 2013 14:31