Парламент Великобританії схвилювало те, чого не хоче бачити Папієв?

Парламент Великобританії схвилювало те, чого не хоче бачити Папієв?

25.03.2013, 21:54

Питання спрощеного надання румунського громадянства виходить на європейський рівень. Нещодавно в британських ЗМІ з’явилась критична стаття про небезпеки такої політики Бухареста, яка може призвести до масового потрапляння на територію Великобританії молдовських громадян, що отримали румунський паспорт.

Реакція журналістів британської газети “Sunday Express” однозначна: “Молдова не є членом ЄС, вона є центром міграції населення”. У зв'язку з цим англійське видання завуальовано засуджує президента Румунії Т.Бесеску за спрощення процедури надання румунського громадянства. “Все, що потрібно зробити молдаванам для отримання паспорта ЄС - це надати документи, які показували б їх румунське походження”, - зазначає Sunday Express.

Реакція британських посадовців не змусила себе довго чекати. Ситуацію висвітлену у пресі було винесено на обговорення британським парламентом. Парламент Великобританії закликав уряд Румунії закрити для громадян Молдови можливість отримання румунських паспортів. Про це повідомляє інше британське видання “The Independent”. Так,з ініціативою про заборону отримання громадянами Молдови паспортів Румунії, яка є членом Європейського Союзу, виступив консерватор Філіп Холлобон, мотивуючи свою вимогу тим, що дана “прогалина” у вигляді румунських паспортів шкодить англійським інтересам.

Зауважимо, що актуальною ця новина є і для України, особливо прикордонних з Румунією регіонів. Зважаючи на існуючу проблему румунської паспортизації громадян України, цілком можливою є поява такої ж критичної реакції країн-членів ЄС і щодо політики Румунії в нашій державі.

Отже, виявляється питання, яке хвилює українських журналістів але не українську владу, знаходиться вже на порядку денному британського парламенту.

Іван ПАТАРАК, для Буковинського громадського порталу “СitizenJournal”

CitizenJournal.info ©

Нагадаємо,  під час нещодавнього брифінгу в ОДА питання про отримання буковинцями румунських паспортів неабияк роздратувало губернатора краю Михайла Папієва. Конкретної відповіді на нього він фактично уникнув. 

 

1