Україна захищає людство від 150 тонн твердих радіоактивних відходів у четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, - Рибак

Україна захищає людство від 150 тонн твердих радіоактивних відходів у четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, - Рибак

17.04.2018, 19:21

236 - ЗА! Верховна Рада України прийняла за основу Законопроект №6624, який спрямований на вдосконалення умов зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему.

Варто наголосити, що після аварії у четвертому енергоблоці зберігається 150 тонн твердих радіоактивних відходів, з них близько 15 – відпрацьованого ядерного палива. Очевидно, що для їх подальшого зберігання необхідно створити сховище та науково-технічний супровід, щоб надійно законсервувати ці відходи, адже така кількість несе загрозу всьому людству.

Положення даного законопроекту пропонують додаткові зміни для перетворення зруйнованого четвертого енергоблока на екологічно безпечну систему. Це необхідна умова для збереження екології України та захисту майбутніх поколінь від небезпечних речовин, які без додержання норм зберігання можуть наробити лиха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Рибак підтримує ініціативу створення сучасних умов поводження та зберігання радіоактивних відходів

На сьогоднішній день Україна вже виконала низку завдань для ліквідації наслідків аварії і створення безпечного середовища в районі Чорнобильської АЕС. Однак, план дій передбачає наступні будівництва об’єктів та виведення з експлуатації застарілого обладнання.

- Дякую колегам за розуміння масштабів цього питання та підтримку запропонованих змін і подальших кроків у знятті з експлуатації, а також створенні безпечних умов на ЧАЕС, передбачених у цьому законопроекті, - прокоментував результати голосування народний депутат України Іван Рибак. 

1