Папієв запевнив, що гроші Фірташа для ЧНУ та театру лежать на рахунку та дорікнув опозиції пам’ятником і меблями

Папієв запевнив, що гроші Фірташа для ЧНУ та театру лежать на рахунку та дорікнув опозиції пам’ятником і меблями

18.11.2013, 17:02

Гроші до адресатів не можуть дійти, бо обласне казначейство не гарантує їх проведення. Наразі всі чекають на дозвіл для державних установ відкривати рахунки в комерційних банках.

Про це повідомив крайовий намісник Буковини Михайло Папієв.

«Ці кошти знаходяться на рахунках чернівецького відділення банку. Єдине питання, що органи державного казначейства не готові сьогодні до своєчасного переведення цих коштів і не готові дати гарантію, що у разі, якщо ці кошти надійдуть на рахунок університету, вони будуть використані на ті потреби, які необхідно», – сказав намісник.

Разом із тим він зазначив, що зараз вирішується питання з Кабінетом міністрів щодо відкриття рахунків в установах комерційних банків для того, щоб ці кошти можна було б використати на ті роботи, які передбачалися.

Водночас М.Папієв критично висловився стосовно ініціативами «окремих політиків» встановити у Чернівцях пам’ятник жертвам Голодомору:

- Мені неприємно про це говорити, але ми знову стикаємося з такими «фіктивними» пропозиціями. Вони беруться за справу і голосно виголошують зобов’язання. На сьогодні ці зобов’язання політичними силами не виконані… Протягом року на благодійний рахунок надійшло тільки 20 тис. грн. Тому, виникає багато запитань.

Як повідомляє управління культури Чернівецької облдержадміністрації, ряд громадських і політичних організацій краю, зокрема ВО «Свобода», ініціювали спорудження в м. Чернівці пам’ятника жертвам голодомору, і крайова влада підтримала це громадське починання. Так, у березні цього року було відкрито рахунок для збору коштів на спорудження пам’ятника і першими свої пожертви у розмірі 2500 грн. зробили голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, голова обласної ради Михайло Гайничеру і перший заступник голови облдержадміністрації Георгій Галиць.

Станом на 15 листопада ц.р. на банківський рахунок для благодійних пожертв на спорудження в Чернівцях пам’ятника жертвам голодомору і політичних репресій надійшло 16 тис. 593 грн. Окрім керівників крайової влади доброчинні внески зробили: Воронич І.І – 100 грн., департамент економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації – 2293 грн., Москаль Г.Г. – 2000 грн., Фіщук О.Г – 1000 грн.., громадський комітет з вшанування пам’яті жертв голодомору 1932-33 р.р. у м.Чернівці – 150 грн., Попеску І.В. – 300 грн., Павлюк В.І – 200 грн., Онуфрик Б.С. – 100 грн., головне управління ПФУ в Чернівецькій області – 5000 грн., Килинич В.О. – 100 грн., управління лісового господарства – 2000 грн., управління культури – 850 грн. Збір коштів продовжується.

На думку Папієва, люди вже відчувають «штучність таких політичних ініціатив» і не відгукуються на них. Крім того, голова Чернівецької обласної державної адміністрації нагадав про ініціативу депутатів ВР України реставрувати до 150-ї річниці з дня народження Ольги Кобилянської меблі в чернівецькому музеї письменниці.

- За моєю інформацією ці меблі знаходяться у нереставрованому вигляді і ніхто ними так і не поцікавився, - каже М.Папієв.

Нагадаємо, що у вересні 2012 року бізнесмен Дмитро Фірташ пообіцяв надати 8 млн грн на реставрацію центрального корпусу ЧНУ ім. Федьковича, а у грудні Фірташ особисто вручив чек ректору ЧНУ Степану Мельничуку під час засідання вченої ради ЧНУ. Однак у ЧНУ грошей і досі не бачили. Так само досі чекають грошей Фірташа у Чернівецькому драмтеатрі.

За матеріалами Bukinfo,  місто Ч та chv.tv

1