Папієв з Козаком замислили «мокруху» для бюджетних коштів, - народний депутат Бурбак (+документ)

Папієв з Козаком замислили «мокруху» для бюджетних коштів, - народний депутат Бурбак (+документ)

10.06.2013, 22:19

«Ця влада що, знову хоче повернути нас у 90-ті, коли справи вирішували за допомогою так званих «мокрих справ», - іронізує народний депутат України Максим Бурбак почувши прохання BukNews прокоментувати заяву керівника Сокирянщини про те, що нардеп заважає владі «виконувати, так звані «мокрі роботи». 

 

 

 

 

 

Але ж ви справді сумніваєтеся в доцільності подальшого будівництва Палацу культури в м. Сокиряни?

По-перше, я неймовірно втішений, що пан Козак нарешті провів хоч якісь громадські слухання. Припускаю, що в Сокирянському районі це трапилося чи не вперше за останні роки. Вдячний за запрошення взяти в них участь. Шкода лише, що голова РДА Василь Козак не зміг чи не захотів узгодити дату проведення слухань з графіком пленарних засідань Верховної Ради України. Намагався сам вирішити це питання, підключав своїх помічників. Ми довго й наполегливо видзвонювали заступника голови Сокирянської районної ради, який усіляко уникав з нами контактів. Голови у районної ради вже традиційно немає, Сокирянська рада безголова, бо пан Василь, напевно, зберігає цей плацдарм для себе. Розмовляти доводилося з секретаркою заступника, передавати прохання перенести дату громадських слухань. Адже я планував обов’язково взяти в них участь, донести до людей свої міркування. А почати бодай з того, що навіть у самому запрошенні було вказано: слухання пройдуть у Будинку культури. У Сокирянах є діючий клуб! Тоді на що ви, панове Папієв і Козак, збираєтеся додатково витратити ще 60 мільйонів гривень? Опозиційні депутати їздили в Сокиряни, партійні активісти були в старому Будинку культури, який голова РДА хоче замінити новим. Але тоді чому в старому палаці нові вікна? Насправді я чудово розумію чому: це вічна тема Василя Козака, який добре знає як працює система відкатів і як та на чому можна заробити під час поточних ремонтів… Тому я звернувся із запитом до прем’єр-міністра, Генерального прокурора України щодо доцільності будівництва нового клубу. І вся ця владна активність – це відповідь на мої депутатські запити. Це спроба переключити увагу людей від власних нечистих намірів.

Голова Сокирянської РДА Василь Козак публічно заявив, що «народний депутат вважає, що діти Сокирянського району не заслуговують на те, щоб займатися в гарних приміщенням, відвідувати сучасний З – D кінотеатр, змістовно проводити свій вільний час». Це дійсно так?

Ніколи не приховував свого негативного ставлення до цього неефективного управлінського рішення. Тому хотів відверто розповісти людям, чому вважаю його саме таким. Вже двічі приходив на засіданні комісії з тендерних закупівель щодо будівництва клубу в Сокирянах. І двічі засідання переносились. Бо вони не хочуть, щоб всі знали про їхні оборудки. Ми ж розуміємо, що сам тендер проводиться під когось. Але про цей об'єкт має знати вся Україна. На 12 червня призначено вже третє засідання тендерної комісії. І я так само обов’язково на нього приїду. Мені просто цікаво подивитися в очі тим людям, які будуть розкривати конверти з пропозиціями, а відтак відповідати за результат. Тому насправді я не проти «змоги змістовно проводити свій вільний час» заперечую. Я категорично проти вже запланованого розкрадання мільйонів бюджетних коштів під виглядом чергового покращення для людей. А ще я обов’язково проведу громадські слухання у Новодністровську. Хочу, щоб всі мешканці міста знали, як Василь Козак за їхні ж 60 млн грн збирається будувати Будинок культури за сирим проектом. На слухання також варто запросити народного депутата Артема Семенюка, щоб він розповів, що думає з цього приводу. Адже він депутат-мажоритарник саме від цього округу. Лікарню у Сокирянах, нагадаю, за рахунок Титулу перехідної будови (об’єкту) Дністровської ГАЕС, із прибутків ПАТ «Укргідроенерго» вже будували. Ось тільки новодністровців у ній, чомусь, тепер не завжди раді бачити. До мене зверталися кілька мешканців Новодністровська зі скаргою на те, що їх не хотіли приймати туди на лікування.

Звідки взагалі взялася ця астрономічна цифра 60 мільйонів? Ви бачили якісь розрахунки?

Швидше за все Василь Козак просто прихильний до цифри 60. Ну, подобається вона йому. Лікарню, яка досі не здана в експлуатацію, також будували за 60 мільйонів. Всі президенти її відкривали, а її й досі офіційно немає. Впевнений це тому, що й з лікарнею, щось нечисто. Щоб нарешті здати її треба залатати старі дірки. А для цього потрібні нові грошові надходження, якими сподіваються перекрити борги. Те саме, впевнений, буде з клубом. Тому ця цифра - зі сфери нумерології, а не реальних розрахунків. Просто любить голова РДА Козак цифру шість. А щодо розрахунків, то у проекті на освоєння 60 мільйонів гривень не вказано найелементарніші параметри: діаметр арматури і марку бетону. Фірми, які готувалися до проведення тендеру, не знають, що закладати в кошторис. Тому я стверджую, що цей проект сирий. При цьому ця сира проектно-кошторисна документація пройшла експертизу. У прем’єр-міністра України М.Азарова я запитав, чи знає він про ситуацію у Сокирянах. А Генпрокурора Пшонку попросив перевірити ту організацію, яка проводила експертизу й схвалила сирі розрахунки. Фінансуванням об’єктів, які споруджувалися за рахунок ПАТ «Укргідроенерго» у попередні роки - тієї ж лікарні, я поцікавлюся окремо. Думаю, що представникам фінінспекції буде цікаво проаналізувати відповідні договори, перевірити цільове використання цих коштів.

Щодо актуальності будівництва Будинку культури мені вже відповіли з Мінрегіонбуду. Виявляється, при районному будинку народної творчості та дозвілля в м.Сокиряни працює аж 13 колективів… Повний перелік є в документі, копію якого я вам передаю. Повідомляється також про проведення кількох фестивалів – усе з метою натягнути підстави для будівництва. Можу вас запевнити: у селі Юрківці Заставнівського району, де я проводив прийом громадян, працює 9 колективів художньої самодіяльності. Тому їхня загальна кількість аж ніяк не може бути аргументом. Якщо тільки це є підставою для виділення 60 млн. грн., то я пропоную усім головам сільради звернутися за такою щедрою державною допомогою. Обіцяю кожному сільському голові допомогу в оформленні необхідного пакету документів. Нехай кожному побудують по такому Будинку культури.

Хто ще, крім голови Сокирянської РДА, на вашу думку, стоїть за цією історією?

На фінансування об’єктів соціального призначення Новодністровська та Сокирянського району за рахунок коштів на будівництво Дністровської ГАЕС ПАТ «Укргідроенерго» планує виділити 205 мільйонів гривень. Але це тільки загальне тло. Найцікавіше у всій цій історії – це вибори мера Новодністровська. Насправді 2 червня вибирали людину, яка погодить своїм підписом розподіл коштів між Новодністровськом та Сокирянами. Власне з цієї ж причини влада усунула Руслана Панчишина з посади міського голови Новодністровська. Ще за часів його попередника було запроваджено схему розподілу коштів, які надходили від ПАТ «Укргідроенерго». Губернатори традиційно пресингували мерів міста, щоб перерозподілити це співвідношення на користь району. Голова Чернівецької ОДА Папієв зажадав від мера Панчишина ділити суму навпіл: 50 відсотків Новодністровську – 50 району. Панчишин на це не погодився – його усунули. Тому історія насправді крутиться навколо великих грошей. Саме тому перед виборами там безвилазно перебували голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, а голова виконкому Чернівецької обласної організації Партії Регіонів Матвій Куцак керував виборчим процесом провладного кандидата. Ставка в цьому питанні така: хто підпише порядок використання 205 млн грн.

Деякі депутати Новодністровської міської ради, з якими я розмовляв, чудово розуміють: ці гроші пройдуть через Новодністровськ тільки транзитом. А осядуть вони у бюджеті Сокирянського району. І освоювати їх будуть вже не вони. Голова Сокирянської РДА Василь Козак перетворив свій район на своєрідний офшор, крізь який зливають бюджетні мільйони. Тому все робиться через Сокиряни. Це така собі чорна бюджетна діра на карті Чернівецької області. Тому Василь Козак справді мав рацію, коли нарікав, що я не даю йому робити «мокрі роботи»: він справжній мастак зливних бачків

І ці кошти, ви впевнені, витратять по-іншому?

Ці гроші підуть на нібито оздоблювальні роботи, влаштування ліфтів в новому Будинку культури… Там ліфти будуть! І це у районі з населенням менше 40 тисяч осіб, в самих Сокирянах проживає не більше 9 тисяч осіб. Там потрібні ліфти, ескалатори і навіть З–D кінотеатр? Чого ж тоді прем’єр-міністр постійно нарікає на скруту в державі? Здогадайтеся з однієї спроби, хто буде розпорядником коштів? Правильно, управління капітального будівництва Чернівецької облдержадміністрації, яким керує пан Карвацький. Всі об’єкти, фінансування яких йшло через це управління, зараз ретельно перевіряють правоохоронні органи. 1 вересня я також обов’язково поїду на відкриття школи в Путильському районі, камінь під яку демонстративно закладала влада. Навіщо брехати людям, коли нічого цього немає! Щоправда деякі з цих об’єктів зараз в авральному порядку доробляють. Але я переконаний, що кримінальна справа все одно буде!

Натомість розкинувши ці 60 млн грн - по 100 – 200 тисяч грн - можна було б десь дах перекрити, відремонтувати клуби по всій Чернівецькій області. Пригадую, як мій колега ще по Чернівецькій обласній раді – депутат з Сокирянщини від Парії регіонів – кілька років не міг допроситися в голови ОДА Папієва, щоб йому виділили 200 тисяч, перекрити дах. Допросився тільки через кілька років. А тут одразу 60 мільйонів на один об’єкт. Це ледь не третя частина суми, яка має надійти від будівництва ГАЕС. І все планують розписати на один об’єкт. Та відремонтуйте за ці кошти соціальну інфраструктуру хоча б одного району. Але для чого напружуватися: красти з одного об’єкту легше, ніж з багатьох. Тому моя порада Василю Козаку: краще б вже він так облаштовував Сокирянську колонію. Після зміни влади, яка обов’язково відбудеться, принаймні матимуть можливість З–D фільми дивитися.

Редацкія BukNews © раніше вже оприлюднила позицію голови Сокирянської РДА Василя Козака з цього питання. Сьогодні ми  надали можливість висловитися  протилежній стороні.

1