Папієв вдає, ніби влада не причетна до надуманих боргів буковинців за газ

Папієв вдає, ніби влада не причетна до надуманих боргів буковинців за газ

13.12.2013, 15:08

Про кошти, які буковинці переплатили  за газ чернівецькій філії ДК «Газ України», регіональні ЗМІ повідомляли не раз. Кілька тижнів тому до цієї вже старої теми додалася нова. Тепер вже ДК «Газ України» вважає, що буковинці йому щось винні. Про що компанія поспішила сповістити багатьох мешканців краю листами. (Читач BukNews надав редакції копію цього звернення й ми опублікуємо його трохи нижче).

Коротко нагадаю суть проблеми: плутанина з коштами буковинців почалася після рішення забрати  всі газові мережі  краю від державного оператора газового ринку краю  і передати їх в управління приватному.

З 1 серпня 2011 року користувачі газових труб на Буковині помінялися. Тих самих, пофарбованих переважно у жовтий колір, якими газ надходить безпосередньо до наших будинків. Чим ці ігри з трубою обернулися для громади, споживачі вже мали можливість відчути на собі.

До цього платити за спожитий газ потрібно було на один рахунок, а починаючи з часу «ікс» - чи то 1-го, чи 31-го серпня 2011 року – на зовсім інший. Відтак ті буковинці, які у серпні продовжили платити за старою адресою, несподівано для себе стали боржниками. Адже новому оператору газового ринку ПАТ "Чернівцігаз" (облгаз) ці кошти не надійшли. Довелося оббивати пороги абонентського відділу попереднього користувача труб ЧФ ДК "Газ України" й брати там довідку, що ти не верблюд. Але заковика у тому, що попередній оператор не поспішав повертати людям переплачені кошти. Що в цій ситуації було робити буковинцям? Правильно, платити з власної кишені вдруге.  А потім ходити з довідкою, кому пощастило її отримати, або з грошима  на поклон до облгазу, вистоюючи в чергах за новою абонентською книжкою.

Так ніби хаос у питання оплати за газ внесли самі споживачі, а не держава, яка так спішила передати газові труби в обслуговування приватній компанії, що зробила це посеред року. Хоча споживачам, про що йшлося вже вище, було б зручніше, якби це трапилося наприкінці календарного року.

І ось тепер з’ясувалося, що попередньому оператору буковинці теж винні.  Докладно про те, чому так виходить, дослідила журналіст газети «Молодий буковинець». Тому відсилаємо читачів до цієї статті.

А тут пропонуємо поговорити про те, що залишилося за межами ґрунтовної публікації.

Йдеться про реакцію влади, зокрема, губернатора Михайла Папієва, який порадив буковинця просто не зважати на рахунки від ДК «Газ України».

Що ж порада, може, й слуша, та чи має вона бодай якусь юридичну силу. А якщо компанія, щоб стягнути заборгованість звернеться в суд. Папієв піде до кожного буковинця, якому виставлять позов, щоб засвідчити у суді, що це саме він радив йому не платити?

Приватна компанія розрулювати проблему теж поки не поспішає. "ПАТ «Чернівцігаз» не має відношення до листів ДК «Газ України» щодо сплати боргу", - йдеться у коментарі-роз’ясненні ПАТ «Чернівцігаз» з приводу надсилання споживачам природного газу – фізичним особам попереджень про сплату боргу від ДК «Газ України». Допомога від неї поки що тільки моральна. Але добре і це "намагаючись допомогти нашим клієнтам прояснити ситуацію, повідомляємо, що боргові претензії ДК «Газ України» до споживачів можуть висуватися лишень стосовно фактично спожитих обсягів газу та розрахунків за ними станом виключно на 31.07.2011 року". Ця дата важлива, бо анонімні джерела в ДК "Газ України", з якими спілкувалися журналісти Молодого буковинця", кінцевою датою, до якої нібито мали отримувати з буковинців гроші, називають 31.08.2011 р. 

Вина за зіпсовані нерви – цілковито на владі. І за це в першу чергу мав би вибачатися губернатор, а не пропонувати сумнівні з точки зору закону кроки.

Новий вітчизняний газовий порядок, який створювався для показової роботи в цій галузі, у Чернівцях так і не народився. Хоча повинен був. Принаймні саме таку амбітну мету – повернення внутрішнього ринку торгівлі газом під контроль держави – декларували його творці. Минуло п’ять рокіі труби знову повернули приватнику.

Аналітики багато писали про те, чому сталося саме так. Якщо коротко – коли держава забирала мережі – власники у приватної компанії були одні, а коли повертала – вже інші. Важливо, що і перше, і друге рішення ухвалювали одні й ті самі люди. ("Першоджерелом цієї ситуації є міністр Юрій Бойко, - запевняв громадськість заступник голови правління ВАТ "Чернівцігаз" Олег Стус. - Думаю, що він переслідує якісь власні інтереси щодо передачі газорозподільних мереж в управління певним структурам". "Вони хотіли продати Фірташу, але не зійшлися в ціні", - інтерпретував тоді цей самий епізод  директор ЧФ ДП "Укргазмережі" Іван Козар). Бойко, Фірташ... Знайомі прізвища, чи не так? Тут і однопартійці губернатора, його колеги по владній вертикалі, і просто меценати, які чимало роблять для Буковини.  Тож якщо хто й винен у непорозуміннях з рахунками, то це саме вони.

Після чергової зміни у 2010 році всього владного олімпу і повернення в систему державного регулювання нафтогазової галузі Юрія Бойка про шляхетну мету - створення держкомпанії, яка відповідала б і за поставки газу споживачам, і за безпеку газорозподільних мереж, їхнє належне обслуговування – одразу забули.  Перебуваючи у Чернівцях, тодішній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Тетяна Корнякова ліквідацію державного підприємства списала на... адміністративну реформу.  Ви щось про таку чули?

Хоча, швидше за все, справа в іншому -  власник у облгазу був вже правильний.

І насамкінець про  те, як влада обставила сам перехід державної власності з рук держави в приватні. Бо плутанина з рахунками – прямий наслідок цього процесу.

"Розрулити" ситуацію, як висловлювався тоді ще тільки  перший заступник голови правління ПАТ "Чернівцігаз" Віктор Горда, з показниками й рахунками менеджери компанії намагалися починаючи з червня. Причину негараздів, через яку постраждали інтереси споживачів газу, представник приватної структури  бачив тільки у непоступливості попереднього оператора газового ринку ЧФ ДК "Газ України". Адже це саме керівництво цієї структури, за словами Віктора Горди, вже ліквідованої, відмовлялося передавати у приватні руки наявну абонентську базу з усіма відомостями про споживачів. Формальний привід для відмови – інформація, яку намагається отримати облгаз, отримана від третіх осіб, а тому не може бути нікому передана без їхньої згоди. Національна комісія регулювання електроенергетики України, пояснював Віктор Горда, просить НАК "Нафтогаз України", "дочкою" якої і є "Газ України", полюбовно вирішити питання.

Чи означало це, що створену руками працівників чернівецької філії ДК "Газ України" за десятиліття роботи унікальну базу мали просто "злити" приватнику?  У будь-якому разі, дуже хотілося б подивитися на того сміливця, який в умовах так і недекриміналізованої, але вже легендарної "тимошенківської" 365-ї ст. Кримінального кодексу України піде на "перевищення влади або службових повноважень". Тобто передасть у приватні руки інформацію про кількість поставленого кожному окремому абоненту газу, рівень розрахунків за нього, загальну площу опалюваних приміщень, встановлені газові прилади, терміни повірки приладів обліку і навіть про кількість членів сім'ї абонента, наявність у родині пільговиків тощо. Адже ця унікальна абонентська база ЧФ ДК "Газ України" створювалася фактично за кошти платників податків і не може бути будь-кому просто так подарована. Хоча, як засвідчує вітчизняна реальність, у нас все можливо. А громадянам при цьому можуть пояснити, що зроблено це для їхнього ж блага. Бо інакше здійснити щорічний перерахунок об'ємів використання населенням газу, в якому громадяни самі зацікавлені, ну, просто ніяк.

Що сталося з цією базою і чому державна і приватна компанія досі не розібралися, хто кому винен -  для суспільства загадка. Ось тільки рахунки з вимогою до буковинців погасити борги, яких вони не робили,  цілком матеріальні.

Але так завжди буває, коли влада стоїть на сторожі чиїхось приватних інтересів, а не громади, якій покликана служити.  

BukNews

Самі буковинці радять не чекати допомоги від виконавчої влади, а захищати свої права в Генеральній прокуратурі України. 

- Мені неодноразово доводилось чути, про те як у краю, де варто жити газовики примушували виплачувати значні суми за не спожитий  газ. - написав наш читач. -  Ось, і я,  сьогодні 1 грудня отримав такий собі «лист щастя», у якому колишня газова компанія, яка припинила постачання газу з 1 серпня 2011 року примушує підтвердити заборгованість, або надати квитанції двохрічної давності. Квитанції та розрахункова книжка на щастя у мене збереглися, а як бути тим, хто повіривши у справедливу державу, викинув квитанції за оплату газу?

Ось, може комусь знадобиться - порада нашого читача:

Генеральному прокурору України Пшонці В.П

вул. Різницька 13/15, м. Київ, 01601

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»

вул. Шолуденка,1, м. Київ, 04116

Грекул Микола Володимирович

с. 

адреса для листування:

58008,  м. Чернівці

тел. 

 СКАРГА 

 на протиправні дії ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»

 У відповідності до постанови Національної комісії регулювання електроенергетики України (надалі - НКРЕ) №1187 від 30.06.2011, ліцензії АВ№527316 на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом та АВ№527315 на право провадження господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ, виданих Дочірній компанії «Газ України» Національної компанії «Нафтогаз України», анульовано.

Одночасно, постановою НКРЕ №1193 від 30.06.2011, ПАТ «Чернівцігаз» визначено територію провадження господарської діяльності з розподілу природного, нафтового газу і газу (метану) вугільних родовищ та з постачання природного газу за регульованим тарифом, як територію Чернівецької області в зоні розташування розподільних газопроводів, що перебувають у користуванні ПАТ «Чернівцігаз».

На підставі вищевказазначених постанов НКРЕ  з серпня 2011 року за ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» припинив господарську діяльність з постачання природного газу за регульованим тарифом для населення Чернівецької області.

 Відповідно до п.3 підпункту а).  Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та  розрахунків, - Акт звіряння   складається  на момент припинення господарської діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом на території Чернівецької області ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»   станом на  01.08.2011 року, а не з  31.10.13 року, як це убачається з листа від 01.11.2013р. за № 31/18-4914/2594   та доданого до нього Акту звіряння  станом на 31.10.2013р.  за мною рахується заборгованість у сумі 1 174.61 грн. на користь  ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України». 

 ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»   шахрайським шляхом через  підробку Актів звіряння рахунків вирішила за рахунок пенсіонерів, та інших незахищених верств населення  покращити своє матеріальне становище, достовірно знаючи, що у більшої частини населення не збереглося платіжних документів, які підтверджують факт оплати за спожитий  газ до 01.08.2011 року.   

 До даної скарги додаються фотокопії  квитанцій з яких убачається, що станом на  01.08.2011 року за мною відсутня заборгованість перед  ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України», а подальша оплата проводилась його правонаступнику  з постачання природного газу для населення  ПАТ «Чернівцігаз».

 Заради національної безпеки України в зв’язку з підвищенням протестних настроїв населення, пов’язаних з неправомірною подвійною  оплатою за спожитий газ,  прошу Генерального прокурора  України провести перевірку протиправної діяльності ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» (код ЄДРПОУ 31301827) та порушити кримінальну справу за фактом підробки  Актів звірки рахунків.  

 Додатки-фотокопії на 3-х аркушах (фотокопії квитанцій на одному аркуші):

1. Лист ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України»  від 01.11.2013 за  № 31/18-4914/2594 на адресу

     Грекул Марти Василівни (спадкоємець - Грекул Микола Володимирович)

2..Акт звіряння рахунків від 11.11.2013р.

3. Квитанція за  оплату на рахунок  ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» від 19.08.11

    Кінцевий  показник лічильника 9438.

4. Квитанція за оплату на рахунок ПАТ «Чернівцігаз» від 01.02.2012р. Початковий показник лічильника 9417 (9438-9417=21 при переоформленні абонентської книжки правонаступник вкрав 21 куб газу).

 

1 грудня 2013 року                  З повагою,                                                      Грекул М.В.

1


КОМЕНТАРІ (5)

Напишіть яка була відповідь з Генпрокуратури

avatar

до редакції

13 грудня 2013 13:14

ПАТ «Чернывцігаз» для можливості здійснювати оплату газу населення через комерційні банки надало останнім базу даних своїх споживачів, у якій вказано поточні дані лічильника, місце проживання та заборгованість. При оплаті через термінал Приватбанку, ще місяць тому назад  мною було виявлено, шо за мною існує заборгованість, перед  ПАТ «Чернівцігаз», сума заборгованості співпадає із сумою яка вказана в «листі шастя»

 

 

Це означає що, для. приховання  розтрати коштів у державній компанії, -

ПАТ «Чернывцігаз викупило у  ДК «Газ України» неіснуючі боргові зобов’язання  населення.

 

Розтрата коштів, на мою думку, була  пов’язана  із підготовкою до останніх парламентських виборів, купівлею голосів.  У прокуратури Чернівецької області існувала інша думка, що ті кошти були направлені на закупівлю горіхів.

 

 

Выдповыдь Генпрокуратури, ще не отримав.

avatar

Грекул М.

13 грудня 2013 14:05

Очень  плохо,  когда  у  власти  стоят ДИЛЕТАНТЫ-Папиев,  Галиц.  Прежде  чем,что-то  предлагать,  надо  в том  деле  разбираться.  А  здесь   ГУБЕРНАТОР- АЛЯ-УЛЮ... Трепло  и надо  гнать  его  с  Галицем... во  вторчермет, собирать  бртарейки!

avatar

Степан

13 грудня 2013 14:47

Скажіть, будь ласка, а Ви скаржились до обласної прокуратури? Якщо, скаржились, то яка була відповідь?

avatar

до Грекул М.

13 грудня 2013 15:21

Прокуратура Чернівецької області не має ні матеріальних ресурсів ні будь яких інших прав, щодо проведення  перевірки  національного оператора газопостачанняДК «Газ України» з офісом у Києві.. По горіховій справі звертались іншіі, - результат відомий.

avatar

Грекул

13 грудня 2013 15:38