'Пам’ятник ЄВРО-2012 відлякував більше, аніж зараз паркан': заклади харчування, громадські вбиральні  у центрі, приміщення, які треба штурмувати, дороги, від яких волосся  стає дибки - туристичний негатив Чернівців

"Пам’ятник ЄВРО-2012 відлякував більше, аніж зараз паркан": заклади харчування, громадські вбиральні у центрі, приміщення, які треба штурмувати, дороги, від яких волосся стає дибки - туристичний негатив Чернівців

23.06.2013, 01:25

Частина програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 20.06.2013р. Запрошені гості: Семен Хорошенюк, працівник туристично-інформаційного центру м. Чернівці та Людмила Рогова, аспірант ЧНУ, гід-екскурсовод. Ведуча: Оксана Денисюк.

Ведуча: Людмило, що розповідають туристи, які в них враження? Мене більше зараз цікавить негатив.

Людмила Рогова: негатив … те саме, про що казав Семен. Коли приїжджають іноземні туристи, то після екскурсії вони йдуть у заклади харчування, то дуже відчувається брак меню іноземними мовами. Можна навіть просто їх зробити з картинками, щоб людина бачила, що вона замовляє. Туристи приходять до закладу і знають лиш піца, пиво і чай, тобто їм банально не вистачає спілкування, а до цього додається дуже маленький відсоток персоналу, який говорить іноземною мовою. Далі чого не вистачає – не вистачає громадських вбиралень у центрі міста.

Ведуча: Людмило, я перепрошую за ремарку, але їх не вистачає і городянам.

Людмила Рогова: тобто, коли я ходжу з групою 35 чоловік, то варто зрозуміти, що це дуже нагальне питання. Тобто, вбиральні варто зробити у районі Центральної площі, вулиці Кобилянської дуже потрібно.

Ведуча: чи всі перлини та принади Чернівців є доступними для туриста? Чи можна до них потрапити без проблем? До яких приміщень потрапити складно?

Людмила Рогова: є два дуже цікавих приміщення, які показують абсолютно всі екскурсоводи, але щоб в них потрапити – це те саме, що штурмувати фортецю. Наприклад, театр Ольги Кобилянської – я знаю, що можна, ми потрапляємо, але для того, щоб туди зайти – потрібно знайти когось, хто там працює, когось з керівництва, піти в касу – заплатити, потім повернутись за своїми туристами, потім знайти того, хто впустить нас у театр. І все це бажано зробити заздалегідь, а я не завжди знаю, що у мене саме сьогодні будуть туристи, тобто це вимагає багато часу і ніхто з туристів не хоче чекати 15-20 хвилин для того, щоб туди потрапити. Просто, можливо, можна зробити так, щоб там завжди хтось був і за певну суму запускав туристів, все рівно ми – екскурсоводи – все там розповідаємо самі. Так, з нами можна ходити, щоб там, не дай Бог, ніхто нікуди не пішов, куди не можна. І ще один об’єкт – це Вірменська церква. Дуже рідко вона відчинена, щоб туди можна було зайти, якщо там є священик – то так, можна зайти і подивитись, але якщо його немає – церква зачинена. Я чула, що зараз можна замовити екскурсію заздалегідь, подзвонити до зам директора філармонії, піти в касу, купити квитки, подзвонити потім і сказати коли саме буде група, а це дуже складно, бо коли саме буде група я ніколи не знаю. І якщо я запізнюсь на годину, а це може статись, бо десь сніданок запізнився у готелі чи поламався автобус чи просто пробка в місті, то ми вже не потрапляємо. Ось до цих двох об’єктів бажано спросити попадання туристів.

Ведуча: Людмило, розкажіть якими приїжджають до нашого міста люди, які мають певну свою історію з Чернівцями і якими вони повертаються? Розчаровує їх місто чи ні?

Людмила Рогова: я ніколи не стикалась з розчаруванням. Принаймні мені ніхто про це прямо не казав. Вони приїжджають з дуже гарним настроєм і мушу зазначити, що іноземні туристи – вони не на стільки вибагливі, як українські чи російські. Вони раді тому, що їх бачать, вони не вимагають дрібниць, екскурсовод показує їм місто, але паралельно вони нічого не вимагають – хоча я можу це зробити. Але екскурсовод не має відповідати за поганий готель чи поганий ресторан, бо вони через мене це не замовляли. Вони приїжджають з бажанням відкрити для себе місто їх батьків чи ще попередніх поколінь. І дійсно вони дуже часто шукають свої будівлі, доводиться домовлятись з мешканцями квартир, щоб показати як воно було. Частіше всього ці квартири дуже сильно переплановуються – якщо за австрійський часів це було 6-7 кімнат з двома ваннами та великою залою, то зараз це 3-4 одно- двокімнатні квартири. Шукають туристи просто вулиці, тому що дуже часто змінювалась нумерація будинків. Втім в архівах всі ці дані є – якщо вони точно знають рік під яким номером тоді був цей будинок, то в архівах це все можна знайти.

Ведуча: до речі, цих інформаційних дощок просто немає – я вже не говорю про німецькою та англійською мовами – їх українською немає. Навіть біля Резиденції – спадщини ЮНЕСКО. Чи не здається вам, Семене, що тут є певні недопрацювання?

Семен Хорошенюк: ці не доопрацювання є, тому потрібно їх якомога швидше вирішувати, тому що дійсно пам’ятка ЮНЕСКО повинна привертати найбільше уваги в нашому місті, на мою думку, і вона повинна виділятись з-поміж усіх інших. Дійсно, потрібно зробити і дороговкази, щоб людина могла навіть просто знайти дану Резиденцію, подивитись її. І тому це дійсно проблема, яку потрібно якомога швидше вирішити.

Людмила Рогова: є ще багато бажаючих до нас приїхати, але всіх їх лякають дороги. У нас немає розвиненої інфраструктури – тобто прилетіти можна, але прилетіти і дорого і не з усіх міст можна прилетіти. Частіше всього прилітають до Львова, а потім їдуть до нас 8-9 годин, а австрійських та німецьких водіїв волосся просто дибки стає. Це є великою проблемою і це обмежує можливість приїздити сюди. Там, дійсно, дуже багато місцевих мешканців навіть не помічають де вони живуть, вони не знають хто це побудував, але йдеться навіть не про те, що знати хто це побудував, а просто не псувати те, що є. тому що коли підходиш до гарної будівлі, а там стирчать білі пластикові вікна, то зразу говорити про легенди Чернівців стає недоречно. Тобто, можливо, покращити ставлення самих мешканців до міста, втім, коли туристи приїжджають, то кажуть, що місто дуже чисте, що не може не радувати.

Ведуча: на завершення ще одне запитання з мережі Фейсбук: будівельні паркани, такі, як зараз на Центральній площі біля фонтану, не відлякують туристів?

Людмила Рогова: питають, що там відбувається – ми знаємо, що там ремонтується фонтан, сподіваємось, що його відремонтують і він буде працювати надалі. Що стосується Центральної площі, минулого року пам’ятник ЄВРО-2012 відлякував більше, аніж зараз паркан.

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ НІА "BukNews: Всі новини Буковини". 

1


КОМЕНТАРІ (4)

Заголовок винесений в кращих сучасних тенденціях чернівецької журналістики. Порівняння арт-існталяції до Євро2012 із парканом виказує естетичні смаки екскурсоводки, а не відображає обєктивну думку гостей міста.

avatar

Сергій

22 червня 2013 19:37

Коментар вилучено за некоректне формулювання. Правила коментування на Buknews не дозволяють вживати  образливі  висловлювання, лайку, ненормативну лексику  стосовно опонентів. 

avatar

admin

24 червня 2013 13:50

ой, у першому коментаторі хтось упізнав натхненника РМ. а це безумовно - поза привилами на Букньюз. тепер)

avatar

Вундер

24 червня 2013 23:03

Осачук-Осачук...sic transit gloria mundi, mud...

avatar

26 червня 2013 11:38