Пам’ять депортованих буковинців вшанують молитвою і поминальною панахидою

Пам’ять депортованих буковинців вшанують молитвою і поминальною панахидою

13.06.2016, 17:15

У Чернівцях сьогодні, 13 червня, о 16.30 на Театральній площі відбудеться вшанування пам’яті жертв примусової депортації, орагнізованої тоталітарним сталінським режимом. Пройде спільна молитва, музичний реквієм, виставка дитячих малюнків.

Конгрес Українських Націоналістів проводить 14 червня, у вівторок, з 11-00 до 13-00, поминальну панахиду за розстріляними радянською владою буковинцями в ніч із 13 на 14 червня 1941 р. Захід проводитиметься за адресою: м. Чернівці, вул. Кишинівська, 1 (біля пам’ятного хреста жертвам політичних репресій). Запрошуємо вас відвідати цей захід.

Нагадаємо, 75 років тому радянська влада почала депортацію мешканців північної Буковини у віддалені райони Сибіру.

У ніч з 13 на 14 червня 1941 року з Буковини було примусово вивезено у віддалені райони СРСР і переважно знищено тисячі мешканців Чернівецької області. 

ДОВІДКОВО:

ВШАНОВАНО ПАМ'ЯТЬ ЖЕРТВ ПРИМУСОВОЇ ДЕПОРТАЦІЇ

13 червня за участю керівництва області та міста відбувся траурний мітинг з нагоди 75-ї річниці від масової депортації буковинців.

У ніч з 13 на 14 червня із Буковини у віддалені райони Радянського Союзу були примусово вивезено тисячі мешканців Чернівецької області.

Вшанувати пам'ять жертв примусової депортації прийшли представники крайової влади, духовенства, громадськості та Чернівецького обласного товариства політичних в’язнів та репресованих.

Голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, звертаючись до всіх присутніх, наголосив, що лише людська пам'ять про жертв політичних репресій може повертати нас до страшних подій, а наш обов'язок перед загиблими - передавати наступним поколінням правду про те, як радянська влада свідомо та цинічно нищила український народ. «Нині тема політичних репресій має стати не приводом для отримання політичних дивідендів, а спільним болем, який повинен не роз’єднувати, а згуртовувати суспільство. Усвідомлюючи жахливість наслідків подій 75-літньої давності, ми не можемо обмежуватися їх аналізом – ми повинні зробити висновки задля того, щоби пам’ять про страшні події міцно закарбувалася у наших серцях і стала однією з фундаментальних ланок генезису української нації, - зазначив очільник краю. - Сьогодні серед нас є живі свідки тих подій, ті хто пережив страшне лихоліття, чиє життя було понівечене безжальною репресивною машиною. Однак нікому не вдалося зламати їх волелюбний дух, згасити вогонь полум’яних сердець».

Священики різних конфесій відслужили молебень за всіма невинними жертвами. Окрім того, очевидці страшних подій, які відбувалися на Буковині у 40-х роках розповіли свою історію та історії родин про те, як фізично та духовно знищували мирне населення, тих, хто не погоджувався із радянською системою.

1