Отруйна ініціатива Зеленського. Заборона на перевірки суден в портах Чорного моря

Отруйна ініціатива Зеленського. Заборона на перевірки суден в портах Чорного моря

16.07.2019, 12:55

Що буде з Чорним морем ..

 Володимир Зеленський запропонував заборонити на два місяці перевірки Державної екологічної інспекції іноземних судів які заходять в чорноморські порти. Грунтуючись на скаргах капітанів на корупцію співробітників екоінспекції.

 Протиправними діями екоінспекторів, якщо вони є, повинні займатися компетентні органи. Але це не повинно впливати на екологічний стан Чорного моря. А саме море, від такого рішення буде страждати!

 Не треба забувати, що Чорне море саме малонаселене море в світі. На глибинах понад 150-200 метрів в ньому живуть тільки бактерії. Всі водні живі ресурси сконцентровані у верхніх шарах моря, особливо в його прибережній акваторії.

 Протягом багатьох років через неналежне ставлення до вітчизняних водних ресурсів, наші річки забруднюються виробничими і побутовими стоками, а так само хімією з полів. Свої отруєні води річки несуть в море. До нього потрапляють важкі метали, нітрати, фосфати, фосфор. Поруч з портами море сильно забруднено нафтопродуктами, кількість яких перевищує допустимі концентрації. В результаті забруднюється поверхневий шар води завтовшки 5-10 см, в якому розвиваються мальки риб, що призводить до їх бактеріального зараження і загибелі. За останній час чисельність зграй чорноморських видів риби значно знизилася.

 ДОВІДКА

Так, за 5 місяців 2019 року у морських портах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей перебувало 4808 суден, з них Інспекція Кримсько-Чорноморського округу зафіксувала видимі сліди скиду забруднюючих речовин біля 128 суден

 Чорне море вважається одним з найбрудніших в світі (воно займає другу сходинку після внутрішнього моря Атлантичного океану - Мексиканська затока).

 В першу чергу на забруднення моря дуже гостро реагують дельфіни. У 2018 році 142 дельфіни викинулися на сушу через надмірне забруднення води. Потрібно нагадати, що всі види чорноморських дельфінів занесені в Червону Книгу України.

 Чорне море має потребу в Державній програмі по його порятунку. Тому так важливий для нього екологічний контроль з боку природоохоронних структур.

 У всьому світі дуже серйозно ставляться до викидів з морських суден різних забруднюючих речовин. Штрафи за це вражаючі. Всі намагаються зберегти своє середовище проживання.

 Країни серйозно захищаються від проникнення в їх навколишнє  природне середовище інвазій - прибульців. Які можуть виявитися агресивними, більш плідними, в результаті чого вони почнуть витісняти аборигенні види. На жаль таких прикладів сьогодні маса.

 ДОВІДКА

 Прибульцями для нашої вітчизняної природи вважаються: єнотовидна собака, амброзія, ценхрус, срібний карась, рапана, мохнорукій краб, сонячний окунь ... Рослин-»прибульців» в Україні вже близько 400 видів! Водних живих ресурсів 28 видів. Тварин 18 видів. І кількість їх з року в рік збільшується.

 З скинутими несанкціоноване баластними водами до нас в Чорне море потрапили досить небезпечні прибульці: далекосхідний вселенец рапана Rapanathomasiana, вона є серйозним ворогом, як риб, так і безхребетних Чорного моря. Рапана харчується молюсками фильтраторами які очищають морську воду - в першу чергу чорноморською мідією. Про згубний вплив рапана говорить те, що вода в морі стало непрозорою.

 Другий прибулець - це гребневик мнеміопсиса Mnemiopsysliedyi. Його завезли до нас з прибережної зони атлантичного узбережжя Північної Америки. Мнеміопсис відвоював собі левову частку кормової бази планктоноядних риб, а також є споживачем ікри і личинок риб. Найбільш постраждалою стороною в цієї екологічної катастрофі виявилася хамса одна з найголовніших промислових риб Чорного моря.

 Ця картина поверхнева і неповна всіх негараздів Чорного моря. У сучасних реаліях морю необхідна негайна людська допомога. І не через два місяці, а сьогодні і терміново.

 Природоохоронне законодавство стоїть на сторожі навколишнього середовища. Є державні структури, які зобов'язані забезпечити це законодавство. У свою чергу їх повноваження визначені законодавством. У тому числі згідно статті 15-2 Водного Кодексу України Держекоінспекція зобов'язана здійснювати державний нагляд (контроль) за додержанням вимог законодавства про охорону та раціональне використання вод та водних ресурсів. І ніхто не має право, не змінивши Закон, зупиняти діяльність природоохоронної структури. Тим більше ґрунтуючись на неперевірених даних забороняти хоч на день, годину, хвилину екологічний контроль. Наслідки цього можуть бути непередбачувані.

 Ну, а те, що відчувши вседозволеність і безконтрольність іноземні судна, замість того щоб здавати на утилізацію усі забруднені свої води, почнуть їх в цілях економії безперешкодно скидати в море, в цьому немає ніяких сумнівів.

 У підсумку українська прибережна акваторія Чорного моря буде ще більше забруднена. А скільки десятків червонокнижних дельфінів ще викинуться на сушу рятуючись від смертельної води, передбачити не може ніхто...

 Прес служба Асоціації рибалок України

1