Особливості  місцевої  виборчої кампанії 2016: погляд з Вижниці

Особливості місцевої виборчої кампанії 2016: погляд з Вижниці

08.12.2016, 18:00

 До  знаменного часу  "ікс" - 18 грудня  залишилось  не мало не багато –  10 днів. Майбутню Вижницьку  громаду у буквальному сенсі  слова  «лихоманить»  -  виборча кампанія  в самому  розпалі. Після  кількарічного затишшя на мізки  і вуха виборців знову сходить  справжня   інформаційна лавина.  Не шкодуючи  власних часу і коштів, вух та очей  своїх потенційних виборців,  кандидати в депутати та на голову ОТГ щільно обробляють електоральне  поле: виступають,  переконують,  скаржаться, слізно просять.  Агітація  повсюдно  на будь – який смак  і колір: піар білий, піар сірий. В ходу і  чорний піар.

Сьогодні розглянемо  основні особливості  перебігу виборчої кампанії  кандидатів на  посаду  майбутнього очільника  громади. Кандидатами   на  посаду голови ОТГ  Вижницька виборча комісія зареєструвала  трьох  шанованих в  районі  громадян. Це – Михайло Андрюк – діючий голова Вижницької  районної ради, Олексій Гордійчук – голова Іспаської  сільської ради,  Олексій Чепіль – діючий голова Вижницької міської ради.  Голови три – посада одна.  

Наразі  виборча компанія  має двох фаворитів – Андрюка М. та Чепіля О.  Два важковаговики електоральних баталій   йдуть  у цій виборчій кампанії  плече-в-плече.

Михайло Андрюк -  самовисуванець,  йде  на вибори,  не опираючись на підтримку жодної з партій, які беруть участь у виборчому процесі.  Свою виборчу кампанію підкреслено лаштує на позиціонуванні себе, виключно, як  представника всієї  громади, готового працювати  на благо  громади.  Схоже, що остерігається того,  що партії коли зайдуть у раду, захочуть отримати якісь бонуси за підтримку  у вигляді  комісій, посад заступників, і т.д.  Не  розуміє, що на  сучасному етапі, при нинішньому законодавстві, орієнтованому на партійне  будівництво, така позапартійна політика  може  зіграти з ним поганий жарт. Це  добре видно на прикладі мера Чернівців. Не хочемо применшувати заслуг Андрюка, який   з 2006 року був успішним головою Іспаської сільської ради і якому вдавалося в час  тотального безгрошів’я, коли  в бюджеті села  коштів  вистачало  тільки на енергоносії, зарплати та  захищені статті, все ж знаходити  ресурси: і на освітлення, і на дороги, і на грейдер для розчистки доріг. Та   в сучасних реаліях, не співпрацюючи  з партіями, йти на вибори – це нонсенс. Як  кажуть – без команди військо гине. Компанію  Михайло  Андрюк  проводить  спокійну: зустрічається з виборцями в організаціях, веде  діалог, опирається на думку громади.

Олексій  Чепіль  – діючий Вижницький міський голова. Про його підтримку заявили одразу  чотири  партії: «Свобода», «Батьківщина»,  «Самопоміч» та «УКРОП». Трохи дивний   коктейль... Хоча є  у  Олексія Чепіля  властивість  плідно співпрацювати з будь – якою  владою, чи політичною силою,  В  2010 - му році балотувався від Партії регіонів. В 2014 – му  виграв вибори,  висуваючись  від БПП «Солідарность». Сьогодні найбільш активно  використати  ресурс впізнаваності  Олексія Чепіля  намагається партія «Свобода»,  яка на теренах  району має  не надто велику прихильність  виборців. І  оскільки   особистий рейтинг міського  голови багато більший ніж рейтинг цієї партії,   переважна  частина агітації  «Свободи»  будується  навколо мера - Олексія  Чепіля. Що ж, результат  цих ігор побачимо найближчим часом.

Дещо дивною видається  ситуація  навколо агітаційної кампанії самого Олексія Чепіля. Хоча в місті  і зроблено чимало, завдяки  коштам від бюджетної децентралізації, та   запитань  щодо якості  цих робіт  до міського голови   є  дуже  багато. І по підприємцях, і  по  тендерах, які не  проводяться , бо  дрібняться на маленькі лоти, щоб не проводити процедуру,  і щодо якості  виконаних робіт. І ці незручні  питання  мали би лунати під час зустрічей з виборцями.

Натомість  нещодавно  на  теренах району з’явилися листівки  з «джинсою», спрямовані проти  діючого міського голови.  Ці листівки  не містять  критики  мера, як посадовця, зате  містять  низькопробну  інформацію і  багато голослівних особистісних образ. І дивним чином  листівки з деструктивом  вплинули на   концепцію   передвиборчої  кампанії   Олексія Чепіля, оскільки дали  йому  можливість  і привід  активно скаржитись  на  нехороших людей, які обливають його брудом.  Відтак,   всі його зустрічі з виборцями є емоційними  і  голосними та  проводяться під гаслами: « всі проти мене, пресують, знімають з виборів». Скидається на  виборчу технологію. Але чи знає  сам  діючий голова про неї, чи  то політичні партії, які його підтримують , використовують його «в темну» - незрозуміло. Але те, що така ситуація  комусь на руку, факт безсумнівний.

Всі  сторони  наразі звернулися до правоохоронних  органів, щоб з’ясувати, хто займається цими провокаціями.  Встановити істину необхідно.  Чи буде результат? Прогнозувати важко. Радше нехай виборці самі думають, кому  вигідна дана технологія.

Олексій Гордійчук – голова Іспаської  сільської ради – третій  кандидат. В минулому - депутат  районної ради. Теж  зустрічається з виборцями,  прислухається, проводить   активну роботу.  Працює на результат.  Хоча  цей  кандидат не має дуже великого рейтингу на території всієї громади, оскільки  тільки рік, як  працює головою с. Іспас,  якихось особливих досягнень  та успіхів не мав,  мав тільки якісь непорозуміння  через вибір гравію в Черемоші, та результат   може мати пристойний.  Його  роль у виборах буде знаковою.  Поки  Гордійчук і Андрюк  будуть  боротися за  голоси мешканців  свого села Іспас  (обидва звідти родом,  один був головою Іспаської сільської ради, а другий  є ним зараз), і якщо правда   те,  що подейкують люди про технічних  кандидатів,  то  у Олексія Чепіля  вимальовуються  зовсім не примарні шанси  бути обраним.

Прикро, звісно, що   «брудні»  виборчі технології , які використовувались на виборах Київського міського голови  та на виборах до Верховної  Ради України, дісталися і нашого  району. Виходить що люди у нас не хочуть займатись політикою,  тому  політика  впритул  наблизилася до них. Але коби з користю для людей і громади, а не для самої себе. 

Петро Попадюк

1


КОМЕНТАРІ (2)

 

Поглядом лише з Вижниці, територіальна громада якої менша навіть за Іспаську, не варто судити про особливості виборчої кампанії  до ОТГ, у яку входять ще й населені пункти нинішніх Міліївської, Чорногузівської, Черешенської, Багнянської та Виженської сільрад.

 

Ми не політики, але з публікації зрозуміли, яку політику намагаються  впритул  наблизити до нас і з користю для кого. За висловлюваннями про дивну ситуацію навколо агітаційної кампанії Чепіля, про його емоційні зустрічі з виборцями, про чимало зробленого в місті з добавленим «завдяки  коштам від бюджетної децентралізації» і «запитань  щодо якості  цих робіт  до міського голови   є  дуже  багато», саме й прослідковується, на наш погляд, «брудна» виборча технологія. А автору публікації «тіпа» прикро, що вона дісталася і нашого району.

 

На відміну від автора публікації, ми бачимо у Чепіля не примарні, а реальні шанси бути обраним. І наша впевненість ґрунтується на принциповості Чепіля у відстоюванні інтересів громади, а не певних користолюбців, і на конкретних справах в інтересах саме громади. Знаємо, що Чепілю, на відміну від декого, не притаманні шкурні інтереси й він ніколи не допустить розширення кар’єрів на наших землях від Мілієва до Виженки як по межах Майданів, так і по Черемошу. А хто хоче підключити людей до політики, нехай  візьме інтерв’ю в іспасців та опублікує їх спостереження:  хто і що має від двох кар’єрів, які шкідливі екологічні наслідки від їх роботи вже є, та спрогнозує екологічну катастрофу, яка може виникнути для ОТГ з розширенням цих кар’єрів. І чи не в цьому криється причина тиску на Чепіля з боку деяких високопосадовців і просуванні до влади людей, з певних обставин, залежних.

 

avatar

Група виборців

08 грудня 2016 21:44

Погоджуємось, що всі три кандидати люди поважні, але реально найбільші шанси і саме так станеться, що головою громади буде обраний нині діючий міський голова Чепіль О.Г., бо він найбільше зробив і ще багато зробить для міста і всієї громади. А те , що ви пишете, що одиноко, самостійно і спокійно йде на голову Андрюбк М.І. то це час покаже, нам видається що це далеко не так, тут теж своя технологія. Хай переможе той, з Божою поміччю, хто найбільше заслужив і хто більше принесе користі громаді. А в Гордійчука ще все попереду, хай ще трохи адаптується і набереться досвіду.

avatar

Виборець

09 грудня 2016 20:55