Осетрова варта вже в Україні

Осетрова варта вже в Україні

11.07.2017, 09:58

Нащо студенти на п’ять днів приїхали у Вилкове

Осетрові риби - це сучасний унікум. Вони жили ще за часів динозаврів, пережили останнє глобальне вимирання і впродовж мільйонів років майже не зазнали змін. Та сьогодні ми говоримо про унікальність осетрових не лише через їх незвичність, але й через те, що їх залишилося дуже мало, вони унікально-рідкісні риби. За останні 20 років  їх чисельність у Азовському морі скоротилася у 120 разів, приблизно така ж ситуація у Чорному морі.

Щоб вберегти осетрових від вимирання, потрібні спільні дії держави, громадськості й науковців. З 2000 року в Україні заборонений вилов осетрових, з 2009 - усіх представників осетрових занесено до Червоної книги України. З 2016 - у нашій країні розпочав роботу проект WWF в Україні зі збереження осетрів - LIFE for Danube Sturgeons (Життя дунайським осетровим). Проведення спеціалізованої практики “Осетрова варта” для студентів профільних факультетів Одеського екологічного та Херсонського аграрного університетів стало однією з перших ластівок серед майбутніх ініціатив програми. І ось що з цього вийшло.

Місто, де можна побачити осетрів

“Осетрові вартові” провели п’ять днів у Вилковому (Одеська область, Дельта Дунаю) разом з командою WWF в Україні, представниками Дунайського біосферного заповідника, інспекторами Рибного патруля та прикордонниками Держприкордонслужби (відділ “Вилкове”) та учасниками проекту PRIDЕ.

“Ідею осетрової варти ми запозичили від волонтерської програми з охорони нерестовищ осетрових на річці Вульф штату Вісконсін, США. - розповідає координаторка проектів WWF в Україні Наталія Гозак. - Адаптувати її під наші реалії було таки непросто, тож після консультацій, обговорень й довгого планування ми нарешті прийшли до формату іхтіологічної практики. Зараз ми вперше (для WWF та Європи) тестуємо цей підхід - наскільки це цікаво учасникам і наскільки допоможе осетровим у регіоні”.

Місто Вилкове розташоване на Дунаї, за 220 км від Одеси. До Румунії тут можна було б потрапити за кілька хвилин, дві країни розділяє лише річка Дунай. Місто часто називають “українською Венецією”, через численну кількість каналів, що підходять просто-таки до домівок і господарств, та унікальним колоритом “містечка на воді”. Цікаво, що біля 90% українського промислового вилову оселедцю в Дунаї припадає на місцевих рибалок - це справжня риболовецька громада.

“Містечко Вилкове - яскравий приклад невеличкої громади, життя якої нерозривно пов'язано із рибальським ремеслом. Тут рибалили з діда-прадіда, передаючи у спадок не золото-срібло, а тонкощі професії, як найцінніший скарб, - ділиться іхтіологиня, експертка  WWF в Україні Інна Гоч. - В  місцевому музеї ми зі студентами змогли переконатися, яке розмаїте і цікаве “осетрове” минуле у містечка: гігантські білуги в улові, чорна ікра, що консервувалася тут же, у Вилковому. На жаль, золоті часи осетрового промислу минули, але за спільної участі громади, громадських організацій, влади можливо значно покращити їх стан. І це не фантастика, бо  ми маємо відповідні приклади у Європі та світі”.

 Осетрові: унікальні та під загрозою

Вже в перший день “Осетрова варта” вирушила на навчальну практику на воду разом з прикордонниками відділу “Вилкове”. Виїзду передувала серія тематичних лекцій від провідних фахівців-осетрознавців: про особливості осетрових, їх поширення у світі та Україні розповідав провідний спеціаліст ПівденНІРО Сергій Бушуєв, а також наочно продемонстрував методи дослідження цих риб; про охорону осетрових у нашій країні говорила експертка WWF Інна Гоч, а науковий співробітник Дунайського біосферного заповідника Костянтин Балацький презентував заповідник, його роботу з відновлення трансформованих людиною територій та відзначав важливість заходів з регулювання й охорони рідкісних видів риб.

“Студентам пощастило - вони змогли побачити на власні очі живу севрюгу. Власне, вони стали свідками того, як у сітці одного з рибалок заплуталася 4-річна рибина, яку рибалки та наші прикордонники виплутали і відпустили у воду. Це унікальний досвід”, - каже Богдан Гуменюк, начальник відділу “Вилкове” Державної прикордонної служби.

Кормова база

Водосховище Сасик розташоване на території Татарбунарського та Кілійського районів Одеської області, поблизу гирла Дунаю. Саме на прикладі цієї водойми та морського узбережжя “осетрові вартові” вивчали різноманіття молюсків, що є частиною кормової бази осетрових. Допомагали в цьому представники проекту PRIDE - Александер Гогаладзе, Михайло Сон та Лея Рауш. “Вперше вдалося настільки детально дізнатися про зміни природної екосистеми Дунаю та різноманіття понто-каспійських реліктів, таких як молюски”, - ділиться враженнями “осетрова вартова” Марія Нікітіна.

Держава контролює

На екваторі практики студенти познайомилися з принципами міжнародної конвенції CITES про міжнародну торгівлю дикими видами флори і фауни та регулювання перевезень осетрової продукції через кордон. Також на студентів чекали лекції про держконтроль у напрямку охорони рідкісних осетрових риб: Богдан Гуменюк поділився особливостями роботи у ДПСУ, а експерт Держрибохорони Юрій Лукаржевський - Одеського рибоохоронного патруля. Далі “осетрові вартові” взяли участь у справжньому рейді Рибпатруля.

“Виїзди на воду дали змогу точніше зрозуміти професію прикордонника та рибного інспектора, - не приховує емоцій учасниця практики Ірина Рогачко. - Ми розібрали чимало професійно-життєвих ситуацій, що дозволить нам зробити висновки щодо майбутньої роботи”.

“Дана практика є дуже важливою для збереження цінних видів риб як у Дунаї, так і в інших водних об’єктах України, - зазначив Сергій Юрчук, керівник Одеського рибоохоронного патруля. - Даний захід мав як виховну, так і освітню функцію. Це може стати додатковим важелем у підвищенні інформованості молоді та громадськості у цілому”.

Результат пошуку зображень за запитом "Осетрова варта вже в Україні"

 День Дунаю

День, присвяченій річці, святкують не лише у Вилковому. Щорічно 29 червня День Дунаю об’єднує близько 80 мільйонів людей у 14 країнах басейну Дунаю. “Ми вітаємо вилковчан з таким чудовим святом!” - розпочала зі сцени святкування Дня Дунаю 2017 комунікатор WWF в Україні Катерина Куракіна.

Вперше свято Дунаю відзначали 29 червня 2004 року за ініціативою Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Назву річці (Дунай – «бистра вода») дали кельти в першій половині І тисячоліття до н. е. Дунай займає серед річок Європи друге місце після Волги і є найбільш інтернаціональною рікою європейського континенту: перетинає 10 країн - від Чорного лісу в Німеччині до Чорного моря в Румунії та Україні. У межах кордонів цих країн його протяжність становить близько 3 000 км. В українській частині дельти флора і фауна налічує 5149 видів, серед них 4 види осетрових - російський осетер, білуга, стерлядь та севрюга.

День Дунаю у Вилковому відзначали разом з вокальними та танцювальними колективами місцевого Будинку культури. Команда WWF в Україні та “Осетрові вартові” підготували для відвідувачів фотовиставку, ігрові та розважально-пізнавальні активності, а також конкурси та вікторини. Найбільше гостям сподобався конкурс малюнків на асфальті, у якому взяли участь чи не половина дітей на святі. Поряд з 4,5-метровою білугою на асфальті з’явилися намальовані осетрята, карасі та коропи. А з допомогою “осетрових вартових” малеча створила справжнє символічне дерево побажань з осетрами. Хтось бажав миру, хтось бажав більше цукерок та гарного настрою, а хтось запрошував WWF приїжджати на свято Дунаю щороку.

Осетри аквакультурні та “Рибний бізнес”

Аквакультура - це сільськогосподарська діяльність із штучного розведення, утримання та вирощування водних організмів у повністю чи частково контрольованих умовах. Аквакультурних осетрових господарств в Україні - обмаль, однак це єдиний легальний спосіб смакувати цю рибу чи її ікру. Особливостям розведення осетрових був присвячений останній день іхтіологічної практики. Лекції на цю тему провели експерт ПівденНІРО Сергій Кудряшов та доцент Херсонського аграрного університету – Віктор Шевченко.

“Мені дуже запам'яталася ця практика. Я отримав чимало емоцій та нові знання, - відзначив учасник проекту Станіслав Раєв. - Особливо цінними були виїзди з прикордонниками і рибоохороною. Також дуже запам'яталася гра "Рибний бізнес".

“Рибний бізнес” - це рольова імітаційна екологічна гра. «Вітаємо! Вас щойно найнято, щоб керувати однією з головних риболовецьких компаній в країні. Разом з командою співробітників Ви маєте управляти рибальським флотом так, щоб щорічно максимізувати свої активи і не дати конкурентам вирватися вперед....» - так починається гра “Fish Banks”, яку в 1987 р. запропонував громадськості відомий американський професор Денніс Медоуз. Граючи він намагався пояснити, як можна ефективно і розумно використовуючи природні ресурси, і які небезпеки приховує їх нераціональне використання.

 “Під час навчально-польової практики «Осетрова варта» на базі Дунайського біосферного заповідника студенти отримали важливі знання про осетрових Дунаю, практичні і методичні навички охорони рідкісних видів риб, познайомилися з природою заповідника та унікальним містом Вилкове в дельті Дунаю. Впевнена, що отримані знання допоможуть сьогоднішнім студентам стати висококласними фахівцями, які допоможуть відновити осетрових в Україні”, - зазначила наукова співробітниця Дунайського біосферного заповідника Тетяна Балацька.

Замість висновку

“Після приїзду варти всі побачили скільки людей на самих різних рівнях переймаються проблемою збереження осетрових і чітко зрозуміли мотиви заборони їх лову, - дає свою оцінку іхтіологічній практиці директор Дунайського біосферного заповідника Олександр Волошкевич. - Було багато прикладів, як акції з дітьми в День Дунаю, що виявились ефективними і для їхніх батьків, бо ця ідея ввійшла через дітей вже і в сім’ї. Вся ця активність в значній мірі вплинула також і на Дунайську асоціацію риболовецьких господарств. Вона по своїй ініціативі провела збори рибалок по всім 11 підприємствам, де кожний з них був особисто попереджений, що у випадку вилову осетрових вони будуть звільнені з роботи, і адміністрація ДБЗ вже 6 липня 2017 року отримала всі офіційні протоколи. Завдяки тому, що команда проекту вперше організувала співпрацю таких різноманітних установ, вдалося чіткіше зрозуміти, які зміни необхідно пропонувати в різноманітні документи - починаючи від “Правил рибальства в Чорному морі” і закінчуючи Адміністративним кодексом України”.

“Осетрова варта” - стала першим таким проектом не лише в Україні, поки і Європа не вдавалася до подібних ініціатив. Однак організатори налаштовані оптимістично.

Як підкреслює Наталя Гозак, результати ми ще побачимо через певний час, однак потенціал у “Осетрової варти” однозначно є. Для учасників - це унікальний досвід, що не можна отримати ніде більше в Україні. Для місцевої громади - це незвична цікавинка, що запам’ятається.

До нових зустрічей у Вилковому разом з “Осетровою вартою”! Слідкуйте за новинами на офіційному сайті WWF в Україні ukraine.panda.org та ua.danube-sturgeons.org.

WWF висловлює особливу подяку за допомогу:

  • Дунайському біосферному заповіднику, і особисто Олександру Волошкевичу, Тетяні Балацькій та Костянтину Балацькому;
  • Відділу “Вилкове” Ізмаїльського прикордонного загону Державної прикордонної служби, і особисто Богдану Гуменюку;
  • Одеському рибоохоронному патрулю, і особисто Сергію Юрчуку, Олегу Потульському та Михайлу Левченку;
  • Одеському центру ПівденНІРО, і особисто Сергію Бушуєву та Сергію Кудряшову;
  • Херсонському державному аграрному університету, й особливо Віктору Шевченку та Юрію Пилипенку, й надзвичайній команді студентів;
  • Одеському державному екологічному університету, особисто Марії Нікітіній й надихаючій команді студентів-магістрів;
  • Команді європейського проекту PRIDE - Александеру Гогаладзе, Михайлу Сону та Леї Рауш.

 За детальною інформацією звертайтеся до: Міла Арсенюк, WWF в Україні

1