ОСББ до кінця року додатково сплатять понад 20 млн гривень за перереєстрацію статутів

ОСББ до кінця року додатково сплатять понад 20 млн гривень за перереєстрацію статутів

12.12.2016, 19:43

Плата за внесення змін до статутів ОСББ та ЖБК для перереєстрації цих об’єднань як неприбуткових організацій коштуватиме українцям додатково понад 20 мільйонів гривень.

Неприбуткові організації до 1 січня 2017 року мають привести свої статути у відповідність до Податкового кодексу, утім знижений адміністративний збір за реєстрацію статутних змін передбачений лише для громадських організацій та благодійних фондів. А ОСББ та ЖБК іще змушені платити за посвідчення підписів на рішенні щодо внесенні змін, у нотаріуса, тоді як громадські організації та благодійні фонди звільненні від вимоги засвідчувати підписи.

ОСББ та ЖБК, хоч і є неприбутковими організаціями за суттю, не належать до громадських об’єднань, які можуть реєструвати зміни до статуту безкоштовно. За оцінками експертів, перереєстрація статуту ОСББ або ЖБК коштує близько 1000 гривень. На сьогодні в Україні зареєстровано понад 20 000 ОСББ. Це означає, що через безвідповідальність народних депутатів та чиновників об’єднання багатоквартирних будинків будуть вимушені сплатити «у повітря» більше 20 млн гривень.

Влада спочатку насильно віддала збиткові багатоквартирні будинки на утримання мешканців, а зараз ще додатково витягує гроші з їхніх кишень. Норми закону щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності мають бути переглянуті.

У жовтні 2016 року Верховна Рада України ухвалила зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Згідно із законом, для громадських організацій та благодійних фондів зменшено адміністративний збір за реєстрацію змін до 0,1% мінімальної заробітної плати. ОСББ та ЖБК не належать ані до громадських об’єднань, ані до благодійних організацій, але також є неприбутковими організаціями. Разом з тим, за приведення у відповідність до 1 січня 2017 року своїх статутів до Податкового кодексу України вони змушені будуть сплачувати адміністративний збір та послуги нотаріусів.

1