Осачук проситиме Уряд профінансувати реставрацію церкви Вознесіння у Лужанах у рамках програми Президента «100 культурних об’єктів»

Осачук проситиме Уряд профінансувати реставрацію церкви Вознесіння у Лужанах у рамках програми Президента «100 культурних об’єктів»

23.07.2020, 20:01

ОДА спільно із громадою об’єднують зусилля і подають Уряду клопотання про фінансування необхідних робіт по збереженню кам’яної церкви в Лужанах наступного року в рамках програми Президента «100 культурних об’єктів». 

Про це повідомив голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук

Паралельно, на виконання рішення Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м.Чернівців та на запрошення голови Мамаївської ОТГ Наталії Катрюк, пам'ятку вже відвідали члени ІКОМОСу, члени Комісії з атестації художників-реставраторів при Міністерстві культури України, мистецтвознавці, фахівці ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставраія».

Визначені першочергові заходи для збереження унікальної пам’ятки, а також обговорено можливість проведення реставраційних робіт альфрейних поліхромних розписів під’їздів та арок в історичному центрі, передбачених проектами Інтегрованої концепції розвитку середмістя Чернівців.

- Чи чули ви про «білого лицаря» Вітольда, котрий, ймовірно, збудував найдавнішу церкву у Лужанах Кіцманського району?

А чи бачили ви унікальні розписи, віднайдені дослідниками на стінах цього неймовірно цікавого храму?! - поцікавився Сергій Осачук

Найдавнішу муровану кладку на подвір’ї церкви археологи датують IV-V століттям. Цей храм багатий на історію, ми мусимо його зберегти і продовжити вивчати.

Для цього ОДА спільно із громадою об’єднують зусилля і подають Уряду клопотання про фінансування необхідних робіт наступного року в рамках програми Президента «100 культурних об’єктів». Але і обласний бюджет мусить підтримувати цю унікальну пам’ятку нашої історії.

ДОВІДКОВО:

Християнський мурований храм у смт Лужанах - одна з небагатьох середньовічних культових споруд, які збереглися в межиріччі Верхнього Пруту та Середнього Дністра. Лужанська кам’яна святиня є унікальним зразком храму хатнього типу з оборонними характеристиками, - розповіла   Олена Пушкова.

З історичних джерел відомо, що перше дослідження Лужанської церкви Вознесіння, її історії та опис фресок зробив настоятель церкви Дмитро Дан у 1898 році.

В різні історичні періоди храм видозмінювався. Так, в ХІХ столітті з’явились притвор, цегляне оздоблення та кам’яні контрфорси, у дворі була зведена дерев’яна двоярусна дзвіниця. Дах був перекритий жерстю і прикрашений трьома декоративними куполами, маленькі віконні отвори були значно розширені. Не дивлячись на архітектурні перетворення, церква зберігає свою неповторну автентичність.

Останніми роками з’явилися нові версії дати спорудження кам’яної церкви в Лужанах. Під час проведення у 2006 році реставраційних робіт храму фахівцями Львівського інституту «Укрзахідпроектреставрація» було встановлено, що фрески всередині храму також різночасові. Як повідомив керівник реставраційних робіт Олег Рішняк, у Вознесенському храмі справді є два види фресок – старші і молодші, ХV і ХІV століття! Про це свідчать і результати експертизи фарб, які проводились у Києві та Німеччині. Усі знайдені у Вознесенському храмі фрески є самодостатніми, бо вони надзвичайно добре збережені. І хоча про точний рік будівництва старовинної церкви зараз говорити передчасно, проте радіо вуглецевий аналіз деревини з балок храму з можливою похибкою плюс-мінус 50 років показав, що храм було збудовано наприкінці ХІІІ – початку ХІV століття.

22 липня п.р. на виконання рішення Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини м.Чернівців та на запрошення голови Мамаївської ОТГ Наталії Катрюк для визначення сучасного стану фрескових розписів прибули члени ІКОМОСу, члени Комісії з атестації художників-реставраторів при Міністерстві культури України, мистецтвознавці, фахівці ДП «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставраія» Олег Рішняк та Оксана Садова-Мандюк.

Визначені першочергові заходи для збереження унікальної пам’ятки, а також обговорено можливість проведення реставраційних робіт альфрейних поліхромних розписів під’їздів та арок в історичному центрі, передбачених проектами Інтегрованої концепції розвитку середмістя Чернівців.

1