Сьогодні у Чернівцях: оркестр Поля Моріа по-українськи

Сьогодні у Чернівцях: оркестр Поля Моріа по-українськи

12.12.2014, 16:25

До Чернівців їде великий оркестр «ШARAVARABAND» – перший в Україні, що створює інструментальну музику у стилі етно-джаз.

Власне, треба відзначити, що чернівчани вже мали нагоду слухати цих талановитих музикантів – ідеться про виступи у Чернівцях оркестру з Києва «Крещендо». Цей інструментальний гурт існує вже понад п’ять років. Спершу він називався оркестр «Крещендо», а нещодавно змінив назву, репертуар і нині експериментує у стилі етно-джаз. Про свій стиль та манеру виконання самі музиканти говорять коротко: «Тільки у нас Майкл Джексон «вишиває» на цимбалах, Vaya Gon Sios – у шароварах і з кобзою в руках, Gipsy Kings поміняли гітари на бандури. А ще ми взяли мелодії наших предків та поєднали їх з ритмами сучасного мегаполісу, щоби створити новий український стиль».

Хто любить і шанує українську музику, має чудову нагоду почути її у високопрофесійному виконанні. Концерт оркестру «ШARAVARABAND» відбудеться 12 грудня у залі Чернівецького драмтеатру ім. О. Кобилянської  о 19 годині. Вартість квитків – від 90 до 200 гривень. Звісно, у наш нелегкий час для когось, можливо, це – й великі гроші, але якщо є можливість, краще їх витратити на якісну вітчизняну музику, аніж на примітивну попсу.

«Ми – оркестр, який використовує етнічні народні інструменти, – розповідає художній керівник «ШARAVARABAND» Святослав Кондратьєв. – І виконуємо свою авторську музику, засновану на народному мелосі. Я би сказав, що ми є таким собі українським оркестром Поля Моріа, сучасним оркестром народних інструментів з авторською інструментальною музикою, чим  і відрізняємося від подібних колективів. При цьому намагаємося робити українську музику модною, популярною та затребуваною. Кожна країна має свої цікавинки, проте Україна має дуже багатий етнічний пласт музичної культури, і якщо його вміло подати, то зі сцени це звучить доволі оригінально. Наскільки я знаю, в оркестровому звучанні таких гуртів в Україні немає. Є естрадні, рок-гурти. Наприклад, "ДахаБраха". Хоча це трохи інший проект, коли електронну музику пов’язують з етномотивами. Я завжди пояснюю так: ми намагаємося створити прототип українського оркестру на зразок оркестру Поля Моріа або Джеймса Ласта, де лунатиме авторська інструментальна оркестрова музика з українським відтінком. Хочу, аби етномотиви були впізнавані у кожній ноті. Ось приклад: у нашому оркестрі використовується такий інструмент, як зозульки (рід сопілкових). Це – дуже старовинний інструмент. В Європі двічі на рік проводяться фестивалі, присвячені старовинним інструментам. А у нас стільки унікального та неповторного!»

В окрестрі працює 30 музикантів – усе це люди з вищою консерваторською освітою. Використовуються найрізноманітніші музичні інструменти: від класичних (скрипка, флейта), народних (цимбали, кобзи, сопілки) – до джазових (перкусії, барабани). 

Зараз оркестр гастролює містами Правобережної України. Власне, це тур як на підтримку нового проекту під назвою «ШARAVARABAND», так і на підтримку нового альбому, який нещодавно видали музиканти. Йдеться про альбом інструментальної музики у стилі етноджаз. До слова, на концерті можна буде придбати цей альбом. У цьому збірнику можна послухати нестандартне виконання усім відомої композиції «Козачок», дуже сучасна інтерпретація твору «Несе Галя воду»…

«Назва нашого колективу – від слова «шаравари», – продовжує керівник оркестру. – Цим самим ми хочемо пропагувати наше, українське – рідну і якісну музику, а не шароварщину. Звісно, було би добре, аби такі концерти відбувалися і на Сході нашої України. Але, як бачите, зараз це є неможливим. І якраз той факт, що раніше справжня українська музика і культура  широко не пропагувалися, може, і маємо те, що маємо в країні… Наше завдання – виховати  вдумливого та різностороннього слухача. Тому що примітивна музика викликає потребу в ній тільки примітивного слухача – і це тупик. Це шлях у нікуди! А ми хочемо розвиватися, а разом з нами розвиватиметься і наш слухач».

 Наталія ФЕЩУК

1