'Опозиційний блок' на Буковині зареєстрували законно, - управління юстиції

"Опозиційний блок" на Буковині зареєстрували законно, - управління юстиції

29.04.2015, 19:49

28 квітня буковинські активісти навідалися до Чернівецької ОДА, аби вручити вимогу скасувати реєстрацію  зареєстрованого нещодавно на Буковині обласного осередку «Опозиційного блоку» Голові Чернівецької ОДА Олександру Фищуку та Голові Чернівецької обласної ради Михайлу Гайничеру. 

Однак ні Фищука, ні Гайничеру на місці не було: Фищук, кажуть, поїхав у відрядження на Схід, Гайничеру пішов на похорони. Відтак,  активістів приймали  в.о. заступника  голови Чернівецької ОДА Руслан Сенчук та начальник Головного управління юстиції у Чернівецькій області В'ячеслав Хохуляк.

Координатор збору підписів, волонтер Андрій Ломовацький зачитав текст вимоги, в якій написано:    заборонити реєстрацію, легалізацію та діяльність на території Чернівецької області структурних підрозділів політичної партії «Опозиційний блок», негайне скасування державної реєстрації обласного осередку.

Начальник Головного управління юстиції у Чернівецькій області В'ячеслав Хохуляк у відповідь повідомив: «Станом на сьогодні на території України» в більшості областей України відбулася перереєстрація політичної партії «Закон і порядок»  і відбулася її легалізація шляхом повідомлення. 5 вересня 2014 року відбувся Установчий З'їзд, де було прийнято рішення про перейменування з «Закон і порядок» на «Опозиційний блок». Були подані документи і Голова Державної реєстраційної служби видала наказ про Ганна Оніщенко про державну легалізацію партії шляхом повідомлення. Після цього  управління реєстраційної служби Чернівецької області легалізувало обласний осередок «Опозиційного блоку» на Буковині.

Щодо заборони діяльності «Опозиційного блоку»  на Буковині, то В'ячеслав  Хохуляк заявив, що перелік підстав для заборони політичної партії або її структурних підрозділів передбачений ЗУ «Про політичні партії в Україні», але не озвучив їх.

Ми знайшли у законі цей перелік -  ст. 5  Закону України “Про політичні партії в Україні”:
 
“Утворення і діяльність політичних партій забороняється,  якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на: 

     1) ліквідацію незалежності України; 

     2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом; 

     3) порушення   суверенітету   і   територіальної   цілісності України; 

     4) підрив безпеки держави; 

     5) незаконне захоплення державної влади; 

     6) пропаганду  війни,  насильства,  розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі; 

     7) посягання на права і свободи людини; 

     8) посягання на здоров'я населення. 

     Політичні партії не можуть мати воєнізованих формувань. 

Діяльність політичної партії може  бути  заборонена  лише  за рішенням  суду.  В першій інстанції справу про заборону політичної партії розглядає Верховний Суд України». 

Нагадаємо, нещодавно депутат Чернівецької обласної ради від «Фронту Змін» Микола Салагор зареєстрував проект рішення про заборону діяльності комуністів, регіоналів та опозиційного блоку, який розгдядатимуть на ІІ пленарному засіданні сесії Чернівецької обласної ради.

Однак і тут на активістів чекало розчарування, адже начальник Головного управління юстиції у Чернівецькій області В'ячеслав Хохуляк заявив, що навіть якщо рішення буде прийнято, то воно  матиме політичну силу, але не юридичну,  тобто воно не зможе заборонити «Опозиційний блок» на Буковині.

Щоби хоч якось заспокоїти буковинських патріотів, пан Хохуляк пообіцяв, що інформуватиме їх в разі спроб розбудови «Опозиційного блоку» на теренах області, тобто створення  осередків цієї партії в районах області.

 Джерело: 0372.ua

1