Опозиція вимагає скликати сесію обласної ради для захисту рішення Буковинського віче щодо євроінтеграційного курсу України

Опозиція вимагає скликати сесію обласної ради для захисту рішення Буковинського віче щодо євроінтеграційного курсу України

22.11.2013, 23:47

Близько 400 людей зібралися о 17.00 у Чернівцях на Центральній площі на мітинг на підтримку євроінтеграції України та щоб засудити владу, яка призупинила цей процес. Мітинг організували обласні організації ВО "Батьківщина", "УДАР", ВО "Свобода", громадські та молодіжні організації.

Молодь самоорганізувалась через соціальну мережу Вконтакте.  

- Ми маємо відстояти наш вибір, - заявив на зібранні голова облорганізації ВО "Батьківщина" Іван Мунтян. - Влада нас обкрадає, хоче забрати наше майбутнє. Треба змусити владу підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Третього листопада на цій площі влада Буковини зібрала тисячі людей і оголосила про європейський вибір. Хочу спитати тепер: як влада збирається відстояти бажання буковинців?

Голова облорганізації ВО "Свобода" Віталій Мельничук звинуватив владу в зраді національних інтересів.

Депутати облради вирішили скликати сесію. Як повідомив депутат Салагор, він вже закликав голову обласної ради Михайла Гайничеру захищати рішення Буковинського віче, яке провела влада. 

Спікери також закликали людей їхати на Київ. 

У своїх виступах активісти засуждували дії уряду та закликали краян не залишатися осторонь, брати участь у мітингах у Чернівцях та Києві та вимагати від влади виконати умови на шляху до Угоди про асоціацію.

Учасники мітингу скандували "Україна — це Європа", тримали лозунги "Чернівці за асоціацію", "Ми це ЄС", "Україно не зупиняйся".

Опозиція має намір продовжувати мітинги в Чернівцях.

molbuk.ua

Присутні також звернули увагу на партійну символіку. Про недоречність її використання багато говорив редактор газети "Свобода слова" Сергій Сулима. 16 прапорів УДАРу, листівки і плакати з Кличком. Такий євромайдан в Чернівцях. Спроби редактора газети "Час" Петра Кобевка переконати прапороносців зняти партсимволіку зазнали невдачі.

Заява

Чернівецької обласної організації партії ВО «Батьківщина»

щодо ініціативи перейменування свята Буковинського віча в День Європейської Буковини

 Під час помпезного відзначення 95-ї річниці Буковинського віча, яке в Чернівцях зорганізувала влада і «за вуха» притягнула до майбутньої євроінтеграції України, голова ОДА (за сумісництвом – голова облорганізації Партії регіонів) Михайло Папієв запропонував запровадити щорічне відзначення в краї День Буковинської Європи. Вважаємо, що така ініціатива не лише невчасна, а й узагалі шкідлива.

Перейменування свята народовладдя, яке стало віховим в історії краю і яке буковинці вшановують уже упродовж 95 років, призведе до його нівелювання, до поступового відсування його на задвірки об’єктивної історії. Вважаємо це неприпустимим, адже волевиявлення краян про приєднання Буковини до Великої України є однією з державницьких засад в існуванні єдиної унітарної держави Україна, якою вона є за Конституцією.

Нагадуємо голові ОДА, що в Україні щорічно з 2003 року відзначається День Європи – у третю суботу травня. Буковина завжди долучається до цього свята безліччю різноманітних заходів та акцій, і про це добре відомо владі, адже вона нерідко виступає їх співорганізатором.

Тим часом проект рішення про запровадження нового (а насправді – нівелювання старого) свята виноситься на сесію обласної ради. Вже зараз облрада наполегливо збирає підписи на підтримку такого рішення з керівників фракції облради та окремих депутатів. Фракція «За Батьківщину!» обласної ради, яка складається з народних обранців, яких делегували до крайового парламенту прихильники опозиції і яку очолює голова обласної організації партії ВО «Батьківщина» Іван Мунтян, заявляє про категоричну відмову підтримувати рішення, спрямоване на нищення народної пам’яті про власну історію.

В разі переконливого обгрунтування ініціаторами необхідності запровадження окремого свята Європейської Буковини пропонуємо визначити для нього іншу дату: наприклад, 28 листопада – день, коли на порядок денний саміту у Вільнюсі виноситься питання підписання Угоди про Асоціацію України з ЄС.

А найголовніше – вважаємо, що долученням Буковини до Європи має стати насамперед забезпечення європейського рівня життя і європейських стандартів дотримання верховенства права, цінності людського життя, недоторканності особи тощо, а не формальна дата і формальні заходи з її відзначення.

Фото Альони Гливко і BukNews

1


КОМЕНТАРІ (3)

avatar

Степан Терновецький

22 листопада 2013 22:32

Вдарнік якщо не  кількістю учасників то хоч прапорами на першому місці, на двадцять учасників шіснадцять прапорів.

"Надійні партнери" , з такими варто домовлятись, люди слова, що в черговий раз доведено.

avatar

Йой

23 листопада 2013 01:29

А Мунтян на цьому фоні хоче протягнути святкування Дня окупації Буковини Румунією. Оце так український патріот!

avatar

ТЕРОНОВЕЦКОМУ

23 листопада 2013 21:36