ОПОРА з'ясовує, чи повинна міліція відкрити кримінальне провадження за фактом агітації Володимира Куліша на 2,6 млн

ОПОРА з'ясовує, чи повинна міліція відкрити кримінальне провадження за фактом агітації Володимира Куліша на 2,6 млн

05.12.2014, 17:00

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА звернулось до УМВС в Чернівецькій області та до Центральної виборчої комісії (ЦВК) з проханням перевірити законність перерахування на агітацію на телеканалі “Новий канал” 2,6 мільйонів гривень з виборчого фонду кандидата-мажоритарника від Блоку Петра Порошенка в 204 виборчому окрузі Володимира Куліша.

 Зокрема, ЦВК перенаправила звернення ОПОРИ https://app.box.com/s/acj8ed34netmwwes63j4 до Головного Управління Міністерства внутрішніх справ України в Чернівецькій області для перевірки вказаних у зверненні обставин та вжиття заходів відповідно до законодавства https://app.box.com/s/vsa3y1reigii8b81rhgu.

 Наразі, УМВС України в Чернівецькій повинно прийняти рішення чи відкривати кримінальне провадження щодо вказаних у зверненні фактах.

 В остаточному фінансовому звіті http://oporacv.org/na-ahitatsiyu-kandydaty-mazhorytarnyky-chernivetskoji-oblasti-vytratyly-sim-miljoniv/ кандидата в народні депутати Володимира Куліша в 204 виборчому окрузі (електронна фотокопія доступна за посиланням - http://bit.ly/kulish204) активістів ОПОРИ зацікавив факт перерахунку коштів на агітацію на одному з національних телеканалів в особливо великих розмірах 2 610 752 грн. Відповідно до додатків до фінансового звіту щодо надходжень на поточний рахунок виборчого фонду Володимира Куліша добровільних внесків фізичних осіб 9 жовтня на цей рахунок фізичними особами було переведено суму 2 610 752 грн. Згідно відомостей про використання коштів виборчого фонду кандидата в народні депутати України Володимира Куліша, того ж дня, 9 жовтня, рівно ця ж сума 2 610 752 грн. була перерахована ТОВ “Новий канал” (за оплату ефірного часу на телебаченні згідно рахунку № СФ-00000326 від 09/10/2014 р.)

 У зв'язку з тим, що спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано реклами за кандидата в народні депутати в 204 окрузі Володимира Куліша на вказаному телеканалі, ОПОРА звернулася до ЦВК (https://app.box.com/s/acj8ed34netmwwes63j4) з проханням перевірити, чи не були перераховані кандидатом 2,6 млн. грн. використані для розміщення політичної реклами Блоку Петра Порошенка, від котрого Володимир Куліш і був висунутий кандидатом в 204 виборчому окрузі. Нагадаємо, що фінансування виборчої кампанії політичної партії повинно здійснюватися за кошти виборчого фонду політичної партії, а не кандидата.

 Також ОПОРА звернулася до ТОВ “Новий канал” (https://app.box.com/s/kteg335qjmn8oy6e3v5c) з проханням надати інформацію, яку саме рекламу було розміщено на 2,6 млн. грн. та коли вона транслювалася, адже спостерігачами ОПОРИ реклами за кандидата в 204 виборчому окрузі Володимира Куліша в ефірі Нового каналу помічено не було. Станом на 5 грудня відповіді від ТОВ “Новий канал” ОПОРІ не надійшло.

 Наголошуємо, що відповідно до ч. 6 ст. 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів» (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/print1382699288019706) зазначено, що кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

 Окрім того, згідно зі Статею 1591 Кримінального кодексу України http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/2341-14/print1379507122478750, надання фінансової (матеріальної) підтримки у великому розмірі для здійснення виборчої кампанії кандидату, політичній партії (блоку), з порушенням встановленого законом порядку… карається обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Великим розміром у цій статті визнається розмір суми грошей, вартість майна чи вигод майнового характеру, що перевищує тридцять мінімальних розмірів заробітної плати.

Довідково:

Нагадаємо, новообраний народний депутат України Віктор Король відповів у прямому ефірі телепрограми «Пряма відповідь», яка виходить на МТРК «Чернівці»,  на запитання одного із глядачів щодо оцінки роботи Чернівецького виборчого штабу Блоку Петра Порошенка на минулих парламентських виборах. "Керівник штабу Петра Порошенка Володимир Куліш не зміг організувати і мобілізувати роботу на Буковині. І сам програв вибори з низьким показником, і область не змогла реалізувати всі свої можливості", - сказав Віктор Король. 

«Оскільки я балотувався по списках Блоку Петра Порошенка, за дорученням Центрального штабу мене направили у Чернівецьку область допомогти обласному штабу, який очолив Куліш, провести нормальну агітаційну роботу. Коли я побачив, що тут ще одна людина була по списку це Богдан Онуфрик, щоб не заважати один одному ми розділились. Я взяв на себе Путильський, Вижницький, Сторожинецький та частину Кіцманського району і місто Чернівці, а вони з Кулішем взяли схід Буковини і Бесарабію. Щодо оцінки можу сказати наступне: по Кіцманському в/о №202 виграв Рибак від Блоку Порошенка, результати Якимчук по Чернівцях мене просто тішать. Бо лише за місяць вона взяла 30%, а Федорук 35% голосів виборців. Я не ставив за мету вибити Федорука, бо він і досвіду має більше, але показати, що у блоці є достойна людина, яка на такому важкому окрузі - ми це зробили. 

Оцінюючи в цілому кінцевий результат, я оцінюю роботу обласного виборчого штабу і свою на «двійку», бо ми не змогли добитися абсолютного якісного результату.

Рахую, що керівник штабу Володимир Куліш не зміг організувати і мобілізувати роботу на Буковині. І сам програв вибори з низьким показником, і область не змогла реалізувати всі свої можливості», - заявив Віктор Король. 

На закид ведучої про те, що мажоритарний виборчий округ №204 називали «округом камікадзе», оскільки там балотувалися дуже потужні фігури, Віктор Король знову підкреслив: «Як би тут ви мене не переконували, я впевнений, що спрацював Куліш на двійку. Бо рахую, що з таким ресурсом, з таким енергійним президентом, з великими можливостями, з довірою людей до президента – 21% це провал штабу на Буковині, а не президента». (Слова Віктора Короля цитуються за матеріалами сайту БукІнфо)

1


КОМЕНТАРІ (1)

МаксІмка прям взлЄтЄл ))) це до попередньої новини

а щодо цієї,так жОПОРА стала остаточно ПІАРно-кулявлобним посміховиськом

avatar

буковинці

05 грудня 2014 16:36