Оперний світ Соломії Крушельницької у Чернівцях представила Валентина Чолкан

Оперний світ Соломії Крушельницької у Чернівцях представила Валентина Чолкан

23.09.2022, 23:44

Якою прекрасною є натхненна творчістю людина!

Сьогодні вкотре в цьому переконався, захоплено слухаючи захопливу розповідь Валентини Чолкан про Соломію Крушельницьку. Попри те, що на лекцію до Художнього музею йшов цілком свідомо, гадки не мав, що саме сьогодні найславетнішій українській оперній діві виповнилося 150 років від дня народження. (Дякую невгамовній Ларисі Курущак за запрошення). І це відкриття стало додатковим бонусом до змістовного дійства! Саме дійства, бо доповідачка не просто розповіла про свою героїню, а буквально прожила її життя.

Про ґрунтовне опрацювання теми, яку лекторка пропустила крізь себе, свідчить не тільки велика кількість прочитаних нею першоджерел про Соломію Крушельницьку, але й осмислення усіх (!) 59 оперних ролей, які примадонна виконала за своє життя. Такий рівень підготовки до публічних лекцій, до слова, чудовий приклад для наслідування. Зокрема тими, хто прочитавши статтю у Вікіпедії з якогось дива починає вважати себе фахівцем з будь-якого питання. Не соромлячись при цьому просторікувати різні нісенітниці на публіці.

За якихось півтори години емоційна лекторка зуміла не просто створити яскравий творчий портрет видатної українки, а буквально зачарувати присутніх магією її образу. Глибоко осмислені епізоди насиченого творчістю життя примадонни, пропущені пані Валентиною через власні душу і серце, склалися у яскраву палітру величної долі і цілої епохи. Епохи, коли ця українка сяяла на кращих оперних сценах світу, перебуваючи у колі людей, які нині уособлюють світову славу оперного мистецтва. І Соломія Крушельницька, непересічний образ якої у слові і музиці сьогодні створила Валентина Чолкан, безумовно одна з найяскравіших зірок у цьому блискучому сузір’ї.

Юрій ЧОРНЕЙ

 

ДОВІДКОВО:

23 вересня 2022 року у Чернівецькому обласному художньому музеї відбулася лекція-презентація «Оперний світ СОЛОМІЇ КРУШЕЛЬНИЦЬКОЇ». Із величною історією цієї дивовижної жінки ознайомила присутніх лекторка - Валентина ЧОЛКАН, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.
 
Під час заходу відвідувачі ознайомилися із тематичною виставкою «Соломія Крушельницька: до 150-літнього ювілею оперної співачки» (книги, фоторепродукції з архіву Валентини Чолкан).
 
Відбулася також презентація роману Олександра Балабка «Кімоно для Баттерфляй». Літературно-художнє видання нещодавно побачило світ
у чернівецькому видавничому домі «Букрек».

 

 

 

Редакція BukNews запрошує своїх читачів стати співтворцями нового порталу www.buknews.com.ua    

  • 1. Роблячи промоцію наших матеріалів у соціальних мережах і серед потенційних жертводавців.
  • 2.Жертвуючи на розвиток нового порталу.
  • 3.Фінансово підтримуючи роботу редакції.
  • 4.Інвестуючи в гонорарний фонд і таким чином збільшувати кількість і якість матеріалів.
  • 5.Ставши меценатом окремих проектів.  

Редакція BukNews є неприбутковою організацією, яка існує за рахунок грантів та пожертв. Нас не фінансує жодна з партій і громадських організацій, жоден бізнесмен і політик, і ми не представляємо інтереси жодної чи жодного з них. За детальнішою інформацію пишіть на адресу buknewscvua(равлик)gmail.com 

(Вдячні колегам з сайту РІСУ за чітке формулювання типових для всіх незалежних ЗМІ країни обставин, в яких їм доводиться працювати  і зумовлених цим потреб).  

 

 

 

1