Онкозахворювання на Буковині мають сезонність

Онкозахворювання на Буковині мають сезонність

04.11.2016, 12:15
Зараз, коли городи закінчилися, похолодало, у нас нема куди класти цих пацієнтів, – лікар-онкохірург

Масштаби онкозахворювань особливо вражають, коли дізнаєшся, що з цією недугою бореться знайомий, родич чи друг... На запитання: «А як же виявив це?», майже завжди у відповідь чуєш про те, що цілком випадково. До прикладу, людина лікувала якийсь незначний кашель, нічого не допомагало і лише відповідні аналізи вказали, що справжня проблема – онкозахворювання. Шанси на одужання більші, коли розпочинаєш свою боротьбу на початках недуги.

Про страшний діагноз та як його виявити – у розмові із лікарем-онкохірургом з питань молочної залози і т. в. о. головного лікаря КУ «Чернівецький обласний клінічний онкологічний диспансер» Іллею Тащуком.

– Як людині зорієнтуватися, яке обстеження варто пройти, адже локалізацій онкозахворювань – безліч?

– Держава має думати про те, що вигідніше планово обстежити усіх людей і виявити ранні форми, ніж потім лікувати занедбані, що є набагато дорожче. Державі слід інвестувати в попередження або раннє виявлення онкозахворювань. Ось ми рахували, скільки потрібно в області мати мамографів, щоби забезпечити адекватний скринінг молочної залози. Треба з десяток. А насправді у Чернівецькій області маємо лише три мамографи із яких два – приватні. Тобто ми фізично не готові до масового обстеження людей.

– Кажете, держава, але насправді ще є реалії?..

– Тому-то і веду до реалій. Ситуація така. Я як практичний хірург-мамолог роблю акцент на самообстеженні. Як книжка пише, пацієнтка раз на місяць має проводити самообстеження і уже пальпаторно та візуально виявляти помітні елементи. І це все одно буде ліпше, ніж вона прийде вже з наявною тією чи іншою симптоматикою, бо зазвичай рак молочної залози на ранній стадії – не болить. Тільки пальпаторно, або на мамографії можемо його побачити. Найкраще, скринінгову мамографію необхідно робити хоч раз на два роки усім жінкам після 40 років до 65-річного віку.

– Які ще онкозахворювання актуальні для нашої місцевості?

– Є маса локалізацій.

Рак легень, наприклад, також піддається скринінговим обстеженням. Для цього необхідно раз на рік зробити флюорографію (або рентгенографію) органів грудної клітки. Це простий і цілком доступний метод для людей, вони можуть звернутися у лікувальні установи за місцем свого проживання. Чому важливо обстежуватися не чекаючи симптомів? Тому що якусь клініку отримуємо уже при пухлині великих розмірів, або з’явилися якісь периферичні-лімфатичні вузли, куди вже вона метастазує, або з’явилося кровохаркання (це вже під час розпаду).

Крім того, маємо ще локалізацію – рак шийки матки. Також цілком доступно виявити передракову паталогію і пролікуватися. Знову ж таки в кожному районі є кабінети патології шийки матки, є досвідчені гінекологи загальної лікарської гінекологічної мережі. Тут дуже принципова позиція обстеження, тому що є хвиля підвищення захворювання раку шийки матки, власне, у молодих осіб – після 18 років. Вважається, що захворювання виникає після настання сексуальної активності. Враховуючи, що основним фактором у розвитку раку шийки матки є вірусний компонент, а саме    папіломавірус людини.

– Тобто це не вигадки, що папіломавірус людини може спричиняти рак шийки матки?

– У жодному разі. Уже навіть розроблено вакцини. У багатьох країнах проводять щеплення дівчаток до настання статевої зрілості, у віці 11-13 років. Тому що справді є штами вірусу папіломи людини, які найчастіше викликають це захворювання.

– Якщо узагальнити, то які причини раку, чи можна сказати, що впливає, скажімо, наше харчування?

– Звісно, правильне харчування теж важливе. Але коли ми встановлюємо діагноз рак молочної залози дівчині 22 років, то що та дитина вже з’їла, що в неї таке захворювання? І які я в неї можу знайти причини, такі як відсутність статевого життя, лактації, пологів, що є факторами ризику. Зрозуміло, що на неї вони не встигли вплинути. Скоріше за все, із найосновніших причин я би виводив генетичну схильність.

– Чоловіки мають свою специфіку захворювання?

– Із 240-250 первинних випадків раку молочної залози маємо 2-5 чоловіків із раком грудної залози. Але він не піддається скринінгу, це абсолютно інший механізм.

Враховуючи те, що прогностично буде збільшуватися рак простати, для чоловіків чудовий момент нагляду – в будь-якій лабораторії здати аналіз крові з вени. Збільшення маркеру простати – РSA – дуже корелює із захворюванням простати. Якщо він більший за норму, то рекомендують звернутися до уролога. Він з усіх онкологічних маркерів є найбільш адекватний.

– Що можете порадити, аби населення було здоровим?

– Тільки філософські поради даю. Я вважаю, що людям треба більше думати про себе. І більше любити себе. Бо у нас (всі європейці щиро подивовані цим) є сезонність онкозахворювань. Поки люди не навели порядок із городами, у нас суттєве зменшення звернень. А зараз, коли городи закінчилися, похолодало, у нас нема куди класти цих пацієнтів. Це така реальність наша, на жаль. З іншого боку, я теж розумію цю людину, що вона не піде обстежувати молочну залозу, поки не збере городину і не наведе лад по господарству. Але це свідчить про те, що люди про себе мало думають. Більше переймаються побутом, тим, що люди скажуть і, звісно, тим, як вижити. На жаль, ми дуже приземлені у зв’язку з умовами, в яких живемо.

Ольга ШУПЕНЯ

https://pogliad.ua/

1