Онкохворі буковинці з хронічним болем отримуватимуть знеболювальне безоплатно або дешевше

Онкохворі буковинці з хронічним болем отримуватимуть знеболювальне безоплатно або дешевше

04.09.2023, 16:21
В Україні розширили програму «Доступні ліки».
 
Про те, які препарати буковинці зможуть отримати за програмою- розповіла журналістам під час брифінгу директорка Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА Наталя Свестун.
 
Кількість лікарських препаратів, які можна отримати безплатно або придбати з певною доплатою за Державною програмою "Доступні ліки" постійно зростає. Програма працює з квітня 2017 року. За нею можна отримати медпрепарати від серцево-судинних та цереброваскулярних захворювань, ліки для профілактики інсультів та інфарктів, від розладів психіки та поведінки, епілепсії, для лікування бронхіальної астми, нецукрового та цукрового діабетів, хвороби Паркінсона.
 
З першого вересня за програмою «Доступні ліки» паліативні пацієнти зможуть отримати знеболювальні препарати. «Це означає, що пацієнти з онкологічними захворюваннями ІІІ – VІ стадією та хронічним болем більше не платитимуть за ліки, які знімають чи приглушують біль. Їх вартість повністю або частково відшкодовуватиме Національна служба здоров’я. До програми реімбурсації увійшли 6 препаратів: 4 – безоплатні, 2 – з доплатою. Отримати знеболювальні препарати зможуть пацієнти, яким встановлений основний діагноз, паліативний статус та діагноз хронічний біль», - зазначає Наталя Свестун.
 
Щоб отримати препарати необхідно звернутися до сімейного або лікуючого лікаря, отримати електронний рецепт, з яким звернутися до аптеки, яка уклала договір з НСЗУ.
 
«У Чернівецькій області зареєстровано 308 аптек, які працюють за програмою, більшість – у містах. Працюємо над тим, щоби таких аптек було достатньо і у сільській місцевості. Загалом в області з початку року виписано понад 161 тисячу рецептів за програмою «Доступні ліки», - каже Наталя Свестун.

 

1