Олексій Коломієць: Новий мер повинен вичистити, вимити Чернівці, здолати корупцію,  дерибан і припинити транжирити гроші, воду і енергоносії

Олексій Коломієць: Новий мер повинен вичистити, вимити Чернівці, здолати корупцію, дерибан і припинити транжирити гроші, воду і енергоносії

08.05.2014, 16:28

Олексій Коломієць – знакова постать минулої революції у Чернівцях, активіст Автомайдану, а також кандидат на посаду міського голови, що має чіткі ідеї, які хоче втілити у життя. А найважливіше те, що Олексій знає, як це можна швидко зробити. Кандидат поділився своїми планами на майбутнє, котрі, як обіцяє, покращать життя містян.

ЩобудеголовнимдляВасукрісліЧернівецькогоміськогоголови?

– Люди, чернівчани. Тому я одразу ж впроваджуватиму реформу місцевого самоврядування. Вважаю, що в Україні на часі формування бюджету міст знизу, що дозволить громадам оперативно і в більших обсягах використовувати зароблені містом кошти.

 Непогано би з огляду на нинішнє керівництво Уряду спробувати виторгувати у Києва для Чернівців статус вільного економічного міста. Попри це вважаю найпершим своїм завданням викоренити з міської ради корупцію, припинити дерибан міської власності, землі, для чого усі рішення міськради й виконкому зробити абсолютно прозорими для громадськості.

Усі рішення сесії міськради про виділення будь-яких преференцій кому б то не було, включаючи самих депутатів і тому подібне, мають базуватися на гострій необхідності й соціальній справедливості. Треба, незважаючи на економічну ситуацію в державі, працювати на перспективу, молодь повинна мати право на доступне житло і робочі місця, ветерани – на повагу і сприяння, малий і середній бізнес має стати пріоритетом у розвитку міста Чернівці.

Готовий з цього приводу вис­лухати усіх, радитися з тими, хто виявляє небайдужу позицію до нашого спільного дому, готовий до компромісу та консенсусу, але й попри це готовий до вольових рішень. Відкладати порятунок Чернівців у довгу шухляду ми права не маємо. Переконаний, що міський голова повинен розпочинати свій робочий день коли тільки поливальні машини виїздять на вулиці, приймати оперативні рішення по кожному факту комунальних аварій безпосередньо на місці, а не висиджуючи у кабінеті.  Головне завдання нової міської ради – ефективний захист прав та свобод кожного чернівчанина, адже надзвичайно важливо забезпечити участь міської громади у прийнятті ключових рішень виконавчих органів міста та районів через обговорення та публічної дискусії. Ми організуємо чітку співпрацю з громадськими організаціями та комітетами мешканців, які матимуть документальне підтвердження. Буду нещадно боротися з бюрократією та чиновницькою недоступністю, громадяни дістануть повну підтримку в пришвидшенні усіх необхідних формальностей, пов’язаних з міською владою. Усі підрядники повинні затямити: за якістю робіт буде найжорстокіший контроль, аж до кримінальної відповідальності за халатність і розкрадання матеріальних цінностей. Чернівці авансово називають європейським містом. Я вважаю, що сьогодні більше нагадують авгієві стайні, які треба негайно вичищати.

На порядку денному гостро стоїть питання житлово-комунального господарства, адже з першого травня передбачають зростання вартості комунальних послуг. Як вирішуватимете це питання?

– Я вважаю, що умови функціонування міського господарства треба кардинально змінити. Одразу ж звертаю вашу увагу на те, що суворе заощадження тепла, води та енергоносіїв необхідне. Думаю, що варто запровадити якісний тип стосунків між замовниками та виконавцями комунальних послуг. Буде максимально забезпечений їхній конкретний характер, тому ця ділянка роботи стане пріоритетним напрямом моєї діяльності. Необхідно швидко, використовуючи нові методи, знайти резерви для капітального ремонту доріг, у тому числі на околицях міста. Для цього важливим є залучення інвесторів з числа підприємців, котрі успішно працюють у Чернівцях. У свою чергу підприємці отримають преференції, які підуть на користь загальній справі.

Чернівці – культурний осередок Буковини. Історичний центр потребує реставрації, а вулиці на околицях – ремонту та модернізації. Реанімувати потрібно терміново сквери та паркові зони, але не за рахунок підвищення непосильних комунальних тарифів, а через залучення частини бюджетних коштів, інвестицій, запровадження передових енергозберігальних технологій.

Нагальною проблемою є вулиця Головна – центральна магістраль міста. Вважаю за необхідне створити на базі існуючих у Чернівцях профільних училищ та технікумів навчальних груп з підготовки майстрів з реставрації та укладки бруківки, для чого міська рада має винайти можливість забезпечити таких студентів житлом та оплатити роботу студентів, котрі будуть задіяні на ремонт доріг, це буде хороша практика. Думаю треба відремонтувати і залишити у комунальній власності для потреб усіх чернівчан літній басейн на стадіоні «Буковина». Молоді люди – перспектива країни, тому їх треба забезпечити робочими місцями, пільговими кредитами та виділяти земельні ділянки під будівництво соціального житла.

– Які інновації плануєте у сфері соціального захисту?

– Ветерани війни та воїни-афганці, “чорнобильці” повинні бути забезпечені всіма соціальними благами, безкоштовною медичною допомогою, тому що вони мають зберігати моральний спокій. Потрібно збільшити матеріальну допомогу, яка надходить з бюджету міста, інвалідам, учасникам ВВВ, ветеранам Афганістану та сім'ям загиблих. Якісна медична допомога просто мусить бути доступною для кожного буковинця. Враховуючи низький рівень оплати праці медичних працівників і фактичну відсутність мотивації медичних кадрів до якісної праці, намагатимуся запровадити систему страхування фахової відповідальності лікарів. Необхідним є забезпечення розвитку партнерства між міською владою і підприємцями у галузі охорони здоров'я для реалізації інвестиційних проектів із залученням приватного капіталу та інших джерел фінансування для створення міського центру утримання для важкохворих громадян (ХОСПІСУ) та осіб, які знаходяться в термінальних стадіях захворювань.

– Чи плануєте Ви покращити систему освіти Чернівців?

– Сприяючи відновленню системи професійно-технічної освіти та перекваліфікації кадрів, спільно з міським Центром зайнятості розроблю прогноз потреб у працівників за фахом для економіки міста. Для цього буде сформовано і запроваджено ефективну програму «трудове замовлення», що полегшить працевлаштування та підготовку необхідних кадрів. Щодо відпочинку школярів, то також працюватиму над розширенням мережі нових спортивних майданчиків у мікрорайонах та зелених зон, облаштуванням велосипедних доріжок та парапетів для дитячих та інвалідних візочків у громадських місцях. Обмежу вигулювання собак, створивши спеціально відведені території.

– Чи передбачаєте зміни у системі пасажироперевезень?

– На мою думку, необхідно негайно покращити схему транспортних маршрутів міста з урахуванням інтересів мешканців Чернівців і приміської зони, а також прискорити виготовлення проектної документації та проведення будівельних робіт щодо зведення у місті мережі паркінгів з доступними цінами за їхні послуги, що привабить власників авто користуватися ними. Важливо забезпечити проведення прибирання та здійснення ремонтних робіт на транспортних магістралях міста лише у нічний час. Ще однією візиткою Чернівців стане новий центральний автовокзал, спорудження котрого буде проведене винятково за кошти інвесторів, або ж з частковим залученням бюджетних грошей. Що стосується соціальних квитків, то я думаю що дієвішою була би адресна підтримка пенсіонерів. Тоді вони змогли б їхати у час, який їх влаштовує.

– Низка невизначених питань оточує МТК «Калинівський ринок», тож які плануєте тут зміни?

– Я думаю, що необхідно раз і назавжди зняти соціальну напругу навколо МТК «Кали­нів­ський ринок», для чого треба розробити положення та затвердити його на засіданні виконкому міської ради. Необхідно врахувати заключення угод між адміністрацією та підприємцями на довготривалий термін – 20-25 років; зобов'язати директора МТК «Кали­нівський ринок» в 3-денний термін реагувати на будь-яке письмове звернення підприємців з приводу переоформлення договорів та заключення договорів суборенди. Також усім підприємцям, які мають у приватній власності майно МТК «Ка­ли­нів­сь­кий ринок», передати у довгострокове користування земельну ділянку під власним майном рішенням міської ради та одночасним вилученням цієї земельної ділянки у МТК «Калинівський ринок», а усім підприємцям, які придбали у користування торговельне місце на Калинівському ринку через аукціон передати його в користування.

– І про наболіле: на що може сподіватись футбольний клуб «Буковина»?

– Ми всі розуміємо, що чернівецький футбольний клуб «Буко­вина» є гордістю області. Потрібно робити все можливе, щоби відновити його функціонування через залучення коштів інвесторів, а за необхідності й ресурсів міста. «Буковина» – це та народна команда, яку повинні підтримати руки усіх небайдужих. Тому хочу закликати чернівчан до співпраці. Наша футбольна команда залишиться візитною карткою міста. Є напрацювання як знайти оптимальне фінансування клубу, як через запрошення фахівців зробити команду рентабельнішою. Переконаний «Буковина», як будь-який успішний проект, невдовзі сама зароблятиме чималі кошти.

– Що хочете заявити наостанок?

– Шановні чернівчани, земляки, мої сусіди, друзі, знайомі. Майдан довів, що тільки разом ми сила, яку не переможеш. Ми разом здолали бандитську владу – разом переможемо ко­рупцію, непрофесіоналізм та бездіяльність. Дивімося у майбутнє з оптимізмом.

Слава МАТАЛА

Опубліковано в газеті "Свобода слова"

1


КОМЕНТАРІ (2)

Не в мери Ви повинні йти,а на заслужену пенсію!

avatar

Патріот

08 травня 2014 16:25

Зайдіть у ПАККО на Складському. Там смердить як у вигрібній ямі. Мабудь остаток запаху газдування Льошика Коломійця. Вибираймо його - так (як в ПАККО) буде у всіх Чернівцях. Другий Льошик дивиться на людей, як би сигидив. Кого вибирати? Моя думка - ТІЛЬКИ НЕ ЛЬОШИКІВ.

avatar

ПАККО

08 травня 2014 21:35