Оксана Продан: «В нашій команді йдуть депутати, які йдуть міняти систему, йдуть міняти країну»

Оксана Продан: «В нашій команді йдуть депутати, які йдуть міняти систему, йдуть міняти країну»

23.10.2014, 16:22

Друкопис програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ від 22 жовтня. 

Ведуча: Оксана Денисюк.

Запрошений гість: депутат Верховної Ради України, кандидат у народні депутати Оксана Продан.

 ВЕДУЧА: ви є віп-агітатором на Буковині. За кого приїхали агітувати?

 ОКСАНА ПРОДАН: окрім того, що я є чинним народним депутатом, я є кандидатом у народні депутати по списку партії Блоку Петра Порошенка. Сьогодні саме Блок Петра Порошенка об’єднує ті політичні демократичні сили і просто звичайних політиків, які позапартійними були, наприклад, як кандидати у президенти свого часу, які відклали свої особисті амбіції, політичні плани та побажання і готові разом з президентом виконувати його передвиборчу програму, і реалізовувати ту стратегію 2020, яка була визначена президентом, і яка вперше в Україні визначила якою буде Україна у 2020 році.

 ВЕДУЧА: чому політичні партії президента та прем’єр-міністра пішли окремо на цих виборах? Обидві політичні сили є демократичними, але пішли різними дорогами.

 ОКСАНА ПРОДАН: насправді окрім Блоку Петра Порошенка є багато політичних сил, які називають себе демократичними, але пішли окремо від нас на вибори. Я можу сказати тільки одне, тому що ми нічого поганого про своїх колег не говоримо, ніякої критики ви від мене не почуєте, але: ми провели з’їзд партії в передостанній день, дозволений законом, до цього моменту президент чекав, що інші політики, інші політичні сили все ж таки знайдуть у собі сили особисте поставити нижче національного. Всі, хто на це готовий – є в команді президента і всі йдемо разом. Я дуже сподіваюсь на те, що саме команда президента отримає 226 голосів для того, щоб в першу чергу сформувати уряд, в другу чергу – бути центром, основою для майбутньої демократичної коаліції, яка буде і яка складатиме 300 голосів для внесення змін до Конституції у майбутньому. Тому що насправді для того, щоб проводились ті кардинальні реформи, без яких Україна сьогодні не може дихати, не може жити, необхідно, щоб уряд був не серединка на половинку, щоб уряд формувався не за квотним принципом чи за принципом домовленостей між політичними силами, необхідно, щоб уряд був сформований однією політичною партією, яка візьме на себе, можливо навіть вперше на Україні, всю відповідальність за майбутнє в Україні.

 ВЕДУЧА: пані Оксано, відносно нещодавно ми зустрічались з вами у цій студії, за цей час ми обрали президента. Скажіть, як змінились настрої українців з того часу?

 ОКСАНА ПРОДАН: зараз, користуючись нагодою, я хочу подякувати кожному буковинцю, який на виборах президента проголосував за Петра Порошенка, тому що це не був просто вибір президента. Саме ці голоси дали можливість забезпечити перемир’я на сході і це, напевно, саме головне, що відбулось з того часу. У нас сьогодні на сході так не вбивають наших військових. Так, це ще не мир, але це великий та потужний крок саме до миру. І це мир, якого Порошенко досягнув не військовою силою, тому що ми сьогодні не маємо можливості перемогти армію Росії, в якій більше 800 тисяч озброєних до зубів вояків. Ми сьогодні саме завдяки дипломатичній роботі, міжнародній роботі президента змогли досягти повної підтримки світу, який стоїть в деяких моментах за нами, а інколи перед нами, перед Росією, за Україну для того, щоб Росія спочатку зупинила військові дії, і вона це зробила, а друге, щоб Росія відвела свої війська і ми змогли провести довибори на тій частині, яка зараз тимчасово окупована. І це є головне, ми зупинили наступ росіян і навіть частково відсунули їх назад, звільнивши цілий ряд міст.   

 ВЕДУЧА: повернусь до свого запитання: як змінились виборці за цей час?

 ОКСАНА ПРОДАН: є деяка зневіра у людей, тому що коли ми робили революцію, нам здавалось, що зараз ми Януковича виженемо і все буде добре. Вигнали Януковича, треба далі щось робити. Були вибори президента – здавалось, що зараз оберемо президента і вже все точно буде добре. Обрали президента і що відбулось? Частина тих речей, про які він тоді говорив – вже відбулась: перемир’я на сході, яке далі переходить в мир, і перевибори парламенту відбуваються, тобто зміни йдуть, але все одно поки що люди не відчувають, що насправді система навколо них змінилась. Можливо, не відчувають, бо закони тією більшістю у парламенті, яка була, не приймались, тому що не може цей парламент працювати. Можливо, не відчувають змін, бо на урядовому рівні, на жаль, схеми не змінились і той коаліційний уряд не забезпечує здійснення тих реформ, які можна було б робити виконавчій владі. Але що я хочу сказати виборцям: коли опускаються руки, повірте, вони інколи опускаються і в мене, вони опускаються у всіх тих людей, які борються за зміни. Коли опускаються руки, треба згадати, що насправді ми віримо в себе і коли кажуть, що віри немає – це неправда, адже ми народжуємо дітей, ходимо на роботу, вчимось, а це значить, що ми все ж таки віримо, в першу чергу, в себе. Тому я хочу зараз звернутись до усіх, хто нас слухає: вірте в себе. Рік тому ніхто не міг подумати, що буде так, як є сьогодні, тому ми повинні вірити в себе і робити кожен на своєму місці максимум з можливого. Частина того майбутнього України  - це вибори 26 жовтня, дуже важливо піти проголосувати і зробити правильний вибір. Важливо вибрати не одинака, який прийде в парламент і буде шукати, вибачте, як продати свій голос, важливо вибрати не тих, хто гарно говорить, але однозначно не наберуть тієї кількості голосів, які зможуть впливати на рішення. Важливо підтвердити той вибір, який був зроблений всіма українцями, у тому числі 25 травня.

 ВЕДУЧА: як змінився перебіг кампанії, у порівнянні з 2012 роком?

 ОКСАНА ПРОДАН: по-перше, дуже короткі строки. Для мене, як для віп-агітатора, це краще, тому що з 1-го чиста я тільки три тижня не вдома. Але, незважаючи на те, що є велика зневіра, навіть коли люди скаржаться, що вони всі однакові, все одно є впевненість у тому, що ми змінимо ситуацію на краще. І стосовно того, що всі однакові: знаєте, у мене дві дочки і мама одна і тато один, але вони різні. Всі різні і тому ми повинні завжди об’єднуватись саме довкола добрих людей і об’єднувати тих людей, які хочуть змінювати Україну на краще. Просто треба обирати з тих різних людей от тих кращих.

 ВЕДУЧА: окрім того, що ця кампанія коротша, чи змінились методи боротьби політичних конкурентів?

 ОКСАНА ПРОДАН: я не хочу говорити про конкурентів, хочу говорити про себе і про свою політичну силу. У 2012 році, коли ми йшли на вибори, я вперше йшла у парламент, я йшла від партії УДАР, яка сьогодні об’єдналась разом з усіма демократичними силами в Блоці Петра Порошенка, ми говорили про те, як ми будемо міняти систему. Сьогодні я можу говорити про те, що частково ми почали це, тому що режиму немає. Я зареєструвала 41 законопроект, з них 5 прийнято і вони працюють, як закони. Я подала понад 700 поправок до законів між першим і другим читанням і 232 мої поправки прийняті – це 232 норми законодавства почали працювати. Насправді я маю величезний список уже зробленого мною, як народним депутатом і я знаю, що у моїх колег такі самі результати. Чи можуть ті кандидати в депутати, які сьогодні йдуть від Буковини, похвалитись хоча б половиною? Я знаю, що немає жодного кандидата, який йшов від Буковини по мажоритарному округу, який зробив хоча б десяту долю того, що зробила я. Сьогодні я можу говорити про те, що команда президента не обіцяє, команда президента робить. Ті стратегії, ті реформи, які задекларовані президентом як ті, які будуть робитись в Україні після парламентських виборів, після формування нового уряду – вони насправді не просто стратегія, не просто плани чи програми, є конкретні законопроекти, частина яких зареєстрована, в тому числі і мною, вони є в парламенті, їх можна побачити, це готові рішення як змінити корупційну систему на проєвропейську систему майбутньої України

 ВЕДУЧА: можна конкретні приклади?

 ОКСАНА ПРОДАН: є законопроект, який передбачає зниження тиску на доходи фізичних осіб. Сьогодні до 5 мільйонів людей працює нелегально через те, що тиск на заробітні плати дуже великий. Ми пропонуємо реальне зниження тиску на заробітну плату. Якщо сьогодні ставка 34,7, ми пропонуємо 18,1 і обґрунтовуємо чому так. Друге: це зміни відносин між органами влади і людьми та підприємцями в частині надання довідок. Ми передбачаємо, що всі реєстри, які сьогодні працюють, будуть працювати в он-лайн режимі без того, що мені для реєстрації дитини чи отримання пенсії треба буде збирати довідки. Не треба буде – реєстри будуть мінятись своєю інформацією, я про це навіть знати не буду. І третій законопроект, який є комплексний у зміні взагалі регулювання економіки. Ми передбачаємо процедуру як за 365 днів від пострадянської економіки корупційного регулювання перейти до європейський норм регулювання саме економіки, як звільнити український бізнес від того корупційного кримінального тиску, який сьогодні існує. Ось такі конкретні три рішення, які що зроблять? Дадуть людям створити робочі місця, дадуть нові податки, нові податки – надходження до бюджету, надходження до бюджету – соціальні виплати і забезпечення тих людей, які цього потребують.

 ВЕДУЧА: яке ваше найбільше розчарування за неповних два роки роботи у ВРУ?

 ОКСАНА ПРОДАН: коли ми якийсь час попрацювали у парламенті, була така розмова з Віталієм Кличко і ми дійшли висновку, що насправді більшість старих політиків чи просто більшість політиків у парламенті звикли робити вигляд, що вони щось роблять. Ось це моє найбільше розчарування. Тому що, коли ти дивишся з телевізора чи з зали на політиків і ти слухаєш, як вони говорять, то ти хочеш в це вірити, але коли ти бачиш в середині парламенту, коли людина з трибуни вийшла, гриміла там за людей, а потім йде посміхається і питається колег по парламенту: ну як я? Ось це таке найбільше розчарування, адже хочеться в людях бачити краще, а там дуже мало гарного. Але насправді є серед депутатів ті люди, які, я вважаю, повинні бути депутатами і вони є позитивом для країни в майбутньому.

 ВЕДУЧА: ви є віп-агітатором для Буковини від Блоку Петра Порошенка. Давайте окремо поговоримо по кожному кандидату в кожному окремому мажоритарному виборчому округу. Розпочнемо з 204 округу – Володимир Куліш. На вашу думку, чому виборці повинні голосувати за нього?

 ОКСАНА ПРОДАН: перше і головне, що стосується всіх 4 кандидатів – це кандидати з команди президента, це ті 4 голоси, яких може не вистачити для більшості в парламенті і тоді ми не зможемо сформувати уряд однієї політичної сили, що дасть можливість без будь-яких кулуарних домовленостей чи потакань тим чи іншим олігархічним структурам, починати активне проведення реформ, якщо буковинці сьогодні за них не проголосують. Це одна частина, яка стосується абсолютно всіх мажоритарників та списочників Блоку Петра Порошенка. Що стосується Володимира Івановича Куліша, я думаю, що ті 5 років, які він був губернатором у Чернівецькій області, а також ті декілька років, коли він працював у Новодністровську, вони показали кожному буковинцю, який був пов'язаний з його роботою, який звертався до нього чи залежав від нього, що насправді це людина, яка працює для Буковини. 5 років просто так губернаторами не бувають, він знає, що потрібно буковинцям і він вміє вирішувати ті чи інші питання, а це дуже важливо. Знову ж таки повертаюсь: ті мажоритарними, які були від Чернівців та області, абсолютно не виправдали сподівання буковинців і мені шкода, адже я також голосувала у 2012 році в Чернівцях.

 ВЕДУЧА: 203 округ - Григорій Тіміш. На минулих виборах не виграв, але був другим.

 ОКСАНА ПРОДАН: Григорій Іванович – це людина, яка системно працює в тому окрузі. І ще в нього є особливість – на сьогоднішній момент у парламенті був один з депутатів, який представляв саме румунську частину нашого краю, але це люди, які повинні мати можливість доносити свої бажання до парламенту. Тому саме Григорій Іванович є тим представником румуновомного населення Буковини. Це одна частина, і друга частина: він системо працює, як викладач, він завжди намагається поділитись тими знаннями, яких у нього є багато, в тому числі з географії. Насправді це людина, яка працює на громаду, яку він представляє і який розуміє кожен нюанс їх життя.

 ВЕДУЧА: 202 округ – Іван Рибак, також не зумів перемогти на минулих виборах.

 ОКСАНА ПРОДАН: я сьогодні з Іваном Рибаком була на Кіцманщині, ми їздили по його округу, зустрічались з виборцями і було кілька речей, які мене приємно вразили. По-перше, що на минулих виборах його прийняли тільки дві школи, всі інші школи відмовлялись зустрічатись з опозиційним кандидатом і сьогодні він прийшов в ці школи і вони його з радістю зустрічали, вони його зустрічають, як свого. І друге, дуже важливе: його виборча кампанія 2014 року почалась 28 жовтня 2012 року. Він каже, що коли його прийняли у якомусь там закладі і я їм тоді пообіцяв, що поміняю вікна, бо вони дуже просили, то 29 жовтня, програвши, я все ж таки пішов ставити ті вікна, тому що я людям обіцяв. І те, що він каже: я робив, незважаючи на програш, і мені здається, що це має бути самим головним та визначальним у виборців того округу, коли вони будуть визначатись за кого голосувати. Знову ж таки: це команда президента, але кожен з цих мажоритарників має свої плюси та особливості, які я бачу.

 ВЕДУЧА: 201 округ – Наталія Якимчук, маловідома людина у Чернівцях.

 ОКСАНА ПРОДАН: я з Наталією знайома дуже давно, тому що ми двоє юристки, ми співпрацюємо, більше того – ми двоє працюємо у фінансовому праві. Я у податковому комітеті, а вона в цій царині працює як педагог. Насправді складно знайти дуже відому людину, яка досі не була в політиці, а ми ж хочемо всі нових облич. Однозначно Наталія Якимчук маж найбільші переваги по чернівецькому округу, тому що вона однозначно підготує не один проект постанови і не один проект закону. Це людина, яка має двох дітей і для неї важливо змінити ситуацію в Україні для того, щоб наші діти ніколи не думали про те, чи вони правильно роблять, що живуть в цій країні, чи варто тут жити і чи варто шукати інший шлях? Для Наталії Якимчук дуже важливо створити такі умови в Україні для своїх дітей, щоб кожен українець був гордий тим, що він українець і кожен українець відчував себе громадянином з великої букви.

 ВЕДУЧА: озвучте найважливіші для вас пункти програми Блоку Петра Порошенка.

 ОКСАНА ПРОДАН: насправді передвиборча програма Блоку Петра Порошенка абсолютно базується на президентській передвиборчій програмі, тому що нічого не змінилось. Ми так само, як тоді, прагнемо двох речей. Перше – це мир і сьогодні президент робить усе можливе і неможливе для забезпечення миру на сході України. Це саме головне зараз для всієї України. І друга частина – це мир всередині України, мир, який може бути забезпечений виключно зміною корупційної системи, яка є сьогодні на нову прогромадянську систему, коли органи влади будуть обслуговувати людей, коли кожна людина в Україні буде знати, що отримавши спеціальність, ця людина зможе отримати робоче місце, а маючи робоче місце – отримуватиме достойну для нормального життя заробітну плату. І для цього потрібно створити умови для розвитку економіки, створити умови для розвитку кожного, хто хоче, може чи вимушений створювати для себе робоче місце або, як дасть Бог, і для інших людей. Насправді це дуже легко – звільнити економіку від корупції. Так, той парламент, який відходить, прийняв цілий ряд антикорупційних законів, які збільшують покарання, роблять невідворотнім покарання, але для нас важливо зробити неможливою саму корупцію. Тобто, треба зробити так, щоб чиновник, коли він працює на своєму робочому місці, точно знав свої обов’язки і точно знав, що він має право або немає права робити на своєму робочому місці, щоб не було суб’єктивізму, коли чиновники приймають ті чи інші рішення. Це одна частина, є й інша – чиновники так само повинні отримувати достойну заробітну плату, їх не потрібно стільки, скільки їх є, але вони повинні отримувати достойну заробітну плату для того, щоб дорожити своїм робочим місцем, для того, щоб жити достойно на цю заробітну плату. Ми вже частково почали робити ці речі, тому що коли уряд вніс законопроект, який пропонував на 2 місяці відправити всіх бюджетників в неоплачувану відпустку, то ми не пропустили цю норму. Тоді фракція УДАР та інші наші колеги не пропустили такі норми, тому що насправді завдання Блоку Петра Порошенка – це створити умови, при яких освіта буде на першому місці в країні. Я була на Херсонщині і вони змогли звільнитись від сепаратистів, тому що у них є кілька освітніх центрів, кілька учбових закладів, довкола яких вся Херсонщина тримається і де є обмін студентами з Європи, де студенти працюють і заробляють у валюті кошти. Люди на Херсонщині завдяки освіті знають що таке Європа і чому ми туди хочемо. Тому освіта має бути на першому місці, але для цього потрібно, щоб була економіка, щоб наш бізнес мав можливість створювати робочі місця, заробляти самому і головне – платити податки, які підуть на освіту, на охорону здоров’я, на наші Збройні сили. 

 ВЕДУЧА: яка позиція Блоку Петра Порошенка щодо анексованого Криму?

 ОКСАНА ПРОДАН: я хочу звернути увагу на те, що Крим для нас є українським і він однозначно буде в Україні. Запорукою тому є те, що сьогодні весь світ продовжує заявляти про те, що Крим є українським, ніхто не визнає окупації Росією Криму, як відновлення її території. Весь демократичний світ блокує експорт-імпорт з Криму та в Крим, сьогодні всі порти та аеропорти в Криму ігноруються, світ продовжує тиснути на Росію, в тому числі, і за Крим, в тому числі, не визнаючи та заявляючи те, що Крим – це українська територія тимчасово окупована Росією. Навіть слово анексована не використовують у міжнародній практиці, тому що анексований – це все, забрали. Ми говоримо тільки окупований, тимчасово окупована територія.

 ВЕДУЧА: на скільки необхідні місцеві вибори?

 ОКСАНА ПРОДАН: що стосується місцевих виборів, ми повинні провести реформу децентралізації і серед першочергових реформ, які визначає президент Порошенко, це є децентралізація. Я бачу в цьому дві речі, які повинні бути зроблені. По-перше: це забезпечення місцевих органів самоврядування реальними повноваженнями. А реальні повноваження – це тоді, коли є кошти, тобто дати можливість, щоб частина податків залишалась в органах місцевого самоврядування. Не на казначейських рахунках, з яких їх потім треба випрошувати, а саме на тих рахунках, які відкриють органи місцевого самоврядування там, де вважають за потрібне. Це їх кошти і вони мають право ними розпоряджатись. Це одна частина, але є й інша частина, яка зазвичай не дуже подобається представникам місцевого самоврядування – це встановлення реального контролю за прийняттям рішень, за процедурами прийняття рішень. Тому що, якщо на сайті ВРУ ви бачите скільки разів я виступала, що ініціювала і що пропонувала, то на сайтах місцевих органів влади іноді не видно не те, що хто ініціював, навіть не видно хто як голосує. Слава Богу, ми змогли у Чернівцях провести особисте голосування, але дуже важливо, що ми сьогодні не розуміємо чому по закону виконком зобов’язаний виносити на розгляд сесії міської ради питання, а вони цього не роблять. Де відповідальність? Вони ж таким чином з одного боку порушують права людей, а з іншого боку вони не дають сплачувати податок. Тому що без оформлення земельної ділянки сьогодні ціла купа бізнесів не сплачує податок. Це нонсенс, але це існує. Тому в децентралізації друга частина – це обов’язково прозорість роботи ради і їх виконкомів. А місцеві вибори, я впевнена, повинні пройти після проведення цієї реформи децентралізації, вони повинні пройти найближчим часом. Я подіваюсь, що це буде навесні, а до весни ми зможемо у новому парламенті провести необхідні зміни до законодавства. І те, що мені подобається, що ми сьогодні на Кіцманщині зустрічались з виборцями і багато хто казав: так, ми президента змінили – ура, так, ми зараз поміняємо ВРУ – ура, а от що з цими на місцях будемо робити? Так люди кажуть, тому я впевнена, що вибори місцевих органів самоврядування так само повинні відбутись.

 ВЕДУЧА: чи вдасться якісно змінити парламент 2014 року?

 ОКСАНА ПРОДАН: все залежить від виборців, однозначно. Важливо не просто одних змінити на інших, важливо підходити до свого вибору з питанням чи зможуть ті, за кого я буду голосувати, реально приймати ті рішення, які мені потрібні? Ми, фракція УДАР, у нас не було жодної «тушки» чи «тушканчика», в нас завжди була абсолютна демократія у фракції, ми відстояли персональне голосування і нічого не порушуємо, незважаючи на те, що ми зараз у більшості. Але нас було усього 42 і 42, на жаль,систему змінити не можуть. Дуже важливо зараз працювати над тим, вибирати тих, які представлятиму ту політичну силу, яка зможе міняти систему і яка зможе брати на себе відповідальність. Коли в парламенті партія 10-20 чи навіть 40 людей, то відповідальність може бути тільки за конкретні дії, але немає жодної відповідальності за результат, тому я декларую, але я не керую рішеннями. А коли ми зможемо у парламенті сформувати більшість однієї політичної сили, я сподіваюсь, що це буде Блок Петра Порошенка, то ця більшість зможе відповідати стовідсотково за ті дії, які будуть відбуватись. Зв'язок: парламентська більшість, президент, уряд – це ті 4 колеса, які будуть працювати не в запорожця, а в джипі, класному українському джипі, 4 колеса, які будуть гарно їхати разом, злагоджено в достойну багату Україну, де кожен громадянин буде так само забезпечений та, як йому це необхідно для достойного життя. Часто, коли про це говорю з виборцями, вони кажуть: ви знову хочете зробити диктатуру. Я хочу сказати на це дві речі, одна дуже гарантовано захищає нас від диктатури, а одна просто трошки інша. Я з меншої почну: є депутати, які йшли в парламент просто для того, щоб тиснути кнопки, заробляти гроші чи захищати свої бізнеса, в нашій команді йдуть депутати, які йдуть міняти систему, йдуть міняти країну. А інша частина, яка гарантовано убезпечує нас від будь-якої диктатури – це ті хлопці, які стоять зі зброєю на сході, які пішли туди добровільно для того, щоб захистити нас з вами і для того, щоб зберегти Україну. І зараз всі ми можемо зберегти Україну тільки тим, що проголосуємо за партію, яка візьме на себе відповідальність, сформує уряд, який не буде компромісним і забезпечимо реальні швидкі кроки по зміні України на краще.

 ВЕДУЧА: у вас є хвилина для того, щоб звернутись до виборців Буковини.

 ОКСАНА ПРОДАН: шановні буковинці, дорогі земляки, насправді 26 жовтня буде вирішуватись доля не окремих депутатів і навіть не парламенту 8-го скликання. Буде вирішуватись доля того, чи буде Україна успішною, суверенною, тому що від нашого вибору залежить, чи зможемо ми сформувати спочатку уряд, який не буде залежати від квот, від політичних інтересів, чи зможемо ми сформувати 300 голосів у демократичній коаліції для зміни судової системи. Я абсолютно переконана в тому, що Революція гідності та ситуація на сході змінила кожного з нас. Ніхто з нас не повинен вірити в обіцянки, ви повинні оцінювати справи людей, результати від діяльності тих чи інших урядовців та політиків. Будьте впевнені у своїх силах, саме від нас сьогодні залежить і Україна, і майбутнє наших з вами дітей.

Інформаційний партнер програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

1