Оксана Андрієць: Найвища захворюваність на ГРВІ спостерігається у Чернівцях

Оксана Андрієць: Найвища захворюваність на ГРВІ спостерігається у Чернівцях

20.11.2016, 19:42
З настанням холодів зростає кількість хворих, які звертаються до лікарень

Щороку з різних джерел лунають панічні повідомлення про наближення чергової епідемії «невиліковної хвороби», чергового штаму грипу тощо. Люди за старою звичкою починають запасатися дорогими ліками та марлевими пов’язками, у величезних кількостях вживають вітаміни та різні фрукти-овочі. Що очікує нашу область цього року, чи подолала Буковина епідеміологічний поріг та з якими хворобами найчастіше звертаються до лікарів, ми поспілкувалися з директором департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА Оксаною Андрієць.

«Ми не бачимо якоїсь різкої тенденції до зростання»

- Чи зросла останнім часом кількість звернень до лікувальних закладів області людей, тобто чи не перейшли ми епідеміологічний поріг? 

- Можу говорити мовою цифр, якій не можна не довіряти. Динаміка захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) на території Чернівецької області (під час цього епідеміологічного сезону, який розпочався 2016 року і матиме продовження наступного 2017 року) стала.

За прогнозом Центру грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій МОЗ України в епідемічному сезоні 2016-2017 рр. очікується збільшення кількості хворих на 40% порівняно з попереднім епідсезоном.

Епідеміологічний поріг визначається кожні сім діб (ми щоп’ятниці підсумовуємо усі дані). Тобто це відбувається не щоденно, а через однаковий період. Відтак на сорок п’ятий тиждень року (з 4 по 10 листопада), порівняно з попереднім тижнем, на території області ми бачимо незначне зростання кількості звернень до лікувальних закладів. Але це досить незначне збільшення, захворюваність відповідає сезонному рівню.

Щодо районів нашої області, то, звичайно, найбільша захворюваність спостерігається у Чернівцях (хоча в динаміці з тижня в тиждень вона залишається на рівні сталих цифр). Тобто ми не бачимо якоїсь різкої тенденції до зростання.

Також впродовж цих двох тижнів, за останніми даними, трохи більше, аніж зазвичай, збільшилась кількість захворювань на гострі респіраторні вірусні інфекції в Новоселицькому районі.

Маємо незначне зростання, яке не можна оцінювати як критичний поріг.

Щодо районів нашої області, то, звичайно, найбільша захворюваність спостерігається у Чернівцях

Захворюваність на ГРВІ  в області складає 305,02 на 100 тис осіб (станом на 45 тиждень 2016 р.). Це впродовж останнього часу сталий показник. Епідпоріг наша область не перевищує.

З 30.09.16 р. по 10.11.16 р. в області захворіло всього 17376 осіб, з них дітей до 18 років – 12211 (70%).

Звісно, більша частина з усіх хворих – це діти до 18 років.

- Вони більш вразливі до хвороб?

- Так, це більш вразлива категорія населення. Це переважно діти, які постійно перебувають у колективах. Звичайно, спілкуючись між собою (у дитячих садочках, школах, училищах чи технікумах), це призводить до більшої кількості осіб, які можуть захворіти.

Водночас хочу наголосити, що лабораторно підтверджених випадків грипу в нашій області не зареєстровано. Усі звернення – це гострі респіраторні вірусні інфекції.

Серед усіх людей, які захворіли (17,3 тисячі), ушпиталено 667 пацієнтів. З них більшість – 78% - діти до 18 років. Вони потребували шпиталізації, яка визначається за скаргами, клінічною картиною захворювання і, звичайно, після огляду лікаря, який визначає покази до шпиталізації.

«В аптечній мережі Чернівців є ця вакцина, яку ми очікували»

- Чи можна людям ще робити щеплення проти грипу, чи є відповідна вакцина і скільки вона може коштувати у спеціалізованих мережах?

- Ми усі мали можливість впродовж останніх тижнів спостерігати за інформацією, яка надходила з Міністерства охорони здоров’я, що необхідні вакцини проти грипу вже є в Україні, і вони проходять певний етап перевірки, щоб їх дозволили розповсюджувати по аптечній мережі. 16 листопада в аптечній мережі Чернівців є ця вакцина («Ваксигрип»), яку ми очікували. Вартість її близько 170 гривень.

Але хочу одразу наголосити, люди які бажають вакцинуватися, звертаючись до аптечної мережі, мають зауважувати, що препарат обов’язково має зберігатися в певних температурних умовах. А проведення вакцинації має здійснюватися лише у медичних закладах, де є вакцинальні кабінети.

Проте це має відбуватися обов’язково після попереднього огляду лікаря! Бо не можна допускати людину до щеплень, яка має будь-які протипоказання щодо цього.

- Чи не пізно робити щеплення зараз? Оскільки зазвичай кажуть, що щеплення необхідно проводити у серпні-жовтні.

- Звісно, напередодні. Але ця вакцинація дозволена і впродовж епідсезону також.

- До речі, чи передбачено безкоштовне забезпечення вакцинами проти грипу соціально незахищених категорій населення? Бо не всі можуть дозволити придбати за 170 гривень вакцину.

- На жаль, вакцинація проти грипу не входить до календаря щеплень, згідно з яким ми отримуємо певні вакцини за державними програмами.

Але хочу зауважити, що до «першої лінії» осіб, які контактують з людьми, хворими на грип чи ГРВІ, належать медичні працівники. Зокрема, це лікарі загальної практики сімейної медицини, приймальних відділень, екстреної медичної допомоги тощо. У відповідь на запит Міністерства охорони здоров’я щодо кількості таких осіб, кожен медичний заклад подавав свою кількість необхідної вакцини для щеплення медичного персоналу. Маємо сподівання, що така вакцина надійде.

«Коли чекати піків, з точністю до певних дат ми не можемо сказати»

- Часто можна почути, що насувається епідемія грипу і це прогнозують на певний період. Чи фаховий це підхід? І коли тоді можна очікувати епідемію грипу в нашій області?

- Користуючись інформацією з Міністерства охорони здоров’я України, епідсезон 2016-2017 років щодо ГРВІ розпочався. Але коли очікувати піків, як в попередні роки, з точністю до певних дат ми не можемо, водночас на досвіді попередніх епідсезонів найчастіше це відмічалося у грудні та у лютому. Все залежатиме від кількості населення, яке пройде вакцинування і від своєчасної ізоляції хворої людини, тобто від багатьох складових.

Будь-які застереження є життєздатними, вони профілактують захворювання. Якщо ви захворіли, потрібно залишатися вдома, а не йти на роботу чи навчання, щоб не провокувати та не поширювати хворобу.

- Чи не збільшилася кількість звернень людей до травматологічних відділень, зважаючи на нинішні погодні умови?

- Під час цих холодів було зареєстровано два випадки переохолодження (у стані алкогольного сп’яніння). Різкого збільшення звернень до травматологічних пунктів не спостерігалось.

«Ми готувалися до настання епідсезону»

- Як щодо забезпечення лікувальних закладів ліками першої необхідності?

- Ми готувалися до настання епідсезону і кожен лікувально-профілактичний заклад має необхідний запас медикаментів. Готуючись та прогнозуючи збільшення кількості пацієнтів, дали доручення кожному медичному закладу створити запаси медичних препаратів, які використовують саме для лікування пацієнтів з такими захворюваннями.

- Яка ситуація в нашій області щодо забезпечення теплом у лікувальних закладах? Бо в окремих регіонах (і у нас також) були з цим проблеми. Чи є запас пального на цей період?

- Упродовж двох років (з 2014 року) ми намагалися у лікувально-профілактичних закладах області, де є така можливість, перейти на альтернативні види палива. Щоб лікувальний заклад мав свою котельню і не був залежним від газопостачання, зважаючи на зростання вартості блакитного палива.

У деяких лікувальних закладах (міста і області) нам вдалося перевести їх на автономне опалення. Йдеться про котельні з альтернативними видами палива – на дровах, пелетах тощо.

Перебої з теплопостачанням, які були в міській лікарні №3 у Чернівцях і в інших закладах району, області, вдалося швидко усунути. І сьогодні ми не маємо сигналів із наших медичних закладів щодо таких перебоїв.

Тобто альтернативні види палива відіграли свою позитивну роль. І якщо є проблемні моменти, то вони вирішуються оперативно на місцях.

- Можете дати кілька порад, як людям вберегтися від хвороб й епідемій ГРВІ та грипу? Щоб люди не витрачали грошей на ліки, а займалися профілактикою.

- Будь-яка профілактика є дешевшою і кориснішою для усіх. Якщо ви перебуваєте у місцях великого скупчення народу і там є люди з ознаками ГРВІ (або вони працюють разом у колективі), то потрібно перебувати з ними на відстані, щоб не передавалася вірусна інфекція. Потрібно провітрювати приміщення, вживати овочі та фрукти з високим вмістом вітамінів та уникати переохолодження.

А якщо ви захворіли - варто залишатися вдома, викликати лікаря і лікуватися відповідного до його рекомендацій.

Спілкувався Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Джерело: https://pogliad.ua/

1


КОМЕНТАРІ (1)

З наклеєними віями не хворіють

avatar

@@

21 листопада 2016 12:01