Один із мільярдерів Канади має буковинське коріння

Один із мільярдерів Канади має буковинське коріння

26.02.2016, 19:09

Зі статками у понад мільярд доларів він входить у сотню найзаможніших жителів Канади. Енергійний і завжди в доброму гуморі, Юджин Мельник – улюбленець публіки й один із найбільших меценатів цієї країни. А ще він має українське походження, на чому постійно наголошує.

Обоє його батьків – українці. Коли 1939 року Чернівецьку область приєднали до СРСР, сім'я вирішила, що їй не місце в комуністичній державі і переїхала до Канади.

Тут батько швидко освоївся у фармацевтичній галузі і відкрив власну фірму. Син пішов його стопами, але дещо несподіваним шляхом. Пригадуючи як тато копирсався в численних медичних довідниках та інструкціях, Юджин першим склав зручний і систематизований довідник лікарських засобів, який суттєво полегшив життя фармацевтам. А за виручені кошти придбав фірму, що виробляла ліки. Зараз річний оборот "Біоваль Корпорейшин" сягає 2-х мільярдів доларів.

Та, здається, українцю було дещо нудно займатися лише медпрепаратами. 2004 рік був переломним. Юджин, а по-нашому просто Євген, купує збанкрутілий хокейний клуб Оттави. Для жителів столиці Канади цей клуб був об'єктом гордості і жалю. Колись багаторазовий володар кубку Стенлі в ті роки сумно посідав останні місця у турнірах, а команду й взагалі хотіли продати в інше місто.

Українець виклав 120 мільйонів доларів і відкрив нову сторінку в історії клубу. Через рік команда вже була на другій сходинці рейтингу, ледь не здобувши новий кубок. Великий хокей нарешті повернувся у столицю, а льодову арену на 18 тисяч глядачів довелося розбудувати до 25.

І як за це не любити українця? Коли у 2014 році йому знадобилась термінова трансплантація печінки, знаєте скільки канадців зголосились стати для нього донором – півтисячі. При чому донор, чия печінка таки підійшла Юджину, побажав залишитись анонімом, аби не привертати до себе зайвої уваги та й зрештою відмовитися таким чином від матеріальної винагороди. Можливо, так віддячили за благодійність самого Мельника?

Місцевій школі український мільярдер передав майже два мільйони доларів на закупівлю найновішого обладнання, ще мільйон пішов на дитячий медичний центр, і пона п'ять мільйонів для найбільшої лікарні в Торонто.

Не забув і про малу батьківщину – з 1995 року регулярно постачає в українські сиротинці необхідні медикаменти й вітаміни та організовує табори відпочинку. Під опікою його благодійного фонду понад 200 таких закладів, у яких проживає майже 100 тисяч дітей. Уже 20 років поспіль він особисто приїздить в Україну, аби передати подарунки, а головне  для того, щоб показати дітям приклад успішного українця.

Канал 24 

1