Одна постановка – на виході, ще дві – у роботі:  чернівецький театр імені Кобилянської на підйомі

Одна постановка – на виході, ще дві – у роботі: чернівецький театр імені Кобилянської на підйомі

19.03.2013, 16:12

У чернівецькому театрі імені Ольги Кобилянської вирує творче життя. Графік березневих вистав настільки насичений, що дивує навіть у досвідчених акторів. Порівнювати їм справді є з чим: багато пам’ятають часи, коли культура  ще не фінансувалася  за залишковим принципом.  Директор театру Юрій Марчак віджартовується: трудовими досягненнями заклад зустрічає Міжнародний день театру. І на фінансування не нарікає. Звісно, кому б не хотілося кращого. Поліпшити світло чи звук зовсім не завадить. Та добре вже й те, що хоч витрати на зарплату й комунальні послуги покриває область.  А за підсумками виконання бюджету в першому кварталі року, можливо, і театру додатково щось перепаде. Проте тут не сидять склавши руки, а й самі заробляють. Остання прем’єра «Інцидент» була більш ніж успішною. Знайшла позитивний відгук як в глядача, так і в критиків. Тому подяка режисеру-постановнику Людмилі Скрипці за успішно виконану роботу прозвучала щиро й заслужено.

Та спочивати на лаврах тут не збираються. Запрошений режисер-постановник Віталій Денисенко ледве знайшов вільну хвилину, щоб зустрітися з журналістами. На сцені в цей самий час якраз монтували декорації до нової вистави «Панночка» за М. Гоголем, тому подумки він весь був ще там.  Прем’єру призначено на 20-21 квітня, тож робота саме у розпалі. Як про доконаний факт можна також говорити про ще щонайменше дві роботи. Пройшла читка й призначено акторів для участі у постановці «Кохання в стилі бароко» Ярослава Стельмаха.  Ставити п’єсу буде Андрій Романов.

Більш чітких обрисів набув також намір відновити на сцені театру легендарну постановку Василя Василька за «Землею» Ольги Кобилянської.  І хоча зустріч режисера й художника постановників з акторами театру ще  попереду, з обережним оптимізмом вже можна стверджувати: інсценізацією Василька вони зацікавилися і зараз активно вивчають. Не останню роль в тому, щоб переконати Мирослава Гринишина пильніше придивитися до класики, схоже, зіграла народна артистка України Валентина Зимня.  Двадцять молодих років життя вона віддала саме чернівецькій сцені, в тому числі граючи Анну в «Землі». Актриса не просто розповіла режисеру про першу інсценізацію цього твору О.Кобилянської, а ще раз прожила свою роль, так ніби лиш вчора виходила з нею на сцену. Вона пам’ятає обрядові пісні, хори з тієї постановки, власну роль,  діалоги інших акторів… Такого "живого" сценарію  ще жоден режисер в руках не тримав!

Чернівчани теж зможуть поспілкуватися з Валентиною Зимньою вже незабаром. У січні актриса відзначила 85-річний ювілей, а вже 27 березня привезе у Чернівці своїх вихованців з 10-го ювілейного випуску акторських курсів.  Ювілейний творчий вечір нар. арт. України Валентини Зимньої за участю студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого розпочнеться в театрі о 18.00. Студенти училища мистецтв імені С. Воробкевича також відвідали Валентину Зимню в інституті. Спільний вечір, на якому буковинці розповідали про Івана Миколайчука, називався «Що ти можеш сказати про Буковину».

Не обійдеться навесні без гастролей. Вже 3-4 квітня чернівецькі театрали зможу оцінити гру акторського ансамблю Вінницького академічного українського музично-драматичного театру ім.М.К.Садовського. У столицю Буковини гості привезуть театральну версію життя Софії Потоцької В.Селезньова «СОФІЯ» та фантазії на тему кохання за п’єсою О. Марданя «НІЧ СВЯТОГО ВАЛЕНТИНА». Натомість чернівецькі актори за тиждень покажуть вінничанам «СОЛОДКУ ДАРУСЮ», «ІНЦИДЕНТ» і дитячу казку «ЯК НАСТУНЯ ЛЕДЬ НЕ СТАЛА МАРОЮ». Під завісу театрального сезону в Чернівці планує завітати ботошанський театр, а наших акторів чекають в Румунії. Українські вистави у виконанні акторів кишинівського та ботошанського театрів, і румунські й молдовські – на сцені чернівецького – давня мрія директора театру Юрія Марчака.

1