Очікують на поставку газифікатора, а до кінця року введуть в експлуатацію кисневу станцію:  в обласній лікарні повідомили, як забезпечать безперебійну подачу кисню пацієнтам (оновлено о 22.31)

Очікують на поставку газифікатора, а до кінця року введуть в експлуатацію кисневу станцію: в обласній лікарні повідомили, як забезпечать безперебійну подачу кисню пацієнтам (оновлено о 22.31)

05.10.2020, 19:47
В обласній лікарні тривають роботи із спорудження станцій киснезабезпечення відділень.
 
Про це повідомляєтьс яна офіційній сторінці ОКНП "Чернівецька обласна клінічна лікарня"
 
Профінансований газифікатор, об’ємом три тонни та очікується його поставка. Здійснюються підготовчі монтажні роботи, встановлено бетонну площадку для розміщення газифікатора. Вартість робіт та обладнання складає 813 тис. грн. Кисень буде в усіх структурних підрозділах лікарні і передусім, в інфекційному відділенні, яке десятиліттями до тепер не ремонтувалося.
 
За особистою рекомендацією голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, висловленої ним прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, нещодавно було звільнено від тендерних процедур будівництво кисневих станцій, тому вони з’являться вже незабаром, гроші на них Уряд/НСЗУ виділяє вдосталь. Тепер це персональна відповідальність головного лікаря ОКЛ. 
 
Вже замовлено проєктно-кошторисну документацію на капітальну реконструкцію системи подачі кисню всієї лікарні. Передбачено реконструкцію відділення анестезіології та інтенсивної терапії, де буде здійснено монтаж компресорної й кисневого генератора для виробництва кисню. Це дозволить забезпечити безперебійну подачу кисню для всієї ОКЛ. Аналогічна система киснезабезпечення наразі працює в Чернівецькому обласному перинатальному центрі.
 
Вартість робіт та обладнання складає 4,5 млн. грн. Дана сума вже виділена Чернівецькою облдержадміністрацією. До кінця 2020 року кисневу станцію буде введено в експлуатацію. А встановлений газифікатор працюватиме як альтернатива на випадок аварійної ситуації.
 
Наразі всі пацієнти, у тому числі й з COVID-19, які знаходяться в обласній лікарні й потребують дотації кисню, забезпечуються ним від кріоциліндрів та кисневих оксигенаторів.
 
Як зазначив у коментарі на сторінці у Фейсбук Олег Чорний, директор Департаменту розвитку Чернівецької ОДА, з березня по вересень 2020 року обласна клінічна лікарня значно наростила свій потенціал з киснезабезпечення своїх пацієнтів.
 
 
«Хотів би нагадати, що ще в лютому 2020 року в обласній клінічній лікарні було лише 14 точок доступу до кисню. На сьогоднішній день їх 49. Було 24 апарати ШВЛ, на сьогоднішній день їх 35. Був всього-на-всього один кисневий концентратор. На сьогоднішній день їх 14. Вперше в історії в інфекційне відділення було заведено 4 точки доступу до кисню. Навесні 2020 року у такі відділення, як урологічне, ортопедичне, хірургічне, відділення торакальної хірургії був заведений кисень. Загальна вартість робіт склала 180 тисяч гривень», - зазначає Олег Чорний.
 
Він також додав, що у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії стоятиме кисневий генератор з компресом. Це дозволить безперебійно забезпечити хворих киснем. 
 
ДОВІДКОВО:
 
Із 25 лютого у стаціонарах Чернівецької області через COVID-19 пролікували 6875 буковинців. У лікарнях області станом на 5 жовтня перебувають 584 людей. Із них у 362 пацієнтів підтверджено коронавірус, решта – з підозрою.

Про це повідомляє пресслужба Чернівецької ОДА.
 
За минулу добу до лікарень госпіталізували 25 осіб.

У медичних закладах станом на 5 жовтня лікують 65 пацієнтів у важкому стані, з них у реанімаціях – 46, на апаратах штучної вентиляції легень – 3.

169 пацієнтів у лікарнях Чернівецької області перебувають на кисневій терапії.
 
P.S.: "Тиждень тому Максим Степанов нарешті визначився з потребою в кисневих концентраторах. За шість (!) місяців міністерство не поставило жодної кисневої станції і жодного концентратора. Хоча, на відміну від ШВЛ, це обладнання на світовому ринку під час епідемії було доступне. Але основний ресурс зараз іде на закупівлю невиправдано великої кількості КТ й ангіографів для так званих опорних лікарень. Сформульовані медико-технічні завдання не допускають до участі в торгах низку провідних світових компаній". Джерело: https://zn.ua/ukr/HEALTH/ministr-zdravookhrenenija.html
1