Об'єднана громада на Буковині вирішила оптимізувати школи: нардеп Тіміш - обурений!

Об'єднана громада на Буковині вирішила оптимізувати школи: нардеп Тіміш - обурений!

31.05.2016, 17:29

На Буковині у Новоселицькому районі відбулась сесія Мамалигівської об’єднаної громади, головним питанням якої стало створення освітнього округу із базовим навчальним закладом – Мамалигівською ЗОШ. Про це повідомляє rayoninfo.info

Довкола перетворення "малих" шкіл на навчальні заклади І-ІІ рівня розмови ведуться давно, при цьому окремі політичні діячи, замість вставляти обіцяні на виборах вікна, здобувають безкоштовні бали на дешевому популізмі. Те, що "малі" навчальні заклади, доведеться"оптимізувати" через брак фінансування і реформування освіти сумнівів, здається, ні в кого не викликає. Але щоб потім при нагоді заявити "а я ж казав"

Перед сесією пройшли досить бурхливі збори за участі педагогів, депутатів різних рівнів, представників виконавчої влади району, старост і членів громади у селах Балківці, Стальнівці і Несвоя. Тому загалом необхідність оптимізації в нинішніх умовах в селах майже розуміють. Тож відповідне рішення сесією прийнято: тут діти вчитимуться до 9 класу, а навчання продовжуватимуть у Мамалигівські ЗОШ, для доставки дітей заплановано придбати шкільний автобус. Як зазначив голова об’єднаної громади А. Шова, намагатимуться, щоб реформування пройшло менш болісно і для учнів, і для учителів.

Натомість народний депутат України Григорій Тіміш обурений таким рішенням

Рішення Мамалигівськоі територіальної громади щодо скорочення третього ступеня шкіл сіл Несвоя, Балківці, Сталінці, це результат недолугої політики в умовах децентралізації, реформування керівництва Новоселицькоі райадміністрації на чолі з Бойко.

Зі всією відповідальністю заявляю, що громаду створено штучно з грубими порушеннями основноі норми закону, щодо добровільного об'єднання. Це є яскравим прикладом як не потрібно об'єднувати громади і приймати управлінські рішення. Депутати пішли на вимушений крок, бо район додаткової допомоги не надасть. Ніхто не рахував можливості і потенціал сіл, їхню спроможність виживати або просто втримати за рахунок внутрішних ресурсів, хоча б соціальноі сфери.

На 203 окрузі є ще 4 новостворені громади, але проблем щодо раптової оптимізації не виникає. А тепер скажіть будь-ласка пані Бойко, з'являться в області бажаючі об'єднуватися після ваших яскравих виступів на сесії села Мамалига, щодо ще більших скорочень і стресів. Де новаторська хватка і кмітливість, здатність спрогнозувати і керувати процесом. Що скажуть люди коли дізнаються про ваше бажання в обхід тендерів профінансувати любиму вашу фірму з Боян на 5-7 млн. і велике бажання побудувати басейн в Припрутті, в той час коли батьки, працівники з Мамалигівськоі громади думають де знайти кошти на збереження школи і мінімальне харчування діток.

На територіі новоствореної ОТГ приховано ресурс як мінімум в 4-5 млн. ще з часів правління ПР, чому немає в адміністрації бажання відсудити і допомогти громадам в отриманні цих коштів?

А це тому що регіонали при вас навить розмножуються, їх чомусь стало набагато більше з Вашим приходом до керівництва! 

Думаю Новоселиця заслуговує на кращих керівників, молодих, енергійних і справжніх патріотів своїх громад!

1


КОМЕНТАРІ (2)

а что там церемониться с ними... вообще я бы оставил одну или две школы, остальных оптимизировал до полного закрытия... Нашей Палийчук  - это бальзам на душу... Вот экономия была бы! Вот эта Реформа системы образования! Комунисты сторили школы, а мы их ликвидируем...

Прекрасно!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

avatar

Анатолий

31 травня 2016 15:53

Вже є перші позитивні зміни #децентралізації, хоча минуло зовсім небагато часу – трохи більше, ніж півроку. Здається, це #перемога. Цитата: "Скажу вам чесно: села, які раніше мали дотаційний бюджет, після об’єднання дуже задоволені. Ремонтуються дороги, школи, фельдшерсько-акушерські пункти. Ведуться активні роботи по освітленню вулиць. Заплановані роботи по освітленню Вербківської громали виконане на 100%.

Нова Дача, Нова Русь і Богданівка – в них там також ведеться робота. У Богданівці нещодавно закінчили капітальній ремонт дороги на півтора кілометровій ділянці. Це все зроблено за власний кошт. Громада сама вирішує, куди їй витрачати кошти" http://vesti.dp.ua/sela-pochali-ozhivati-vzhe-pislya-pershix-krokiv-decentralizaci%D1%97/

avatar

Таня

07 червня 2016 15:31