О 24.00 закінчиться передвиборча агітація і почнеться «День тиші»

О 24.00 закінчиться передвиборча агітація і почнеться «День тиші»

23.10.2020, 23:55

Відповідно до чинного законодавства, передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем голосування. У цей день заборонені будь-які агітаційні заходи, розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ, розповсюдження виборчих листівок, плакатів та іншої друкованої агітаційної продукції кандидатів на місцевих виборах.

Сьогодні, 23 жовтня, останній день агітації за кандидатів на місцевих виборах. Напередодні дня голосування, 24 жовтня, настає «День тиші». У цей день законом забороняється будь-яка передвиборча агітація та проведення масових акцій (зборів, мітингів, походів, демонстрацій, пікетів) від імені партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидатів в депутати, розповсюдження агітаційних матеріалів, а також публічні оголошення про підтримку партією чи окремими кандидатами у депутати проведення концертів, вистав, спортивних змагань, демонстрації фільмів та телепередач чи інших публічних заходів.

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні порушення, здійснення передвиборної агітації поза встановленими строками карається штрафом на громадян від 30 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

«День тиші» не поширюється на розповсюдження інформації щодо роз'яснення законодавчих норм, порядку голосування та запрошення, які надходять виборцям для участі у виборах.

Поліцейські цілодобово моніторять ситуацію щодо законного проведення виборчого процесу на території Буковини. Правоохоронці реагують на кожне повідомлення, пов’язане з виборами, тому закликають громадян не порушувати Закон та повідомляти про виявлені факти незаконної агітації на спецлінію лінію «102». 

 
Відділ комунікації ГУНП в Чернівецькій області
1