Низькі результати учнів і вчителів за підсумками ЗНО – результат провального керівництва освітянською галуззю на Буковині, - УКРОП

Низькі результати учнів і вчителів за підсумками ЗНО – результат провального керівництва освітянською галуззю на Буковині, - УКРОП

24.04.2017, 13:41

Результативність освітнього процесу в навчальних закладах Чернівецької області, яку щороку наочно засвідчують результати ЗНО їхніх випускників, бажає бути кращою. Деякі позитивні винятки конкретних випускників і педагогів  насправді є наслідком самостійних зусиль самих дітей та репетиторів, найнятих батьками за гроші для додаткових занять з учнями, а не педагогічного процесу загалом. Натомість Чернівецька область демонструє низький рівень знань випускників навчальних закладів і установ.  Випускники буковинських шкіл традиційно у переліку вступників, які найгірше здали ЗНО з історії, математики та української мови. За результатами ЗНО з української мови Чернівецька область посіла в загальному українському рейтингу передостаннє місце.

 УКРОП приділяє велику увагу стану справ в освітянській галузі. Депутат Чернівецької обласної ради від «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», доцент кафедри географії України та регіоналістики ЧНУ ім. Юрія Федьковича Іван Костащук склав ЗНО, щоби дослідити недоліки в існуючій системі оцінювання. Наслідком проведеного експерименту стала рекомендація пройти тестування керівникам освітянської галузі на Буковині, за результатами якого варто ухвалити кадрові рішення.  Проте замість себе, керівництво галузі відправило на тестування педагогів.

 Результати анонімного зовнішнього незалежного оцінювання буковинських вчителів, проведеного у лютому-квітні 2017 року, чергове яскраве підтвердження системної кризи, в якій перебуває освітянська галузь Чернівецької області.  Нагадаємо, 362 педагоги  пройшли анонімне тестуванням з української мови та літератури, історії України, математики, хімії, географії, англійської та французької мов, біології, фізики. Підсумки оцінювання якості освіти вчителів області у форматі ЗНО продемонстрували, що  загальний середній бал педагогів становить лише 7,6. Це вирок застарілій системі освіти та керівництву освітянської галузі Буковини. Вся відповідальність за невтішні результати роботи освітянської галузі має лягти персонально на керівництво  департаменту освіти і науки ОДА.  

 У багатьох освітніх закладах краю навчання давно перетворилося на відірваний від реальних життєвих потреб схоластичний процес, під час якого імітується творчий, індивідуальний підхід до навчання. Натомість дітей змушують, як у позаминулому столітті, механічно зазубрювати абстрактні істини, часто давно морально застарілі.  Вчителям не цікаво вчити дітей, а дітям навчатися у сучасній школі. Тим часом чиновники, імітуючи бурхливу діяльність,  плодять величезну кількість додаткових предметів, пишуть інструкції, приймають програми, щоб приховати катастрофічний стан справ в освіті.

 ЧОО ПП «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» неодноразово, і чи не першим в області, вказував на невідповідність директора департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА займаній посаді. Окрім провальних результатів учнів і педагогів, в активі керівника профільного департаменту конфлікти з трудовими колективами,  підробка рішень колегії, скандальні доручення вивчити «питання щодо можливості організації підвозу учнів до навчальних закладів гужовим транспортом» тощо.

 Буковинський УКРОП стурбований тим, як деякі чиновники уявляють свої посадові обов’язки. Для нас є давно  очевидним, що керівництво департаменту освіти наразі неспроможне відповісти на виклики часу. Скільки ще провалів потребує буковинська освіта, щоб  самоуправство і приватна думка однієї людини, нехай і на високій посаді, отримали нарешті законну оцінку? Можливо, після цього на керівні посади нарешті прийдуть справжні професіонали, які зможуть організувати навчальний процес згідно вимог сьогодення, стимулювати професійний розвиток педагогів, забезпечити високі показники проходження зовнішнього незалежного оцінювання  випускниками буковинських шкіл. А дітям і країні загалом - зміни і процвітання. 

 Про це повідомляє прес-служба ЧОО ПП «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

1


КОМЕНТАРІ (2)

Ну що, ви тепер скажете, пані Палійчук? Раніше ви говорили, що "Майдан" упереджено оцінює вашу роботу. Потім ви все скидали на апарат, на директорів, вчителів, на всіх. Замість того, щоб все проаналізувати, набратись мужності і подати заяву на звільнення, ви влаштовуєте в навчальний час всілякі акції, виставки, які є лише "ширмою" вашої бездарності. Йдіть знову на викладацьку роботу, не мучте вчителя.

avatar

Юрій

24 квітня 2017 12:28

А що скаже УКРОП за розвал Приватбанку, за ошукання мільйонів українців ?  Чи може ваша партія ек фінансується до цього часу людьми Коломойського ? Хто б мичав, а хто б мовчав ? 

avatar

Юрію

24 квітня 2017 16:50