Новодністровці влаштували собі іспит на зрілість і збирають гроші на 'власного'  Шевченка. З Канади вже відгукнулись...

Новодністровці влаштували собі іспит на зрілість і збирають гроші на "власного" Шевченка. З Канади вже відгукнулись...

19.07.2016, 22:50

Задум спорудження пам’ятника Тарасу Шевченку у нашому місті виник давно, ще у 90-ті, коли представниками громадсько-політичної організації «Народний Рух» було встановлено камінь, що мав би лягти в основу фундаменту скульп-тури. Проте з різних причин справу цю не було завершено.

А чужий, сопошинський, пам’ятник Кобзарю, простоявши трохи більше року, назад повернувся до себе на Львівщину. Така ситуація стала нагадуванням вічної мудрості, що дорогим та вічним є те, що створено спільними зусиллями всіх членів громади. Адже пам’ятник Т. Г. Шевченку – не просто скульптура, а символ. Він повинен уособлювати високі людські, національні і патріотичні, культурні і моральні цінності, ідею єдиної, незалежної України, сильної і згуртованої нації, яку сповідував і за яку боровся Великий Кобзар.

Тому встановлення пам’ятника Т. Г. Шевченку повинно стати іспитом на громадянську зрілість новодністровської громади.

Як повідомлялось раніше, з ініціативи громадськості міською радою прийнято цільову міську програму, затверджено склад організаційного комітету щодо встановлення пам’ятника. Очолив оргкомітет заступник міського голови А. І. Білоткач.

Вирішено, що відповідні роботи фінансуватимуться за рахунок консолідованих коштів: бюджетних видатків, спонсорських внесків підприємств, організацій та особистих пожертв громадян.

Також рішенням виконавчого комітету від 8.06.2016 р. затверджено склад ініціативної групи з організації збору коштів для виготовлення та встановлення пам’ятника  Тарасу Шевченку. Голова групи – Орися Костянтинівна Шпирка. Члени групи: Інна Михайлівна Гончар, Лариса Олександрівна Киструга, Світлана Миколаївна Лазаренко, Галина Олександрівна Разгонюк, Раїса Володимирівна Ридванська, Валентина Павлівна Поцелуйко, Євдокія Пилипівна Швець.

До речі, поки приймалися відповідні рішення, на спорудження пам’ятника вже надійшли кошти від нашого земляка Максима Мальчевського, що проживає в Канаді.

Сподіваємось, що завдяки спільним зусиллям усіх небайдужих громадян у Новодністровську буде встановлено пам’ятник Т. Г. Шевченку.


Висота бюста – 1,1 м, висота постаменту – 2,3 м, матеріал – граніт, скульптори: Б. Ю. Крилов, 
О. Ю. Сидорук.

Кошти можна переказувати на
Р/Р 31523009101006
МФО 856135
ЕДРПО 05398510
ГУДКСУ у Чернівецькій обл.
Благодійні кошти для встановлення пам’ятника Т. Г. Шевченку у м. Новодністровську
к/т 0985087515.
Орися Шпирка

1