Новодністровським хотілкам Козака у Києві дали по носі, чиста політика у Сокирянах та протокол Ковалюка з мешканцями Чорнівки виявився мильною бульбашкою

Новодністровським хотілкам Козака у Києві дали по носі, чиста політика у Сокирянах та протокол Ковалюка з мешканцями Чорнівки виявився мильною бульбашкою

21.01.2020, 12:49

Проєкт перспективного плану формування територій громад Чернівецької області обговорили 20 січня у Мінрегіоні. Учасники зустрічі переконані, що усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути. 

У консультативній нараді взяли участь голова Чернівецької обласної державної адміністрації Сергій Осачук, перший заступник голови Богдан Ковалюк та директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Віктор Подорожний.

Проєктом перспективного плану охоплено 100% території Чернівецької області. Документ передбачає 51 ОТГ, із яких 39 вже утворено та 12 – на різних етапах створення.

Дискусія щодо проєкту була жвавою, у ній взяли участь депутати Верховної Ради, які представляють Буковину, та голови ОТГ. 

ПРОЄКТ ПЕРСПЕКТИВНОГО ПЛАНУ В ЧАСТИНІ СОКИРЯНСЬКОГО РАЙОНУ ВІДПРАВЛЕНО НА ДООПРАЦЮВАННЯ, - повідомив деякі подробиці дискусії міський голова Сокирян Василь Равлик. - Разом із колегами - головами та представниками ОТГ Чернівецької області, представниками Всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, експертного середовища та народними депутатами взяв участь в засіданні консультативної групи при Міністерстві розвитку громад та територій щодо розгляду, поданого облдержадміністрацією проєкту перспективного плану формування громад Чернівецької області. В частині Сокирянського району проєкт повернуто ОДА на доопрацювання. Сподіваюсь, що незважаючи на всі політичні перипетії переможе Закон, Методика, державницька позиція і візьме верх здоровий глузд!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ломачинецької сільради, як юридичної особи, не існує, - витяг з єдиного держреєстру юридичних осіб

Павлюк доручив поліції розібратися із самозванцями, які підбурюють людей та видають себе за владу в Ломачинцях

Не хочуть отримувати зарплату, лікуються в аварійній амбулаторії та відвідують занедбаний будинок культури, але досі вірять вигадкам районної влади, - у Ломачинцях блокують децентралізацію

 Доля Януковича, який розколював країну задля власної вигоди, нічому не навчила сокирянських аграріїв-латифундистів

 - "У Чернівецькій ОДА наполягають, що процес децентралізації має бути корисним перш за все людям. Усі політичні мотиви під час формування ОТГ слід відкинути" - гарні слова... Але по Сокирянському району йде чиста політика, - переконаний представник Новодністровської ОТГ Ігор Нажига. - Дуже приємно, що комісія притримується чіткої і зрозумілої державницької позиції! Дякуємо за підтримку Асоціації міст України та Асоціаціїї громад України та представникам експертного середовища! По Сокирянському району перспективний план повернули на доопрацювання. По Новодністровській ОТГ - без змін! Відстояли! З чим всіх і вітаю!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через амбіції Продана і Ковалюка Чернівці і далі потопатимуть у смітті: Чернівецька міськрада знову відмовилась приєднувати Чорнівку

Продан і більшість міської ради влаштували Осачуку першу політичну кризу

Сміття окремо, приєднання до Чернівців окремо: Сергій Осачук зустрівся із сільським головою села Чорнівка Георгієм Ботою

 Жителі Чорнівки "ображені за проявлену неповагу до селян з боку ОДА, зневірені у діях влади" вийшли на пікет влади (ОНОВЛЕНО+ВІДЕО)

Високопосадовці Чернівецької ОДА намагались «проштовхнути» перспективний план без врахування думок жителів села Чорнівка. У Кабінеті міністрів України відмовились затвердити перспективний план формування громад Чернівецької області з конфігурацією, де село Чорнівка Новоселицького району приєднане до Колінківців без урахування думки жителів села.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив сільський голова Чорнівки Георгій Бота.

Він зазначив, що сьогодні під час засідання в міністерстві розвитку громад і територій України обговорювалося питання щодо затвердження плану формування територіальних громад Буковини.

Бота повідомив, що "на його здивування" високопосадовці Чернівецької ОДА Сергій Осачук та Богдан Ковалюк "всупереч Методиці формування територіальних громад, здоровому глузду, моральним та етичним нормам на розгляд Міністерства внесли зміни до плану, де Чорнівка утворює громаду з Топорівцями та Колінківцями, а не з Чернівцями".

"Думку нашої громади проігноровано! Підписаний Богданом Ковалюком протокол з мешканцями Чорнівки про те, що жодні зміни в Перспективний план без згоди нашого села не внесуть, виявився мильною бульбашкою. Представники ОДА без сорому намагалися переконати урядовців, як Чорнівці добре буде в ОТГ з Топорівцями з Колінківцями! І як погано буде нам у Чернівцях!", – повідомив сільський голова Чорнівки.

Водночас, за словами Боти, перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, а також інші експерти з децентралізації нагадали чиновникам з Чернівецької ОДА про підписи мешканців Чорнівки, які були адресовані керівнику уряду, про страйк та необхідність дотримуватися Методики формування громад, принципу добровільності об’єднання.

Також, за словами Георгія Боти, приєднання Чорнівки з Чернівцями підтримав нардеп від 203 округу Георгій Мазурашу і міський голова Чернівців Олексій Каспрук.

Сільський голова Чорнівки також висловився щодо "незрозумілої позиції" голови Чернівецької ОДА Сергія Осачука, "який публічно заявляє, що формування ОТГ має відбуватися лише добровільно, за згодою громад, а у реальності не чує позиції Чорнівки".

За результатами роботи залишилось провести ще декілька додаткових консультацій щодо перспективного плану, щоб процес був завершеним. 

Проєкти перспективних планів, які зараз доопрацьовують облдержадміністрації, ляжуть в основу майбутнього адміністративно-територіального устрою країни.  

Проєкт перспективного плану формування територій громад Чернівецької області

Частково використано матеріали molbuk.ua та сайту Чернівецької ОДА. 

1