Нове життя барвистих візерунків Георгія Гараса

Нове життя барвистих візерунків Георгія Гараса

27.09.2013, 02:28

Нове життя барвистих візерунків Георгія Гараса представили в краєзнавчому музеї  учасниці буковинського клубу сучасної вишивки  «Вечорниці»

Виставка  ілюструє  невмирущість народного орнаментального мистецва, представленого  в нових сучасних формах.

-         Експозицію  присвятили  гарній даті, - говорить керівник клубу Оксана Микитюк.- Ось вже  п»ять років, як побачив світ прекрасний альбом  узорів для вишиття «Світ української вишивки. Феномен Георгія Гараса», виданий подружжям Зоряни і Богдана Сивуляків зі Львова. Ця книга – унікальний внесок у популяризацію буковинського орнаментального мистецтва, потужний  стимул  для творчості наших сучасниць. Про це власне і свідчить наша виставка.

На відкритті експозиції представили ще одне видання  - «Вічні скарби Георгія Гараса» авторства працівника краєзнавчого музею  Євдокії Гаврищук,  що з»явилася у видавництві «Буковина» ( редактор – Людмила Черняк,  яка, до слова,  також  створює орнаментальні композиції за візерунками нашого земляка).

Різноманітні  твори тринадцяти рукодільниць  цієї яскравої експозиції – втілення любові й  невичерпної фантазії майстринь. У загальному контексті представленого відзначено Олену Чайку за наймасштабніший доробок – рушник «Весільний», Галину  Михайлишину -за  найбільшу кількість творів, Ірину Бодейчук - за новаторський підхід до втілення традиційних надбань у сучасних формах.

Прикметно, що проект «Нове життя барвистих візерунків» триває. Адже щороку, в лютому, у річницю з дня народження Георгія Гараса  краєзнавчий музей влаштовує традиційну виставку, присвячену буковинському художнику-орнаменталісту. Щоразу  ці експозиції  відкривають нові імена,  прикрашають нові твори..Зокрема, учасниць  буковинського клубу сучасної вишивки «Вечорниці».

          

Лариса СВІТЛИК

На фото: читаємо долю на  весільному рушникові.

Фото Степана КАРАЧКА

1