Нова книгарня в Чернівцях і кіоск в ОДА,таємничий  інвестор з Тернополя, суди і переоформлення договорів оренди на «Буковинську книгу» - плани і підсумки діяльності скандального комунального підприємства

Нова книгарня в Чернівцях і кіоск в ОДА,таємничий інвестор з Тернополя, суди і переоформлення договорів оренди на «Буковинську книгу» - плани і підсумки діяльності скандального комунального підприємства

21.01.2014, 15:43

Про судові процеси і найближчі плани підприємства  «Буковинська книга», нагадаємо, Михайло Папієв  розповів  під час прямого ефіру програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ.  У запрошеного гостя, зокрема, поцікавилися діяльністю нового підприємства «Буковинська книга».  «Що там Буковинська книга? Обіцяли, що восени 2012 вже всі побачать результат. Вже зима 2014 - результатів не видно. Чи готові ви публічно визнати, що реорганізація книгарень повністю і абсолютно провалилася? Якщо ні - то де результат?» - звернувся слухач до губернатора краю.

Чернівецька обласна влада судиться за приміщення книгарні «Наука» і колишніх книгарень «Мистецтво» і «Кобзар». Принаймні такий висновок випливає зі слів голови  обласної державної адміністрації Михайла Папієва.  «У судовому позові є ще три приміщення – магазину «Наука» на вулиці Заньковецької, який має бути знову забрано і відновлено книгарню. І це магазини, які знаходяться на Центральній площі, які, на погляд обласної ради, в незаконний спосіб було приватизовано – це магазини «Мистецтво» і «Кобзар» - вони мають бути повернуті нашій громаді і там теж мають бути організовані книгарні».

Пояснення трохи плутане, бо змішує різні процеси.  Говорити про відновлення книгарні в приміщенні магазину «Наука» на вул.М.Заньковецької не випадає. Адже книгарня там і так існує. Інша річ, що обласна рада, можливо, заявила на нього права і відсуджує тепер у ради міської. Так як це вже було зроблено  з магазином навчально-наочного приладдя  (вул.Ломоносова, 4). Ще 29 жовтня 2013 року Вищий господарський суд України, нагадаємо, поставив крапку в судовій боротьбі за приміщення, в якій розміщується державне комунальне підприємство «Магазин навчально-наочного приладдя». Відтак питання про передачу його на баланс ОКП «Буковинська книга» винесли на розгляд чергової сесії обласної ради. Можливо, що та сама схема буде застосована до магазину «Наука».

А ось з магазинами «Мистецтво» і «Кобзар» ситуація значно складніша. Адже вони були не тільки приватизовані, а й вже кілька разів перепродані.  Яким чином обласна рада буде повертати собі цю власність залишається лише здогадуватися.

Трохи історії. Спочатку  Чернівецька обласна рада звернулась до Чернівецької міської ради з проханням надати інформацію з усіма підтверджуючими документами про функціонування переданих у комунальну власність територіальної громади м. Чернівці книжкових магазинів «Кобзар» і «Мистецтво» та інформацію, що підтверджує збереження профільності книжкових магазинів. Це було на початку 2013 року.  А вже навесні того ж року питання про повернення книжкових магазинів "Кобзар" та "Мистецтво" з власності міста у власність області внесли до порядку денного сесії обласної ради.   Влітку 2013 року депутати результативно проголосували за  початок переговорів з міською радою щодо повернення цих магазинів.

Очевидно, що саме цю ситуацію мав на увазі губернатор Папієв, заявляючи «магазини, які знаходяться на Центральній площі, які, на погляд обласної ради, в незаконний спосіб було приватизовано – це магазини «Мистецтво» і «Кобзар» - вони мають бути повернуті нашій громаді і там теж мають бути організовані книгарні».

Щоправда представники опозиції під час розгляду цього питання на сесії заявили, що швидше за все таким чином створюється черговий важіль, який нинішні осідники "будинку з левами" будуть  використовувати у бізнесово-політичних розборках. «Це демагогічне питання, щоб відвернути увагу від реального становища книгарень у місті, - парирував на сесії слова губернатора керівник фракції «Фронт Змін» Ярослав Курко. - Вирішити його без тривалої і головно безрезультатної судової тяганини неможливо. Тому сенсу брати в цьому участь ми не бачимо».

Але те, що обласне комунальне підприємство «Буковинська книга» активно переоформлює договори про оренду приміщень, в яких знаходяться книгарні,  на себе засвідчує відповідь в.о. його керівника на питання від користувача ФБ.

 

Щодо інших планів  Буковинської книги, крім майнових, то за словами губернатора, «у поточному місяці» (ці слова прозвучали  16 січня, отже йдеться, напевно, про перший місяць зими 2014 р.?) у Чернівцях «буде відкриття книжкового магазину»,  «і ви будете бачити наше бачення книжкового магазинув якому місці, з якими меблями і з яким наповненням, якою літературою».  

Губернатор також анонсував відкриття книжкового кіоску в ОДА. 

Про обіцяне владою при створенні «Буковинської книги» відкриття нових книгарень у кожному районі області, як про доконаний факт, Михайло Папієв вже не говорить. За словами губернатора, «у кожному районі нашої області МАЮТЬ БУТИ відновлені філії магазинів, які займаються книжками». Але чи БУДУТЬ?

Більш розлого  на питання про роботу «Буковинської книги» відповів в.о.керівника цього підприємства, який оприлюднив деякі поточні цифри і плани на майбутнє.  

 

Оприлюднені цифри - загальної реалізації, суми (838 тисяч гривень!!!), на яку отримано продукцію, виплачено зарплату, поки не аналізуємо і не коментуємо. Так само як і реальний стан справ з асортиментом.

Почекаємо  кінця поточного місяця  -  до відкриття обіцяної губернатором нової книгарні у Черніцях. Чи відбудуться анонсовані бюджетні вливання у "Буковинську книгу" дізнаємося вже 24 січня. Саме цього числа відбудеться 21-а позачергова сесія Чернівецької обласної ради VI скликання. На розгляд сесії вноситься питання «Про обласний бюджет на 2014 рік».

Р.S.: Те, що "Буковинська книга" сканадальна, де-факто визнає й сам губернатор. Під час вже згаданого прямого ефіру на радіо Михайло Папієв також заявив: "я публічно визнаю, що реорганізація книгарень була на часі і вона була необхідною. Те, що реалізацію цієї реорганізації заблокували через суди наші опоненти, а ми живемо у правовій державі і допоки не пройшли всі інстанції судів, не могли фінансувати належним чином ці книгарні, не могли зробити кадрові перестановки допоки суди не розглянули все. І практично у нас було рік втрачено на судові тяганини. Так, наші опоненти знають як юридично закрутити це все, але, тим не менш, я кажу вам – сьогодні всі книгарні, всі приміщення, про які йшла мова, вони всі збережені". 

1