Як назвуть четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС? Німцям, румунам та французам показали гідромашини із жіночими іменами

Як назвуть четвертий гідроагрегат Дністровської ГАЕС? Німцям, румунам та французам показали гідромашини із жіночими іменами

13.08.2017, 18:20

Дністровська ГАЕС стає дедалі популярнішою серед жителів регіону та навіть іноземців

До відвідин численних делегацій на Дністровській ГАЕС уже давно звикли: чи то у пору шкільних канікул сюди приїздять допитливі учні або педагоги, чи то окремі підприємства влаштовують своїм працівникам знайомство із масштабним будівництвом, чи то фахівці різних сфер у рамках певних подій або турів із неабияким подивуванням і помітним захопленням відкривають для себе найбільшу в Європі та одну із найбільших у світі гідроакумулюючу електростанцію.

А ось день 8 серпня виявився удвічі насиченим: на гостини до гідроенергетиків завітали спочатку представники місцевого самоврядування Вінницької області – керівництво ОДА та облради і очільники райдержадміністрацій краю, а згодом екскурсійну естафету прийняла делегація Чернівецької ОДА та облради із іноземними гостями.

Вінничан зустрів і ознайомив із відеопрезентаційними матеріалами директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» Василь Йосипович Субота, коротко ознайомивши з історією будівництва та охарактеризувавши принципи й особливості роботи цієї важливої для регіону та України в цілому гідроспоруди. А щоб на власні очі відчути життєві ритми станції і пересвідчитись у тому, на що здатен людський розум і робочі руки, гості оглянули машинний зал, продовжуючи цікавитись у директора філії цифрами та фактами, що красномовно свідчать про велич Дністровської ГАЕС.

Після щирих слів вдячності від подільчан директор філії В. Й. Субота, перший заступник В. І. Ванаш, заступник із загальних питань В. А. Дейнеко, головний інженер А. П. Жук зустріли делегацію на чолі з губернатором Буковини Олександром Георгійовичем Фищуком та головою облради Іваном Миколайовичем Мунтяном, котрі запросили до знайомства з Дністровською ГАЕС поважне представництво округу Швабія (Німеччина), Сучавського повіту (Румунія) та департаменту Майєнн (Франція). Як відомо, 20 років тому Чернівецька область підписала угоду про міжнародну співпрацю із Сучавським повітом та округом Швабія ФРН, а у 2000 році до співробітництва приєднався і Департамент Майєнн, що у Франції. Спільну заяву між партнерами назвали «Чотири регіони для Європи». Тож візит цієї соціальної делегації на Дністровську ГАЕС є важливою складовою налагодження контактів для обміну досвідом та надання практичної допомоги соціальним закладам області.

Директор філії Василь Йосипович Субота як гостинний господар особисто зацікавлював змістовною розповіддю про унікальність Дністровської ГАЕС, знайомлячи із вражаючими масштабами рукотворної верхньої водойми, зосереджуючи увагу на основних спорудах із оглядового майданчика, інформуючи про особливості роботи діючих гідроагрегатів та розпочатого будівництва ГД № 4 у машинному залі, звертаючи увагу на принципи керування гідротурбінами на головному щиті управління.

Обидві делегації, як і зазвичай буває під час екскурсії, заінтересувалися традицією називати гідромашини жіночими іменами – «Слава», «Вікторія» та «Надія», тож навіть прогнозували ймовірні назви для ГД № 4, будівництво якого уже стартувало.

Крім того, на Дністровській ГАЕС уміють зацікавлювати не лише вагомими здобутками та перспективами гідроенергетичної галузі – неодноразово з нагоди приїзду гостей тут влаштовують цікаві виставки робіт талановитих дітей і знаних майстрів міст Новодністровськ та Сокиряни. Цього разу зворушували магією прадавньої вишивки, зібраної у селах району, та особистих картин художниці, директора Сокирянського історичного музею Валентини Ярової; самобутні ляльки-мотанки, представлені районним Центром творчості дітей та юнацтва, авторська серія картин новодністровця Олександра Гуцула (деякі з них були одразу ж придбані у подарунок іноземцям і для приватної колекції), а також, що не менш вражає щоразу, персональні картини та ікони, вишиті бісером працівниками Дністровської ГАЕС.

Ось так серпнева днина додала гарних вражень більш як 70-ти гостям різного віку, національностей, фахового спрямування, які, повертаючись додому, неодмінно повезуть свої нові переконання, що продовжать формувати позитивний імідж Дністровської ГАЕС, яка надійно вирішує проблему покриття змінних навантажень енергосистеми України, оптимізує структуру потужностей, поліпшує режими роботи ТЕС, знижує перевитрати палива, виконує службу швидкодіючого аварійного й частотного резервів.

Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю Дністровської ГАЕС

Фото Руслана Волошина

1


КОМЕНТАРІ (3)

А як звати нову дружину Володимира Івановича?

avatar

отаке імення

13 серпня 2017 22:21

АЛЬОНА!

avatar

13 серпня 2017 23:47

Ні, АЛЬОНА - це стара коханка. Іменами усіляких фойд принципово не називають складні і технологічно важливі об,єкти - щоб не було аварій.

avatar

отаке імення2

14 серпня 2017 15:49