Німецький експерт пояснив скільки громад можна утворити на Вижниччині та  чому заможні села необхідно об'єднувати з біднішими

Німецький експерт пояснив скільки громад можна утворити на Вижниччині та чому заможні села необхідно об'єднувати з біднішими

26.04.2016, 01:04
Cьогодні, 25 квітня, в залі засідань Вижницької районної ради відбулося засідання круглого столу з питання проведення децентралізації влади в Україні за участю німецького експерта з питань децентралізації та старшого радника у сфері комунального господарства Олівера Ерета,

 експерта з децентралізації Ірини Банковської та начальника відділу з питань містобудівного кадастру та регіонального розвитку управління регіонального розвитку, містобудування та архітектури обласної державної адміністраціїХристини Марчук.

Участь у засіданні круглого столу взяли заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова районної ради Михайло Андрюк, перший заступник голови райдержадміністрації Ілля Романюк, голови місцевих рад, громадськість.

У своєму виступі Олівер Ерет наголосив на важливості проведення реформ в Україні для ефективного розвитку її як Європейської країни. Поінформував про те, що Німеччина провела реформу децентралізації ще в 40-х роках ХХ століття, і за його словами це дало змогу країні розвиватися, покращувати рівень життя населення та запобігти масовій міграції молоді з сіл. Основою проведення реформи – є передача повноважень та необхідних ресурсів на місця. Також акцентував увагу на тому, що необхідно аби об’єднувалися заможні села з біднішими, що дало б змогу забезпечити рівномірний розвиток.

Під час засідання голови та депутати місцевих рад мали змогу задати питання які їх цікавлять та отримати конструктивні відповіді. Зокрема, питання стосувалися функціонування медичних та освітніх закладів, порядку використання корисних копалин, які є на теренах громади тощо. Також Олівер Ерет виходячи з географічного положення та чисельності населення Вижницького району висловив думку щодо можливості утворення на теренах району 4-5 громад.

На завершення Михайло Андрюк подякував Оліверу Ерету за надану інформацію, яка є безумовно цінною на шляху проведення реформ в Україні.

Джерело: http://vnrda.org.ua/

1