Ніклас Бернсанд з Лунда (Швеція) прочитає у Чернівцях лекцію про Буковинську толерантність

Ніклас Бернсанд з Лунда (Швеція) прочитає у Чернівцях лекцію про Буковинську толерантність

14.05.2016, 02:52

17 травня 2016 р. о 17.00  у  Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Івасюка  публічну лекцію  на тему «Буковинська толерантність» – розуміючи місцеві наративи культурного різноманіття   у Чернівцях» прочитаєкоординатор Центру європейських студій університету в Лунді (Швеція) Ніклас Бернсанд.

 Організатор заходу – ГО «Quadrivium».

 Лекція стосуватиметься досліджень сучасної місцевої пам’яті у пострадянських Чернівцях враховуючи культурне різноманіття міста в довоєнний період. Сьогодні культурне різноманіття старих Чернівців, що часто називають «буковинською толерантністю»,  може розглядатися різними суб’єктами водночас і як ресурс, і як виклик для переважно україно- і російськомовного населення міста.

Прагнучи відобразити багатогранні прояви даного локального дискурсу, спираючись на науково-практичні розвідки проведені у Чернівцях, а також на матеріали стосовно брендингу міста, Ніклас Бернсанд представить розуміння «буковинської толерантності» з точки зору шведського дослідника.

Лекція читатиметься українською мовою. Вхід вільний.

20 травня o 19:00 в BUNKER лекція шведського історика Niklas Bernsand про де/формацію історичної пам'яті Чернівців.

Ніклас Бернсанд - координатор Центру європейських студій університету в Лунді.

Лекція українською. Вхід вільний.

Адреса: Героїв Майдану, 3

Довідка «Погляду»

Ніклас Бернсанд – аспірант Лундського університету (Швеція). Досліджує регіон Центрально-Східної Європи, а також є координатором Центру європейських студій університету в Лунді.

Серед його останніх публікацій – «Спогади про етнічне різноманіття у місцевій пресі – 600-річчя Чернівців» в книзі «Чия пам'ять? Чиє майбутнє? Пам’ятаючи етнічні чистки і втрачене культурне різноманіття у Східній, Центральній та Південно-Східній Європі» (Berghahn Books, 2016), а також «Львів і Чернівці: дві культури пам’яті на західноукраїнському прикордонні» (разом з Елеонорою Нарвселіус).

Ніклас Бернсанд також є співредактором (разом з Барбарою Тьорнквіст-Плевою і Елеонорою Нарвселіус) книги «Поза перехідним періодом? Пам’ять та наративи ідентичності у Центрально-Східній Європі».

1